Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er lettet for hver dag vi klarer å overleve

Irakeren Fadil Kadoum (41) er livredd og desperat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bagdad våren 2003: Taxisjåføren og journalistfikseren Fadil Kadoum var optimist: Irakiske styrker har akkurat inntatt Bagdad, og den brutale diktatoren Saddam Husseins dager synes omme. «Endelig kan vi begynne å leve. Si og gjøre hva vi vil», jublet Kadoum til Dagbladet.no.


Bagdad i dag:
- Livet i Bagdad er forferdelig. Ubeskrivelig. Det er nesten ikke mulig å fatte, men livet blir verre og verre fra dag til dag, sier en fortvilet Kadoum på en perfekt telefonlinje fra et ikke fullt så perfekt sted.

Bor i fengsel

Dagbladet.nos journalist har kjent irakiske Kadoum sien 2003, da han fungerte som guide og sjåfør under flere reportasjeturer i Irak. Den gangen var han ekstremt optimistisk på egne og Iraks vegne. I dag angrer han bare på at han ikke rømte landet før krigen, mens han enda hadde råd til det.

- Det er for mye som skjer her nå. Det er en forferdelig borgerkrig hvor sjiaer dreper sunnier, og sunnier dreper sjiaer. Bagdad by er nå delt i to. Den ene delen er for sjiaer. Den andre for sunnier, sier sjiamuslimen Kadoum.

Han forteller om en rekke såkalte midlertidige sjekkposter som har dukket opp overalt i den irakiske hovedstaden. Dette er ikke sjekkposter kontrollert av amerikanske soldater eller irakiske sikkerhetsstyrker. Det handler mer om lokale militsgrupper som har satt opp sperringer etter eget initativ og ønske.

- Hvis jeg blir stoppet av sunnier i slike sperringer, blir jeg drept. Eller kidnappet. Så jeg tør ikke lenger bevege meg utenfor området jeg bor i. Vi lever i livsfarlige fengsler, sier Kadoum.

Uten strøm og vann

FRYKTER FOR LIVET: Hver gang Fadil Kadoum (41), hans barn og kone går til sengs - i live - takker familiefaren Gud for at de overlevde nok en dag. - Livet er ubeskrivelig, og forferdelig. Vi skulle ha flyktet før krigen startet. Nå er det for dyrt, sier Kadoum til Dagbladet.no på telefon. Bildet er tatt av familien Kadoum like etter at amerikanske styrker inntok Bagdad våren 2003. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
FRYKTER FOR LIVET: Hver gang Fadil Kadoum (41), hans barn og kone går til sengs - i live - takker familiefaren Gud for at de overlevde nok en dag. - Livet er ubeskrivelig, og forferdelig. Vi skulle ha flyktet før krigen startet. Nå er det for dyrt, sier Kadoum til Dagbladet.no på telefon. Bildet er tatt av familien Kadoum like etter at amerikanske styrker inntok Bagdad våren 2003. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN Vis mer

Den til vanlig så iherdige trebarnsfaren er desperat: Det finnes ikke jobber å oppdrive i det lille området hvor han tør å bevege seg. Som familier flest, lever familien fem uten strøm og vann som kan drikkes eller brukes til matlaging.

- Vi pleier å si at strømmen forsvant med Saddam, sier Kadoum, lett galgenhumoristisk.

Bilen, hans viktigste inntekstkilde, og leiligheten ble bombet sønder og sammen for et drøyt år siden.

- Det er dessverre, eller kanskje like bra, helt umulig å beskrive hvor vanskelig vi har det i Irak nå, sier Kadoum.

Liv i frykt

Kadoum-familiens prioriteringer i hverdagen er som følger: skaffe tilveie så billig mat og drikke som mulig, unngå kidnappinger, eksplosjoner eller skuddvekslinger. 41-åringens tre barn får knapt være utendørs. Kona likeså.

- Jeg kjører sønnen min den korte veien til skolen. Så venter jeg der, til han er ferdig. Jeg tør ikke å gå fra ham, av redsel for at han kan bli kidnappet eller drept, sier Kadoum.

Når kvelden kommer, begynner barna hans på 3, 9 og 12 å bli engstelige. Det har de vært siden en bombe eksploderte like i nærheten av deres forrige hjem for litt over ett år siden. Den gangen uttalte Kadoum at det var et «under at vi overlevde».

image: - Jeg er lettet for hver dag vi klarer å overleve

- Barna våkner av mareritt minst to til tre ganger hver eneste natt. Irak er blitt en eneste stor tragedie og jeg har ikke lenger håp for framtida, sier Kadoum, før han fortsetter.

