- Jeg er misfornøyd

Mandag fortsetter budsjettforhandlingene mellom Ap, Sp og SV. En misfornøyd Audun Lysbakken slår fast at de er langt unna en enighet med regjeringen.

- LANGT UNNA ENIGHET: SV-leder Audun Lysbakken møtte mandag morgen de andre parlamentariske lederne for en statussamtale rundt budsjettforhandlingene. Han er klar på at de er langt unna en enighet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
- LANGT UNNA ENIGHET: SV-leder Audun Lysbakken møtte mandag morgen de andre parlamentariske lederne for en statussamtale rundt budsjettforhandlingene. Han er klar på at de er langt unna en enighet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er misforønyd med hvor vi er nå. Ikke minst fordi regjeringspartiene i sak på NRK i dag morges, spinner rundt våre posisjoner og offentliggjør hvor de ligger på skisser. Det er pussig at det er regjeringspartiene som skrur opp temperaturen i en sånn forhandling, sier SV-leder Audun Lysbakken til pressen mandag morgen.

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsetter i dag forhandlingene med SV om neste års statsbudsjett.

Mandag klokka 10 møttes de parlamentariske lederne Rigmor Aasrud (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Audun Lysbakken (SV) for å fortsette forhandlingene som allerede er på overtid.

- Unødvendig

I går kveld ble det klart at de finanspolitiske talspersonene Eigil Knutsen (Ap), Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og Kari Elisabeth Kaski (SV) ikke kom til enighet og forhandlingene løftes derfor til de parlamentariske lederne.

Men Lysbakken var ikke enig i den beslutningen. I forkant av møtet sa han tl pressen at det er «unødvendig» å møtes på dette nivået nå, ettersom de per nå er langt unna en enighet om budsjettet.

- Våre forhandlere har fullmakt og vi er ikke i næheten av en sluttrunde.

Lysbakken la til at noe som er positivt med at regjeringspartiene lekker til offentligheten hva de har lagt fram i sine skisser, er at det er med på å belyse hva SV «har å stri med» i forhandlingene.

De tre partiene hadde mål om å bli ferdige med forhandlingene innen mandag morgen, noe som ville gitt resten av finanskomiteen god til til å komme med sine bemerkninger før komiteens budsjettinnstilling leveres fredag.

Skal fristen i det hele tatt overholdes, må en budsjettenighet trolig være på plass senest onsdag, ifølge NTB.

- Nå skal vi møte Lysbakken og snakke med han om det vi har jobbet med hittil, sa parlamentarisk leder Rigmor Aasrud (Ap) til pressen.

På spørsmål fra Dagbladet om hun tror de rekker tidsfristen på fredag, svarer Aasrud at hun har «god tro på det».

- Konstruktivt

Møtet ble avsluttet etter en drøy time. Til pressen sa Arnstad at de nå er blitt enige om å fortsette forhandlingene med et forsterket lag. Det innebærer at de parlamemtariske lederne involveres, men ikke direkte i forhandligene.

- Det var et konstruktivt møte, jeg opplever at vi er blitt hørt på ting som er viktig for oss når det gjelder å få framdrift i forhandlingene. Vi er enige om at forhandlingene fortsetter på finanskomité-nivå med forsterkninger så vi kan få inn et ekstra gir, sa Lysbakken til pressen.

- Er det penger det står på nå eller er det andre saker dere har løftet inn, som dere tidligere har varslet?

- Det handler om begge deler, det handler om en helhet. Det handler om å flytte på nok penger til at vi kan gjøre ting som er viktig for SVs velgere, men også om ting som ikke er pengespørsmål, for eksempel klimakutt, svarer Lysbakken.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har så langt lagt totalt fire skisser på bordet, uten at det så langt er blitt enighet om budsjettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer