- IKKE KRIGER: Den terrortiltalte 24-åringen framholder at han dro til Syria for å drive hjelpearbeid, men postet likevel bilder av seg selv med våpen på Facebook. - Det var for å tøffe meg, sa han i går. Foto: PST/aktoratet. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
- IKKE KRIGER: Den terrortiltalte 24-åringen framholder at han dro til Syria for å drive hjelpearbeid, men postet likevel bilder av seg selv med våpen på Facebook. - Det var for å tøffe meg, sa han i går. Foto: PST/aktoratet. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

«Jeg er med Nusra. Jeg slåss mot kurderne akkurat nå»

Aktor legger fram chat-bevis mot terrortiltalt Fredrikstad-mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Er du med Dawlah eller Nusra?» «Jeg er med Nusra. Jeg misliker noen av tingene Dawlah gjør med folka. Så jeg dro.»

Slik lyder et utdrag mellom den 24-årige Fredrikstad-mannen som står tiltalt for såkalt terrorforfund i Oslo tingrett, og en kvinne han kom i kontakt med i Syria mens han var der. Samtalen fant sted i desember 2013.

Med «Nusra» og «Dawlah» menes hhv. den al-Qaida-allierte Al-Nusra-fronten og Den islamske stat (IS).

- Utførte hjelpearbeid - Hva betyr dette? vil aktor Geir Evanger vite.

- Jeg var i områdene Nusra kontrollerte, i forbindelse med jobben jeg gjorde, forklarer 24-åringen.

Han har tida framholdt at han dro til Syria for å drive humanitært hjelpearbeid, og at han i all hovedsak bidro ved å være mannskap på en ambulanse som fraktet skadde og forsyninger.

- Hva var det du mislikte ved IS?

- Jeg opplevde at de var ganske harde mot folka de hadde tatt til fange for alle mulige forbrytelser. Framgangsmåten var veldig ... undertrykkende, og jeg mislikte det sterkt.

- Var med tsjetsjensk leder «Og du er en av dem? Kurderne?» «Nei, det er jeg ikke. Lol. Jeg er med Nusra. Som jeg sa ... Jeg slåss mot kurderne akkurat nå», går nettsamtalen mellom Fredrikstad-mannen og kvinnen videre.

Igjen forklarer tiltalte «å være med Nusra» med at han oppholdt seg i Al-Nusra-frontens områder, nærmere bestemt under den tsjetsjenske lederen Saifullah Shesheni, som skal ha blitt drept på nyåret under stormingen av et fengsel.

Aktoratet finner det svært usannsynlig at 24-åringen dro for å utføre hjelpearbeid. Isteden mener de han dro for å verve seg som fremmedkriger, først under IS, seinere under Al-Nusra-fronten. Dette underbygger de bl.a. med bilder av ham med våpen, samt chatter med kjente norske krigere som Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer og den nå avdøde norsktsjetsjeneren han reiste sammen med.

SKAL FÅ 24-ÅRINGEN DØMT: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) utgjør aktoratet. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
SKAL FÅ 24-ÅRINGEN DØMT: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff og statsadvokat Geir Evanger (t.h.) utgjør aktoratet. T.v. Dag Uppheim fra PST. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

I går fortalte tiltalte at han undersøkte mulighetene for å gifte seg i Syria. I chatten med kvinnen skriver han at han «ønsker å leve og dø» i landet.

- Jeg mente egentlig ikke det. Jeg hadde tenkt å dra tilbake til Norge, sier han i retten.

- Ville tøffe meg Fredrikstad-mannens forsvarer Thomas Randby mener aktoratets sak svekkes av at de lener seg såpass mye på bevis funnet på Facebook.

- Det er ikke sikkert ting som postes på Facebook, gjenspeiler virkeligheten. Og verken Hammer eller norsktsjetsjeneren som det refereres så mye til, kan komme hit og vitne. Det svekker saken betydelig, sa advokaten til Dagbladet i går.

- Jeg hadde aldri tatt i et våpen før jeg kom til Syria, og syntes det var spennende å holde et. Jeg poserte slik for å tøffe meg, slik man ofte gjør der nede; det er krig, og kulturen er sånn, forklarte tiltalte i retten.

Ubaydullah Hussain, talsmann for islamistorganisasjonen Profetens Ummah, som 24-åringen ifølge seg selv og Hussain hadde perifer kontakt med, avdramatiserer våpenbildene og mener aktoratet har dårlig kunnskap om syriske forhold.

- At noen poserer med våpen, trenger ikke å bety at de driver med noe militært. I landsbyen min i Pakistan har alle familier minst tre-fire våpen, sa Profetens Ummah-talsmannen til Dagbladet tirsdag.