Tidligere Karmøy-lensmann Dagfinn Torstveit

- Jeg er lei meg

Tidligere lensmann Dagfinn Torstveit etterforsket Birgitte Tengs-saken. Etter frifinnelsen av Johny Vassbakk, tror han drapet på den 17 år gamle jenta i 1995 aldri vil bli oppklart.

ETTERFORSKET DRAPET: Tidligere Karmøy-lensmann Dagfinn Torstveit deltok i etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs. Foto: Grethe Nygaard/Haugesunds Avis
ETTERFORSKET DRAPET: Tidligere Karmøy-lensmann Dagfinn Torstveit deltok i etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs. Foto: Grethe Nygaard/Haugesunds Avis Vis mer
Publisert

Dagfinn Torstveit jobbet som lensmann på Karmøy da 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept.

Han var i mange år sikker på at politiet gjorde rett da fetteren ble siktet og senere tiltalt for drapet på Birgitte.

Da Cold case-gruppa til Kripos i 2016 anbefalte å gjenåpne etterforskningen, uttalte han til NRK:

- Det er bra at de ser på denne saken med nye øyne. Ja, vi kan ha oversett et eller annet. Jeg har vondt for tro det, men du vet aldri, sa Torstveit.

Johny Vassbakk er frifunnet for drapet på 17-årige Birgitte Tengs på Karmøy for over 28 år siden. Video: Bjørge Dahle Johansen Vis mer

- Tilbake til start

Seinere har altså Johny Vassbakk blitt siktet, tiltalt, dømt i førsteinstans og nå frifunnet i lagmannsretten for drapet på den unge jenta i 1995.

- Jeg har vært blant dem som håpet at denne saken skulle få en rettslig avslutning med to streker under svaret. Nå er saken tilbake til start, og jeg er lei meg på vegne av Birgittes foreldre som ikke får svar, sier Torstveit til Dagbladet.

Når det gjelder fetteren til Birgitte Tengs, sier han:

- For meg har det viktigste alltid vært å få saken oppklart. Jeg tar de rettsavgjørelser som har kommet i saken til etterretning, og har ikke problemer med å leve med det, sier Torstveit og fortsetter:

- Jeg klarer ikke å se at saken vil bli oppklart nå. Det er brukt enorme ressurser på saken, i vår tid og ikke minst nå, uten at saken har kommet ett skritt nærmere oppklaring. Det må i så fall dukke opp helt nye ting.

Johny Vassbakk frifinnes for drapet på Birgitte Tengs Vis mer

- Fryktelig tragisk

Den tidligere lensmannen på Karmøy legger ikke skjul på at de trodde på det de gjorde da fetteren til den drepte 17-åringen ble straffeforfulgt.

- I ettertid ble jo det feil, men det ble jo feil det de gjorde nå også. Det er jo sånn, dessverre. Det er fryktelig tragisk, sier Torstveit.

Han synes ikke det er en vettug diskusjon som har foregått for rettsapparatet med fokus på avhørsmetoder den gang og nå. Da er han mer opptatt av at det nå foretas opptak på bånd eller video av alle viktige avhør.

- Nå ligger jo bevisene der, om en politibetjent har opptrådt truende eller ledende. Det utgjør en stor forskjell, sier Torstveit.

Stikk til Jahr

Han mener frifinnelsen av Vassbakk kaster nytt lys over dem som «har skrevet bøker og hatt podcaster om Birgitte Tengs-saken».

- De tok skammelig feil ved å peke på Vassbakk, sier Torstveit, og sender med det et stikk i retning Bjørn Olav Jahr.

- Jeg har pekt på Vassbakk for å illustrere politiets dårlige etterforskningsarbeid, men har aldri påstått at Vassbakk er skyldig, kontrer Jahr.