- Jeg er lei meg

En av fire rumenere som er tiltalt for en rekke grove tyverier møtte i dag i retten.

ANGRER:  Doru Lulian Sfait er lei seg for det han har gjort. Han er en av fire rumenere i alderen 28-40 år som står tiltalt for en rekke grove tyverier. Nå risikerer han fengsel. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ANGRER: Doru Lulian Sfait er lei seg for det han har gjort. Han er en av fire rumenere i alderen 28-40 år som står tiltalt for en rekke grove tyverier. Nå risikerer han fengsel. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire rumenerne ble pågrepet av politiet i Oslo 18. mai i år, etter at politiet tidligere på dagen hadde foretatt utleveringskontroll av en av de tiltalte. Under ransakingen fant politiet fire stjålne mobiltelefoner og et minibankkort. Da de kom fram til bopelen ble det funnet rundt 200 stjålne gjenstander.

—Vi har klart å spore rundt 70 av dem. Det har vært nitid politiarbeid, men politiet i Oslo har satt inn store ressurser i kampen mot vinningskriminalitet, sier aktor, Mona Brandmo, til Dagbladet.

Tjener en kvart mill. i året
De fire tiltalte rumenerne har drevet organisert tyveri i flere byer i Norge i perioden januar til mai i år. De gikk to og to sammen og stjal på diskoteker og puber.

Hjemme hos Sfait fant politiet 60 stjålne mobiltelefoner, pc-er, kameraer, vesker og iPoder. Under sin forklaring i retten, fortalte Sfait at han kom til Norge i januar i fjor. I Oslo har han jobbet som bygningsarbeider.

— Jeg har kanskje tjent rundt 250 000 kroner i året. Jeg har jobbet hele tiden. Vi gikk rundt på diskoteker i byen og stjal. Vi delte alt 50/50. Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har vært på tyveritokt. Men vi stjal bare i helgene, forklarte han.

— Tyverigodset hadde vi tenkt å gi bort som gaver eller selge det i Norge eller Romania. Jeg har forsøkt å selge varer i Norge, men fikk ikke det jeg ville ha. Jeg har ikke tjent noe på det jeg har stjålet. Jeg er lei meg.

- Jeg eier ingenting
I et intervju med Dagbladet tidligere i sommer, snakket han ut om trangen til å stjele. Hjemme i Cluj i Romania bor hans kone og deres to barn. Han har ikke tidligere vært i klammeri med politiet.

— Jeg oppdrar mine barn til ikke å stjele, fortalte han.

Den yngste av de tiltalte (29) forklarte i retten at det var mangel på arbeid og penger som gjorde at han begynte å stjele.

— Jeg eier ingenting. Livet er veldig vanskelig. I Romania er det veldig lave lønninger og det er ikke mulig å leve av det. Den eneste muligheten for å overleve er å stjele og selge, sa han.

Aktor Brandmo forteller til Dagbladet at hun vil legge ned påstand om fengsel fra sju til 18 måneder. Saken avsluttes fredag.

DAGBLADET 26. JUNI: «Slik plyndrer de deg» lød forsidetittelen 26. juni. Da avslørte Dagbladet rumenergjengenes metoder, stedet og ofre.
DAGBLADET 26. JUNI: «Slik plyndrer de deg» lød forsidetittelen 26. juni. Da avslørte Dagbladet rumenergjengenes metoder, stedet og ofre. Vis mer