- Jeg er lykkelig

15-årige Elizabeth Smart ble holdt til fange i ni måneder og tvangsgiftet med en religiøs fanatiker som ville ha sju koner. I sitt første intervju forteller hun at alt går bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • - Gjorde det hun måtte
 • - Elizabeth er fortsatt min kone
 • Skulle kidnappe flere
 • Styrt av «profeten»

 • Kidnapperne fanatiske religiøse
 • Funnet i live

  Den samme jenta


  Elizabeth Smart var bare 14 år da hun ble bortført fra sitt eget soverom i Salt Lake City. Hun ble borte i hele ni måneder. Nå har jenta gitt sitt første intervju etter at navnet hennes har vært på amerikanske lepper det siste året og mediene flommer over av Elizabeth-nyheter.

  Tross alt, Elizabeth sier selv at hun ikke har forandret seg mye fra den jenta hun var tidligere.

  - Det er noen ting som er forandret ved meg. Men jeg tror jeg stort sett er denne samme personen, sier 15-åringen i intervjuet som ble sendt på TV-kanalen NBC, skriver nyhetsbyrået AP.

  - Det er ikke slik at jeg var lykkelig før, så plutselig kom jeg tilbake og var ikke det lenger, for jeg er fortsatt lykkelig. Det er det samme. Det er som det aldri har skjedd, fortsetter jenta, som har blitt 15.

  Søstera eneste vitne


  Det var en sommernatt i juni 2002 kidnapperne slo istykker en åpent kjøkkenvinduet i huset til Smart-familien. Elizabeth ble bortført en time etter midnatt fra sitt eget soverommet. Det delte hun med søsteren Mary Katherine, som så alt, som det eneste vitnet.

  Kidnapperen truet med å skade offeret om Mary Catherine sa noe til foreldrene. Derfor tok det angivelig to timer før hun vekket mor og far.

  I ni måneder ble bildene og historien til Elizabeth sendt i medier verden over. Men det kom ikke et eneste livstegn fra Elizabeth. Familien ante ikke om hun var i live eller død, men de nektet å gi opp håpet.

  Fant mannen


  12. mars i år så noen beboere i Salt Lake Citys forstad Sandy mannen søstera Mary Katherine hadde identifisert som bortføreren. På bagrunn av signalementet Mary Katherine kunne gi hadde det nemlig blitt laget en tegning av mannen, som lillesøster identifiserte som familiens snekker.

  Brian Davis Mitchell var selvoppnevnt profet og omstreifer som tidligere altså hadde jobbet på Smart-familiens hus. Polititiet fant ham gående med to mennesker. Den ene av dem var Elizabeth. Hun var iført en mørk parykk, fillete, lang kjole og slør.

  Paret ble straks arrestert, og Elizabeth ble endelig gjenforent med familien.

  - Elizabeth ville simpelthen ikke gi slipp på lillebroren, sa borgermester Rocky Anderson etter å ha bivånet familiegjenforeningen. En overlykkelig far var full av takknemlighet, og sa at mirakler stadig skjer. Hele Salt Lake City feiret hjemkomsten storlig.

  Flere måneder utendørs


  Påtalemyndigheten mener Mitchell, 50, og kona Wanda Barzee, 57, kidnappet Elizabeth for å gjøre henne til hans andre kone. Hun ble holdt mot sin vilje på en leirplass ved foten til bergene ikke langt fra Smart-familiens hus fram til 8. oktober.

  Deretter tok de henne til California, hvor de oppholdt seg til 5. mars, ifølge rettsdokumentene.

  Begge to er nå siktet for kidnapping, tyveri og seksuelle overgrep. De to gjennomgår nå psykologiske tester for å undersøke om de kan stilles for retten. Kausjonen er satt til 10 millioner dollar.

  Ville tilbake til leirplassen


  Foreldrene til Elizabeth, Ed og Lois Smart, fortalte i intervjuet at datteren deres er en sterk jente. Hun insisterte overfor foreldrene om at de måtte bli med til leirplassen for å se hvordan hun hadde levd. De gikk med på det, og ifølge moren var jenta «triumferende» da de gikk opp bakkene.

