Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg er lesbisk muslim og jeg eksisterer»

- De som sier det ikke finnes homofile muslimer tar feil, sier Tamsila. Nå vil hun hjelpe andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARCELONA (Dagbladet.no:) Den britisk-pakistanske kvinnen Tamsila Tauqir er en av verdens første personer som har inngått et lesbisk-muslimsk giftemål - eller en såkalt Nikah - under ledelsen av en imam.

Nikah er en kontrakt mellom de to som gifter seg og er en del av alle islamske giftemål.

- Det har allerede vært muslimske giftemål med personer av samme kjønn i USA, Canada og India, men jeg tror det kommer til å bli flere, sier Tauquir til Dagbladet.no.

Hun er prosjektleder for Safraprosjektet - en London-basert organisasjon som jobber for lesbiske, biseksuelle og transseksuelle kvinner som identifiserer seg selv som muslimer.

Safra betyr «reise» både på arabisk, farsi og urdu.

- Dette ordet symboliserer den reisen vi alle tar i våre egen seksualitet, sier Tauquir.

Safra samarbeider med verdens største organisasjon for lesbiske og homofile muslimer, Al-Fatiha.

- Tror du profeten selv hadde godtatt lesbisk giftemål?

Foto: Gunnar Thorenfeldt
Foto: Gunnar Thorenfeldt Vis mer

- Da han skrev Koranen var den beregnet på et mannlig heteroseksuelt publikum, men han har aldri uttalt seg negativt om homofilt partnerskap, sier Tauquir.

Dagbladet.no møtte henne under den andre konferansen av islamske feminister i Barcelona i Spania som foregår akkurat nå.

Tauquir forteller at mye av Safras arbeid går ut på å gi folk nye perspektiver på islam. Blant annet har de brukt mye arbeid på å komme i kontakt med muslimske teologer som konfronterer den vante oppfatningen av homoseksualitet i islam.

- Det står ingenting i Koranen som forbyr lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle å utøve sin seksualitet. Derimot står det mye om utroskap og promiskuitet, sier Tauquir.

Hun forteller at nylig jobbet to Sharia-advokater med å se om Sharia-loven forbyr homofil seksualitet.

- Det står ingenting i Sharia-loven som forbyr oss å praktisere vår legning, sier Tauquir.

Hun anbefaler norske muslimer som ønsker å inngå muslimsk ekteskap med en av samme kjønn å ta kontakt med organisasjonen.

- Vi har kontakt med et bredt nettverk av imamer i Europa, Pakistan og India som er villig til å gjennomføre en slik seremoni, sier Tauquir.

image: «Jeg er lesbisk muslim og jeg eksisterer»

Ifølge Tauquir er det stor aksept for kjønnskifte i islam.

- Verdens første kjønnskifteoperasjon ble utført i et muslimsk land - Marokko. Dessuten har den iranske staten lenge sponset denne type operasjoner. Siden kjønn er såpass viktig i de muslimske landene, godtar de heller kjønnskifteoperasjon enn at man blir sittende med en uklar kjønnsidentitet, sier Tauguir, som forteller at de har fått blandede reaksjoner på prosjektet.

- Mange er redde for å stå fram med sin seksuelle legning, men veldig mange lesbiske og homofile muslimer føler det som ekstremt frigjørende å endelig få muligheten til å kunne snakke om sin egen seksualitet, sier Tauquir.

Dermed er enda et skritt i å forandre islam til en feministisk religion tatt. I hvert fall hvis vi skal tro de fire hundre deltakerne i konferansen av muslimske feminister.

I går skrev Dagbladet.no at lederen spansk islamske råd utfordrer norske muslimer til å godta kvinnelige imamer.

Direktøren for konferansen, Abdennur Prado, fulgte opp med å si at man burde lese Koranen på nytt, men denne gangen ut fra et feministisk perspektiv.

- Vi må konfrontere det reaksjonære religiøse lederskapet. De er det største hindret mot å skape likestilling mellom kjønnene, sa Prado da.

Les mer om konferansen her.