UTVIKLING: - Det er utvikling i denne saken, sier Martine Vik Magnussens far Odd Petter Magnussen. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Martine-saken

- Jeg er mer optimistisk enn noen gang

Etter elleve års kamp for rettferdighet, tror Martine Vik Magnussens far at saken kan gå mot en løsning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASKER (Dagbladet): Farouk Abdulhak (32) er den eneste mistenkte for voldtekten og drapet på den norske studenten Martine Vik Magnussen (23) i London 14. mars 2008.

Noen timer etter at Martine forsvant tok han et fly fra London til Kairo, før han satte seg på farens privatfly og reiste til Jemen. Der skal han ha oppholdt seg siden.

Landet har ingen utleveringsavtale med Storbritannia, og milliardærarvingen har levd på flukt fra drapsmistanken og nektet å la seg avhøre av britisk politi.

<strong>ETTERLYST:</strong> Farouk Abdulhak er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen i London i 2008. Elleve år etterpå har han nå bedt om et møte med advokaten for den norske Martine-stiftelsen. Foto: Dagbladet og Scotland Yard
ETTERLYST: Farouk Abdulhak er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen i London i 2008. Elleve år etterpå har han nå bedt om et møte med advokaten for den norske Martine-stiftelsen. Foto: Dagbladet og Scotland Yard Vis mer

- Mer optimistisk enn noen gang

Nå, elleve år etter, er gjennombruddet i saken nærmere enn noen gang, tror Martines familie. I dag la familien, britisk politi og Martine-stiftelsen ned blomster på graven hennes på Asker kirkegård, før de oppdaterte pressen.

- Jeg er mer optimistisk enn kanskje noen gang før, men vi vet ennå ikke, sier far Odd Petter Magnussen, som i elleve år har involvert seg tett i saken.

SKAL MØTES: Leder av Martine-stiftelsen Patrick Lundevall-unger har tro på at et møte i Jemen kan finne sted snart. Han frykter ikke sin egen sikkerhet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Sannsynligheten er meget stor. Jeg tror den aldri har vært større, sier leder for Martine-stiftelsen, advokat Patrick Lundevall-Unger, til Dagbladet.

Det var Lundevall-Unger som fikk telefonen som nå gir grunn til optimisme. Det var den danske sikkerhetsrådgiveren Lars Boje Madsen som ringte ham.

Boje Madsen har tett kontakt med den jemenittiske opprørsbevegelsen houthiene.

- Kan løse saken

Slik Dagbladet skrev i oktober 2017 skal Abdulhak Farouk være under beskyttelse av opprørsleder Abdulmalek al-Houthi personlig.

<strong>OPTIMIST:</strong> Martine Vik Magnussens far Odd Petter Magnussen sier han er mer optimistisk enn noen gang med tanke på at saken nå kan løse seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPTIMIST: Martine Vik Magnussens far Odd Petter Magnussen sier han er mer optimistisk enn noen gang med tanke på at saken nå kan løse seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ifølge den danske mellommannen har Houti-bevegelsen og Abdulhak selv bedt om et møte med advokat Patrick Lundevall-Unger. Han håper å få stelt i stand møtet innen noen måneder.

- Dette er en stor milepæl som kanskje kommer til å løse saken. Jeg ble ringt opp av vår kontakt som har en dyp forgreining til Houti-bevegelsen, sier Lundevall-Unger.

- Nå som dere har fått Abdulhak på gli, hvor delikat er denne situasjonen?

- Det er garantier fra en mellommann. Jeg møtt ham før og stoler på ham. Det er også signaler til meg fra jemenittisk hold. Det tar jeg som en lovnad, sier Lundevall-Unger til Dagbladet.

Milliardærfar

Både advokaten og Martine Vik Magnussens far har gjort seg sine tanker om hva som kan være etterlyste Abdulhaks motivasjon for å be om møter.

I NORGE: Etterforskningsledelsen i Scotland Yard kommer jevnlig til Norge for å utveksle informasjon og etterforskningsskritt med Odd Petter og stiftelsen, gjerne rundt årsmarkeringen for drapet. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Farouk Abdulhak har tidvis blitt holdt skjult av sin far, magnaten og milliardæren Shaher Abdulhak.

- Jeg tror aldri disse signalene hadde kommet hvis de ikke var godkjent av mistenktes far. Han har avgjørende betydning for hvordan en familieaffære som dette håndteres. Kanskje er det slik at man vurderer denne saken som viktig å løse ut fra egne hensyn og deres renommé, sier Magnussen.