- Når jeg legger meg om kvelden, takker jeg Gud for at alle mine familiemedlemmer har overlevd dagen. Alle de irakerne som har penger igjen, forlater nå landet. Det har jeg dessverre ikke muligheten til. Det koster for mye penger, sukker Kadoum.

Verre enn Saddam

At situasjonen er ille i Irak, er ingen nyhet. Men i helga sa Kofi Annan, FNs generalsekretær, at situasjonen i Irak er «verre nå enn under Saddam». Dette er usedvanlig sterke ord fra FNs sjef gjennom de siste ti årene. Han sluttet ikke der:

- Da vi hadde stridighetene i Libanon og andre steder, så kalte vi det borgerkrig. Dette er mye verre.

- Noen irakere sier at livet er verre nå, enn det var under en diktator, sier BBCs Lyse Doucett i søndagens intervju.

- Jeg tror de har rett når det gjelder livet til den gjennomsnittlige iraker. Hvis jeg var en gjennomsnittsiraker, ville jeg selvfølgelig ha gjort lik sammenligning: At de hadde en diktator som var brutal, men de hadde gatene sine, de kunne gå ut, deres barn kunne gå på skolen og komme hjem igjen uten at en mor eller far bekymret seg: «Skal jeg se barnet mitt igjen?» Og den irakiske regjeringen har ikke klart å få kontroll på volden, sa Annan i BBC-intervjuet.

Sjokkert over Annan

Annans klare uttalelser skaper reaksjoner. Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver, Mouwaffaq al-Rubaie, sier han er sjokkert over uttalelsene.

- Ser ikke Kofi Annan forskjellen mellom massedrapene av irakere, som ble gjort av sikkerhets- og etterretningsappratet til Saddam Hussein, - og dagens situasjon hvor irakiske sivile blir drept av al-Qaida-terrorister i Irak, spør al-Rubaie ifølge BBC.

Før han tilføyer:

- Jeg er sjokkert og målløs over Kofi Annans hentydninger om at det var bedre under Saddam Husseins diktatorstyre, sa al-Rubaie.

Skulle flyktet før krig

Fadil Kadoum er enig med avtroppende FN-sjef Annan i at livet føltes tryggere under regimet til den forhatte Saddam Hussein. I dag beveger han seg aldri ute etter mørkets frembrudd. Han drar heller ikke ut av sjia-området i Bagdad, der han nå bor.

- Det er livsfarlig her. Og situasjonen blir bare verre og verre. Nå er det sånn at vi hver eneste dag minnes at dagen i går var bedre enn den vi har i dag. Og dagen i dag er dessverre mest sannsynlig bedre enn i morgen. Livet er forferdelig her, sier Kadoum.

Tenker seg om noen få sekunder.

- Jeg skulle ha flyktet fra Irak før krigen startet. Jeg skulle ha gjort det. Ingen drømte om at livet skulle bli så utrolig vanskelig som det er i dag.

Arbeidet med rapporten ble ledet av den tidligere amerikanske statssekretæren James A. Baker III og Lee Hamilton.

MAKTESLØSE:</B> Minst 16 mennesker ble drept, og sønnen til ekteparet på bildet ligger hardt skadd på sykehus, da tre bilbomber gikk av i det sørlige Bagdad i dag.
<B>NYE LIK I KISTER:</B> Her på Yarmuk-sykehuset i Bagdad.
MYE SORG:</B> En familie sørger over å ha mistet en av sine kjære i Baqouba, 70 kilometer nordøst for Bagdad. Ifølge Iraq Body Count kan så mange som 55.000 irakere ha mistet livet siden USA satte i gang krigen våren 2003.
<B>DAGLIG LIKSKUE:</B> Over hele Irak legges døde kropper ut på bakken, for at noen av de dødes slektninger skal identifisere hvem som er drept. Her fra likhuset i Kerbala, 110 kilometer sør for Bagdad.
<B>BILBOMBER HELE TIDA:</B> Hver eneste dag tikker et titalls meldinger inn fra nyhetsbyråene om bilbomber. Her er bilde fra en av dagens eksplosjonssteder, i Bagdad.
Hele Norges coronakart