«Jeg er Liu Xiaobo. Jeg er Liu Xiaobo»

Hør fredsprisvinnerens desperate appell da han forsøkte å redde studentene på Den himmelske freds plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEIJING (Dagbladet): Under de dramatiske dagene i juni 1989, var Liu Xiaobo en av fire dissidenter som desperat forhandlet med Folkets frigjøringshær om å la de siste gjenværende studentene forlate Den himmelske freds plass. Fortsatt var det flere hundre studenter igjen.

Et lydopptak fra 4. juni som sirkulerte på Internett i går, forteller levende om hvordan Liu Xiaobo forsøkte å overbevise sine kampfeller om at det var over, og at det var livsnødvendig å evakuere.

- Klassekamerater, under denne kampanjen har sivile og arbeidere i Beijing gitt oss sterk støtte. Uten deres støtte kunne ikke vi oppnådd suksess. Nå er det klart at vi må forlate området, maner Liu innstendig gjennom megafonen.

- Kjære klassekamerater, kjære studenter. Jeg håper dere kan ta ansvaret med å beskytte sivile og arbeidere når vi forlater plassen. Jeg håper dere kjære studenter kan beskytte de sivile og arbeiderne i dette avgjørende øyeblikket.

- Jeg er Liu Xiaobo. Jeg er Liu Xiaobo. Jeg ber om at vi gjør en ekstra innsats for å beskytte dem. Vær så snill og forlat Den himmelske freds plass via den sørlige inngangsporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer