Angst og fobi:

- Jeg er livredd julenissen

Mens andre gleder seg til adventstida, går Garry rundt med en klump i magen.

NISSEFRYKT: 47 år gamle Garry holdt fobien sin skjult i årevis - nå snakker han endelig ut. Foto: Jam Press/Sonja Horsman
NISSEFRYKT: 47 år gamle Garry holdt fobien sin skjult i årevis - nå snakker han endelig ut. Foto: Jam Press/Sonja Horsman Vis mer
Publisert

Garry Hollidge (47) fra Kent i Storbritannia har en uvanlig form for fobi - som slår inn for fullt ved juletider hvert eneste år.

- Jeg er livredd for å pynte til jul. Jeg kaldsvetter og klarer ikke å puste, sier han til nyhetsbyrået Jam Press.

- Skikkelig skumle

Mens andre gleder seg til adventstida med gløgg, kakao og julekaker, går Garry rundt med en klump i magen.

47-åringen har vært livredd for julenissen siden han var barn, og fobien har kostet ham mye. Så fort han ser julenissen, hevder han at han får pusteproblemer og begynner å kaldsvette.

FORBUD: Den store julenissen kan få komme inn i familiefarens hjem, men disse småfigurene har han lagt ned totalforbud mot. Foto: Jam Press/Sonja Horsman
FORBUD: Den store julenissen kan få komme inn i familiefarens hjem, men disse småfigurene har han lagt ned totalforbud mot. Foto: Jam Press/Sonja Horsman Vis mer

Når desember nærmer seg, kjenner han angsten stige. Det er imidlertid ikke mennesker utkledd som julenissen Garry frykter:

- Det er de små, rare, dansende figurene som får meg til å frike ut. De er skikkelig skumle, og jeg hater måten de beveger seg på. Jeg takler det ikke, sier Garry ifølge Jam Press.

En fobi er en irrasjonell og intens frykt for bestemte situasjoner, gjenstander eller aktiviteter, skriver Lommelegen. Fobier kan deles inn i tre hovedtyper, sosial fobi, spesifikke fobier eller agorafobi.

Garrys fobi går inn under den andre kategorien: Spesifikke fobier. Det dreier seg ifølge Lommelegen om frykt for helt bestemte gjenstander eller situasjoner, som edderkopper, hunder, høyder eller flyskrekk.

Nettstedet understreker at det er mange som har fobier, men at det først er når frykten blir invalidiserende at det er snakk om en diagnose.

- Holdt det hemmelig

Familiefaren sier at han var rundt sju år da han skjønte han var redd for julenissefigurene. Foreldrene hans kjøpte en nissefigur for å prøve å lære ham å håndtere frykten, men det gjorde bare ting verre:

- Jeg tror de syntes det var morsomt, og de trodde det kom til å hjelpe meg. Men det gjorde bare ting verre, sier Garry, og forklarer:

- Så fort den lille julenissen begynner å bevege på seg, begynner jeg å kaldsvette. Det er grusomt, det renner rundt nakken og nedover ryggen min - og håndflatene mine blir klamme.

Han mimrer tilbake til tida da han var en guttunge, og mora hans tok ham med seg på julehandling i butikkene.

NISSERIER: Det er snart jul og mange amatørnisser skal til pers. Dette er de erfarne julenissene sine beste nissetips. Video: Nicolai Delebekk. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Hvis jeg måtte bli med henne, ble jeg sittende og vente i bilen fram til hun kom tilbake. Det var vanskelig på skolen også, for vennene mine inviterte meg med hjem, sier han, og forklarer:

- Jeg måtte finne ut om de hadde en slik dansende julenisse i hjemmet. Hvis de hadde det, fant jeg på en unnskyldning sånn at vi kunne møtes ute i stedet. Jeg holdt hemmeligheten min godt skjult, så ingen av barna på skolen visste det. Heldigvis ble jeg ikke mobbet.

Julenisse-forbud

I disse dager blir butikkhyllene på nytt fylt opp med dansende, «glade» julenisser. Garry har planer om å holde både seg selv og familien sin trygge - med et forbud mot julenisser i hjemmet.

- Jeg tror at familien min har forstått at den store julenissen er velkommen inn i huset, men det er forbudt å ta inn de små, dansende nissene. Slik kommer det alltid til å være, sier han, og understreker:

- Jeg har ikke noe problem med folk som går i rødt, eller som har fyldige, hvite skjegg. Det er bare måten disse figurene beveger seg på - jeg hater det. De kan dukke opp når - og hvor - som helst. Det er et mareritt!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer