- Jeg er medieoffer

Marc Dutroux aksepterte å la seg fotografere i retten i går, men anser seg som «offer» for mediene. Forhørsdommer Jacques Langlois holder på teorien om Dutroux som «et ensomt rovdyr».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Jeg blir solgt offentlig, sa Dutroux da rettssaken åpnet igjen i går. Han sikter trolig til bildene av ham i fengsel, som et ukeblad har trykt uten hans tillatelse.

Marc Dutroux er tiltalt for å ha bortført og voldtatt seks jenter fra 8 til 19 år og myrdet to av dem. Ytterligere to døde av sult.

- Forhindrer debatt

Dutroux aksepterte i går å bli fotografert i den skuddsikre tiltaleboksen i Arlon.

- Jeg ser at min beslutning om ikke å la meg fotografere, forhindrer en seriøs debatt, sa Dutroux.

I går fikk forhørsdommer Jacques Langlois ordet. Han har ledet etterforskningen i sju år. Langlois er blitt sterkt kritisert, ikke minst av foreldrene til småjentene Julie og Mélissa.

De klandrer ham for ikke å ha tatt i betraktning at Dutroux kanskje var en del av et større nettverk.

- Som et sirkus

Dommeren er overbevist om at Dutroux har handlet alene, som «et ensomt rovdyr». Det er hovedgrunnen til at Julies og Mélissas foreldre nekter å komme i retten og anser hele rettssaken som et sirkus.

Langlois bedyret at han aldri har vært utsatt for noe press, verken fra politiet eller politikere, og at det aldri har vært noen «statshensyn» i etterforskningen. Ifølge dommeren har alle spor vært fulgt, og mer enn tusen personer avhørt.

- Samme mønster

Til gjengjeld forklarte dommer Langlois at Dutroux ikke hadde endret sin framgangsmåte fra han begynte å kidnappe og voldta jenter, noe han ble dømt til 13 års fengsel for i 1989.

- Forskjellen er at ofrenes skjebne ble tragisk annerledes, sa Langlois.

Dutroux' var på et tidlig tidspunkt etter at Julie og Mélissa forsvant mistenkt og - dårlig - overvåket. Julie og Mélissa døde av sult. Likene deres ble funnet nedgravd i Dutroux' hage i august 1996.

Rohypnol og haldol

En annen forskjell var at Dutroux i 1995- 96 brukte store doser medisiner, rohypnol og haldol, som får ofrene til å sovne og ikke huske noen voldtekt. Medisinene fikk han av en lege som fulgte opp hans helse etter at han slapp ut av fengselet i 1992.

JA TIL FOTOGRAFERING: Barnedrapstiltalte Marc Dutroux aksepterte i går å la seg fotografere i den skuddsikre tiltaleboksen i retten i Arlon i Belgia. Han mener rettssaken vil gå roligere for seg da. I forgrunnen hans advokat Xavier Magnee.