<strong>UTVIKLING:</strong> Martine-stifelsens leder Patrick Lundevall-Unger, Odd Petter Magnussen og Andrew Partridge fra Scotland Yard informerte pressen om siste nytt i Martine-saken i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTVIKLING: Martine-stifelsens leder Patrick Lundevall-Unger, Odd Petter Magnussen og Andrew Partridge fra Scotland Yard informerte pressen om siste nytt i Martine-saken i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vil knekke sammen

Lundevall-Unger peker også på den drapsmistenktes muligheter til å samarbeide med politiet og forhandle om strafferabatt og belastningen han lever med.

- Man kan ikke i alle de åra gå rundt med den psykiske belastningene en slik sak medfører. Til sjuende og sist vil man psykisk knekke sammen, så jeg har en tanke om at det er en kombinasjon av dette her.

Magnussen peker på at Farouk fortsatt er en relativt ung mann og tror han kan ha egennytte av å bli ferdig med saken.

- Han kan gjennom advokatbruk eller i forhandlinger ende opp med en begrenset straffeutmåling og deretter være en fri mann. Han kan da reise og drive business på en helt annen måte enn i dag. Han er født i Frankrike, vokst opp i Egypt, har reist rundt i verden og bodd mange år i USA. Han er vant til en helt annen livsstil, dynamikk og tilstedeværelse internasjonalt enn det han har i Jemen. Det kan for ham selv være en motiverende faktor å komme ut av landet, sier Martine Vik Magnussens far.

Påvirket av borgerkrigen

I 2012 hadde tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere oljeminister Einar Steensnæs i Oslosenteret møter med Farouk Abdulhak og hans far Shaher. Odd Petter Magnussen tror disse møtene kan ha vært av betydning for den nye utviklingen.

Samtidig har den grusomme borgerkrigen i Jemen påvirket Abdulhaks levestandard. Hans far var en nær alliert av Jemens tidligere president Ali Abdullah Saleh, som ble drept i desember 2017.

- Vil bli pågrepet umiddelbart

Scotland Yard etterforsker formelt drapet på Martine Vik Magnussen. Etterforskningsleder Andrew Partridge var også til stede på pressekonferansen i Asker i dag.

- Dersom Farouk overgir seg til Storbritannia frivillig, kan det bety en rettsforfølging. Om han overgir seg, vil han bli siktet for handlingene og deretter vil det gå mot rettssak, sier etterforskningsleder Andrew Partridge på spørsmål fra Dagbladet.

Han sier Abdulhak vil bli pågrepet umiddelbart om han frivillig reiser til Storbritannia.

- Jeg er positiv dersom han frivillig kommer til Storbritannia. Det viktige for meg er at den rettslige prosessen går sin gang. Han vil få en rettferdig rettssak om han returnerer, sier Partridge.

- Har levd i skjul

Han understreker at han og britisk politi ikke er en del av de uformelle samtalene som nå foregår, og vurderer muligheten for at Abdulhak nå vil melde seg på følgende måte:

- Han har valgt å ikke gjøre det i elleve år. Han har levd i skjul og på rømmen. Det er mulig han trodde at saken ville forsvinne og at folk ville glemme dem. Men jeg vil informere Farouk Abdulhak om at vi står her i dag og snakker om denne saken, sier Partridge.

- Denne saken forsvinner ikke, og er prioritet for oss. Vi understreker at Farouk Abdulhak fortsatt er etterlyst. Det er viktig for rettsvesenet. Forbrytelsen han er mistenkt for har ingen foreldelsesfrist, sier etterforskningslederen.

Føler på savnet

Odd Petter Magnussen benyttet dagens pressekonferanse til å skryte av innsatsen fra britisk politi.

<strong>ELLEVE ÅR:</strong> Martine Vik Magnussens mor, Kristin Vik, legger ned blomst på datteras grav. I morgen er det elleve år siden hun ble drept i London. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ELLEVE ÅR: Martine Vik Magnussens mor, Kristin Vik, legger ned blomst på datteras grav. I morgen er det elleve år siden hun ble drept i London. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har alltid følt at det er mentalt utfordrende når jeg besøker grava til Martine. I dag kjente jeg på at jeg har savnet henne i elleve år, men jeg følte samtidig en slags lettelse. Jeg tenkte på hennes personlighet. Hun var positiv og kvikk, en følelse jeg kjente på i dag, sier Magnussen.

- Støtten fra Scotland Yard har vært over all forventning. Det samme er å si om støtten og innsatsen fra Martine-stiftelsen og deres leder Patrick Lundevall-Unger, sier Magnussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer