SEIRET I RETTEN: Harald Langemyhr, flankert av sine forsvarere Ellen Holager Andenæs og Bjørn Stordrange, vant en overlegen seier over påtalemakten i Oslo tingrett. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
SEIRET I RETTEN: Harald Langemyhr, flankert av sine forsvarere Ellen Holager Andenæs og Bjørn Stordrange, vant en overlegen seier over påtalemakten i Oslo tingrett. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer

- Jeg er lettet og glad, men ikke overrasket

Den bedrageritiltalte byggmesteren Harald Langemyhr ble blankt frifunnet. Oslo-politiets etterforskning får det glatte lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er lettet og glad, men ikke overrasket, sier Harald Langemyhr (46) til Dagbladet.

Etter fire års hardkjør med alvorlige anklager om bedrageri og sosial dumping ble byggmesteren i dag blankt frifunnet for bedrageritiltalen i Oslo tingrett. Han ble imidlertid funnet skyldig i overtredelse av arbeidsmiljøloven og momsunndragelse.

17 millioner Det er bedrageritiltalen som utgjør den klart største delen av saken. Byggmesteren fra Tønsberg var tiltalt for å ha svindlet, eller ha prøvd å svindle, Oslo kommunes bedrift Omsorgsbygg for til sammen 17 millioner kroner gjennom overfakturering.

Oslo tingrett finner beskyldningene grunnløse og med opphav i en personlig vendetta fra enkeltpersoner i Langemyhrs polske bygningsarbeiderstyrke. Politiet får krass kritikk for «ensidig» etterforskning.

Langemyhrs forsvarer Ellen Holager Andenæs avstår fra å karakterisere politiets arbeid.

- Dommen taler for seg selv. Oslo kommune vil også ha godt av å lese den, sier Andenæs til Dagbladet.

Også Langemyhrs medtiltalte Rafal Garan ble frifunnet for bedrageri.

Skandalisert Etter at saken ble kjent våren 2008, gikk det raskt nedover med Langemyhrs omdømme og forretningsliv. Tønsberg-mannen satt fem uker i varetektsfengsel, ble kastet ut av Byggmesterforbundet og fikk eiendommer beslaglagt. Firmaet hans, Byggmester Harald Langemyhr AS, gikk fra overskudd til millionunderskudd.

- Saken har vært en forferdelig påkjenning for ham. Det eneste som har hindret ham i å gå konkurs, er at kreditorer har trodd på ham, sier Andenæs. Hun mener klienten er blitt massivt forhåndsdømt.

- Han er blitt regelrett hengt ut. Forhåndsdømmingen er uten sidestykke, sier advokaten.

- Vurderer dere erstatningssak?

- Det vil vi ta stilling til først etter at dommen er rettskraftig. Vi avventer en eventuell anke fra påtalemyndigheten, sier Andenæs.

Godtok bot Langemyhr ble ilagt 50 000 kroner i bot og tilsvarende i inndragning etter at retten fant 46-åringen skyldig i å ha latt arbeidere bo uforskriftsmessig. I tillegg må han tilbakebetale 6250 kroner for unndratt moms.

- At han ble funnet skyldig i dette, er greit nok, det har han godtatt, sier Andenæs.

Retten har avsagt domsutsettelse for arbeidsmiljø- og momslovbruddene, med henvisning til Langemyhrs vanskelige livssituasjon.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra aktoratet.

Langemyhr var også siktet i Vestfold for brudd på arbeidsmiljøloven. Siktelsen ble frafalt i januar 2009.