  - Hun marsjerte opp den bakken som om hun skulle i kamp, sier mora til ABC

  Elizabeth forsøkte ifølge mor og far å rømme fra kidnapperne, men da ble hun tjort fast. Ektepartet truet også med å drepe familien om hun ropte på hjelp. Foreldrene til Elizabeth mener kidnapperne forsøkte å ta fra Elizabeth personligheten hennes.

  Tilbake på skolen


  Nå, sju måneder etter at hun fikk komme hjem, sier foreldrene til Elizabeth at datteren har fått hjelp til å takle det som har skjedd og at hun er i fin form.

  Elizabeth er tilbake på Salt Lake City East High School. Her sliter hun litt med at noen elever gjør narr av henne når hun går i gangene, men vennene hennes behandler henne normalt. De har tatt godt i mot henne, og stiller ikke spørsmål, sier Elizabeth.

  - De sier at det er som om jeg har vært på en lang ferie, sier Elizabeth, som bekrefter at livet er tilbake til normalen. Om noe har forandret seg er det medfølelsen med hjemløse. Etter å ha opplevd hvordan de lever har den økt.

  Men den meddfølelsen kommer ikke kidnapperne til gode.

  - De hadde ikke behøvd å være hjemløse, de hadde masse muligheter til å gjøre som de ville, men de er sånne idioter, avslutter jenta som er hjemme i trygge omgivelser igjen.

  Hjernevasket


  Mange stusset på at Elizabeth tilsynelatende frivillig gikk rundt med kidnapperne i så mange måneder. Foreldrene mener de fikk psykisk kontroll over henne slik at hun kunne gå fritt ute sammen med dem.

  Far Ed har tidligere forklart at han tror datteren ble hjernevasket.

  Da politiet snakket med Elisabeth første gang etter kidnappingen, omtalte hun seg selv som «Augustine» og snakket i samme bibelske fraser som kidnapperne. Det er tydelig at Mitchell hadde stor psykisk makt over jenta og dessuten sin kone. På restauranter og på offentlige steder fulgte hun lydig etter. Et blikk fra ham, og begge slo øynene ned, forteller en butikkansatt som ofte solgte vegetarmat til dem.

  Vil få fram sannheten


  Mitchell hevder at Gud åpenbarte seg for ham til Thanksgiving i 2000 og at han skulle ta seg ytterligere sju koner. Han kidnappet Elisabeth og skal ha «giftet» seg med henne i en seremoni ikke langt fra Elisabeths hjem.

  - Når det gjelder påstandene om bryllup og polygami gjorde Elizabeth det hun måtte i denne situasjonen. Hadde hun ikke gjort det ville utfallet av denne saken vært et helt annet, sa en talsmann for familien, Chris Thomas, i mars i år. Han mener det er galt å sette spørsmålstegn ved Elizabeths handlinger etter at Mitchell kidnappet henne.

  På mandag kommer foreldrenes bok «Bringing Elizabeth Home: A Journey of Faith and Hope».

  Utgivelsen har ført til medieoppstyr i USA. Flere stiller nå spørsmål om foreldrene utnytter datterens historie, mens interessen er enorm. De store mediehusene krangler om å få en bit av Elizabeth, mens foreldrene hevder de har skrevet boka for å få slutt på all feilinformasjonen.

GJERNINGSMANNEN: </B> Brian David Mitchell ville ha sju koner. En av disse var Elizabeth.
OGSÅ SIKTET:</B> Wanda Ilene Barzee er Mitchells kone, og er også siktet for ugjerningen.
GIR UT BOK:</B> Mandag kommer foreldrene til Elizabeth med denne boka. Ed og Lois sier de vil fortelle den sanne historien om den rykteomspunne bortføringssaken.
LYKKELIG:</B> - Jeg er den lykkeligste jenta i verden, har Elizabeth skrevet på denne plakaten som en takk til alle innbyggerne i hjembyen som har bedt for henne og fulgt saken. Over plakaten jubler foreldrene for datteren som kom tilbake.
HERFRA BLE HUN BORTFØRT:</B> Smart-familiens hus i utkanten av Salt Lake City.