Vil kalle Rotevatn inn på teppet:

- Jeg er luta lei

Fungerende MDG-leder Arild Hermstad vil høre klimaminister Sveinung Rotevatn (V) si at det er alvorlig for ham at regjeringen ikke nådde klimamålet for 2020. Rotevatn slår hardt tilbake.

PÅ TEPPET: MDGs Arild Hermstad vil kalle klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn inn på teppet. Foto: Torstein Bøe / NTB
PÅ TEPPET: MDGs Arild Hermstad vil kalle klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn inn på teppet. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag opplyser fungerende leder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), Arild Hermstad, til Dagbladet at de vil kalle klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) inn på teppet for å forklare seg for Energi- og miljøkomiteen. Dette skjer som følge av at regjeringen ikke nådde sitt eget klimamål for 2020.

- Jeg er luta lei av brutte løfter og snikksnakk fra Rotevatn, sier Hermstad til Dagbladet.

Han mener at Stortinget nå må få svar på hva som har gått galt. Hermstad mener også at regjeringen må kutte mer enn hva som legges til grunn i deres klimaplan, og vil derfor be Rotevatn forklare hvor mye mer som må kuttes, og hvilke nye tiltak regjeringen vil foreslå for å nå klimamålet for 2030.

- Nå må klimaministeren svare på hva som har gått galt, og vi vil ta initiativ til å kalle ham inn på teppet i Energi- og miljøkomiteen for å forklare seg.

KRØLL: Alt gikk som det måtte gå da USAs president Joe Biden inviterte 40 stats- og regjeringssjefer til et digitalt klimatoppmøte. Det ble selvsagt surr med teknikken. Video: AP / NTB Vis mer

Svarer på kritikken

Overfor Dagbladet svarer klima- og miljøminister Rotevatn på kritikken.

- Stortinget satte det klimamålet i 2008. Deretter gikk det fem år uten at det skjedde noe under den rødgrønne regjeringen. Ettersom vi allerede lå så langt bak da vi fikk innflytelse i 2013, har vi hele tida sagt at det ville bli vanskelig å nå 2020-målet, men vi har gjort alt vi kan for å nå det, sier Rotevatn til Dagbladet.

Han viser til at det ble vanskeligere å nå målet da SSB reviderte utslippstallene som følge av underrapportering i perioden 2012 til 2019. Dermed ble klimagassutslippene i 2019 oppjustert med 2,7 prosent fra 50,3 millioner tonn til 51,7 millioner tonn.

- Likevel kom vi ganske nærme å nå klimamålet, og utslippene gikk ned med 3,2 prosent. Framover skal vi trappe opp innsatsen. Som første norske regjering har vi lagt fram en klimaplan som er konkret, forpliktende og offensiv.

FUNGERENDE LEDER: Arild Hermstad for MDG. Foto: Terje Pedersen / NTB
FUNGERENDE LEDER: Arild Hermstad for MDG. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Klimamålet

Det var tirsdag at Statistisk sentralbyrå (SSB) opplyste at Norges klimagassutslipp i 2020 var på 50,0 millioner tonn. Det er en nedgang på 3,2 prosent fra 2019, men er høyere enn klimamålet som Norge hadde satt seg på 48,6 millioner tonn.

Hermstad er særlig provosert over at Rotevatns Facebook-innlegg om dette. Der fokuserer han på utslippsnedgangen heller enn at regjeringen ikke nådde sitt eget klimamål.

- Jeg er provosert over at klimaminister Rotevatn ikke ser ut til å ta dette på alvor, sier Hermstad til Dagbladet og legger til at han mener at nedgangen skyldes coronapandemien og ikke regjeringens klimapolitikk.

- Å se Rotevatn forsøke å juble over denne fiaskoen er som å se kapteinen på Titanic forsøke å skape entusiasme over at skipet synker saktere enn forventet.

UVANLIG: Isbreen sto urørt i nærmere 60 år, nå beveger den seg 100 gangere raskere enn normalt. Video: Denali National Park via Facebook. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

Klima- og miljøminister Rotevatn synes at det er viktig å vise fram at utslippene går ned.

- Jeg jobber hver dag for å få Norges utslipp til å gå ned. Utslippene har gått jevnt nedover med denne regjeringen, de gikk godt ned i 2019 og 2020, og vil gå enda raskere ned i tida framover. Det betyr ikke at jeg er fornøyd eller at jeg jubler, men jeg synes at det er viktig å vise fram at utslippene faktisk går ned, sier han og fortsetter:

- Det er dessverre mange i Norge som tror at det er umulig og håpløst å kutte utslipp, og derfor synes jeg at det er et poeng å vise at utslippene går ned på grunn av politikken som regjeringen fører, uten at man har fått dårligere livskvalitet.

Vil høre ham si det

Klimagassutslippene i 1990 var på 51,47 millioner tonn. Regjeringen har som mål å kutte dette med minst 50 prosent innen 2030 og minst 90 prosent innen 2050.

- Rotevatn skulle ha sagt at dette er krise, og at vi må skjerpe klimapolitikken vår. En skikkelig klimaminister ville ha gjort det. Det virker som at det ikke spiller noen rolle når det gjelder klimatallene, at man bare jubler uansett hvordan det går. Nettopp derfor vil vi kalle Rotevatn inn på teppet, sier Hermstad og fortsetter:

- Jeg har lyst til å høre ham si at det er alvorlig for ham som klimaminister å bomme så kraftig på det dvaske målet for 2020.

LEDERKAMP: - Det er bra at vi er mange som har hatt lyst til å lede Venstre fremover, sier Sveinung Rotevatn til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen Reporter: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

Slår tilbake

Dagbladet spurte Rotevatn om hva han tenker om at MDG mener at det må kuttes mer klimagassutslipp enn hva som legges til grunn i regjeringens klimaplan.

- Det går ikke an å forholde seg til det. Både SV og MDG kaster rundt seg med løse påstander om at klimaplanen ikke er tilstrekkelig, men når dette har blitt behandlet i Stortinget, så er det ingen av dem som er uenige, eller som kan påvise at regnestykkene våre er feil eller at kuttene ikke er reelle. Både Miljødirektoratet og Finansdepartementet har jobbet grundig med denne planen, og jeg opplever ikke at det er noen andre enn MDG som ikke har tillit til disse tallene, sier Rotevatn og avslutter:

- Forresten vil jeg si til Arild Hermstad, som er så høy og mørk, at han kan vende blikket mot seg selv, som har fungert som miljøbyråd i Oslo i lange perioder uten at de har vært i nærheten av å nå sine egne klimamål. Kanskje han bør se litt på det, og ikke bare på alle andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer