YNDET TERRORMÅL: Det amerikanske og europeiske etterretningsmiljøet regner terror som høyt sannsynlig under OL. Foto: AFP Photo/Alexander Nemenov/NTB Scanpix
YNDET TERRORMÅL: Det amerikanske og europeiske etterretningsmiljøet regner terror som høyt sannsynlig under OL. Foto: AFP Photo/Alexander Nemenov/NTB ScanpixVis mer

- Jeg er mer bekymret nå enn for én uke siden

Det amerikanske og europeiske etterretningsmiljøet regner terror som høyt sannsynlig under OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag braker det løs i OL-byen Sotsji i Russland. Og etterretningstjenestene i flere ulike land krysser fingrene for at det bare er vinterlekene som får pangstart.

En rekke amerikanske og europeiske etterretningstjenester regner terror som høyt sannsynlig under OL, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det antas imidlertid at terrorister trolig vil velge seg lettere mål enn OL-anlegget - som i praksis er en borg.

- Mer bekymret Dagbladet har tidligere skrevet om de massive sikkerhetstiltakene - blant annet har russiske spesialsoldater saumfart fjellene rundt byen i flere måneder allerede.

Det som regnes som lettere mål er ifølge Reuters offentlig transport eller andre steder sivile ferdes rundt om i Russland.

Mens sikkerheten på OL-anlegget er formidabel, påpeker etterretningskilder til Reuters at det finnes såkalte «lette mål» ikke så langt utenfor OL-områdene.

- Jeg er mer bekymret nå enn for en uke siden, sier en amerikansk etterretningsmann.

Det har nemlig kommet en rekke ferske meldinger til vestlig etterretning om mulige OL-relaterte angrep den siste tida. Bare de siste dagene har amerikanerne slått full alarm om muligheter for flytende eksplosiver om bord på fly.

Frykter «sorte enker» Etterretningstoppen Matthew Olsen, som leder Nasjonalt senter for kontraterrorisme, bekreftet bekymringene overfor etterretningskomiteen tidligere denne uka.

- Vi tror den største faren befinner seg utsiden av det faktiske OL-anlegget, men i området rundt Sotsji eller utenfor Sotsji, sa Olsen.

I reiserådene til flere land advares det også mot terror - og mer spesifikt  «sorte enker». I slutten av januar kom det flere meldinger om at en sort enke hadde blitt obsververt i byen.

OL i Sotsji er det store prestisjeprosjektet til Russlands president Vladimir Putin. Mer enn 50 milliarder dollar - mye mer enn noe annet OL har det kostet - har det kostet. 

Derfor brukes det mye ressurser på sikkerheten - for Putin er det fremste hat-objektet for radikale islamister i Russland, etter at han startet den 2. tsjetsjenske krig i 1999, og knuste islamistenes faktiske selvstyre i Tsjetsjenia.