Hawala-mannen:

- Jeg er naiv

Politiet mener den 50 år gamle norsksomalieren har vasket penger for flere tunge kriminelle nettverk i Oslo og at det har pågått i en årrekke. Han er tiltalt for å hvitvaske en halv milliard kroner. Mannen nekter straffskyld.

AVSLØRT: Den 50 år gamle mannen, som står tiltalt for hvitvasking av en halv milliard kroner, ble tatt for å ikke ha deklarert penger på vei over grensa til Norge for første gang i 2018. I denne kofferten fant man euro til en verdi av litt over en million norske kroner. Foto: Politiet.
AVSLØRT: Den 50 år gamle mannen, som står tiltalt for hvitvasking av en halv milliard kroner, ble tatt for å ikke ha deklarert penger på vei over grensa til Norge for første gang i 2018. I denne kofferten fant man euro til en verdi av litt over en million norske kroner. Foto: Politiet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagbladet): Klokka nærmet seg åtte på kvelden da norsksomalieren ankom Gardermoen flyplass. Datoen var 1. september 2019 og mannen skulle fly til Tyrkia. Han reiste med en ryggsekk og to kofferter.

Innholdet i bagasjen skulle gi tollerne hakeslepp.

Da de åpnet koffertene, fant de 13 411 400 kroner i kontanter, en kontrakt på kjøp av en verdifull Rolex-klokke, samt flere løse notater, et slags regnskap, der det var nedskrevet store summer.

Beslaget på Gardermoen, og den videre etterforskningen, endte opp med at mannen nå er tiltalt for å ha hvitvasket en halv milliard kroner gjennom sitt virke som Hawala-operatør i Norge

Han nekter for å hvitvasket penger.

Kriminelle nettverk

Politiet mener den 50 år gamle Hawala-mannen skal ha overført utbytte av kriminalitet til kjøp av eiendom i Dubai. I en anket dom fra Oslo tingrett, fastslår retten at norsksomalieren er pengemannen for en kjent gjengleder fra Oslo.

Hawala-mannen skal også ha bidratt til å transportere penger ut av landet for fakturasvindleren som ble avdekket av den omfattende politiaksjonen Operasjon Eksos.

Politiet mener dette bare er toppen av isfjellet.

I det som sannsynligvis er årets mest omfattende og lengste rettssak, forklarer nå Hawala-mannen seg i en liten rettssal i Lillestrøm. I løpet av fem og en halv måned skal politiet forsøke å plassere ham som edderkoppen i midten av flere, tunge kriminelle nettverk, i både rettskraftige straffesaker og pågående etterforskninger.

- Han, som et hvert annet betalingsforetak, inkludert også vanlige norske banker, vil ha kunder som bruker betalingsforetaket for å overføre utbytte. Min klient erkjenner ikke at dette var noe han medvirket til eller var klar over at ble gjort, sier mannes forsvarer, Bernt Heiberg.

Den 50 år gamle norsksomalieren har sittet i varetekt siden 2021.

ERKJENNER: Forsvarsadvokat Bernt Heiberg, ved advokatkontoret Elden, forsvarer den 50 år gamle Hawala-mannen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
ERKJENNER: Forsvarsadvokat Bernt Heiberg, ved advokatkontoret Elden, forsvarer den 50 år gamle Hawala-mannen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Straffbart

Statsadvokat Peter Andre Johansen brukte mye tid på sitt innledningsforedrag på å hamre inn at all befatning med utbyttet fra en straffbar handling, er straffbart.

- Ved straffeutmålingen skal det ta utgangspunkt i det samlede beløpet som heleren eller hvitvaskeren har hatt befatning med, sa statsadvokat Peter Andre Johansen. Han viste til en avgjørelse fra Høyesterett.

Det fikk forsvarerbenken til å riste på hoder og veksle blikk. Håndskrevne notater ble utvekslet mellom Bernt Heiberg, som er Hawala-mannens hovedforsvarer, og John Christian Elden, som bisto forsvaret i løpet den første uka i retten.

AKTOR: Statsadvokat Peter Andre Johansen er aktor i rettssaken mot Hawala-mannen som er planlagt å vare i fem og en halv måned i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
AKTOR: Statsadvokat Peter Andre Johansen er aktor i rettssaken mot Hawala-mannen som er planlagt å vare i fem og en halv måned i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Hvis DNB uvitende bidro til en ulovlig pengeoverføring på 1 million kroner, så kunne DNB-sjefen havne i fengsel, dømt for å ha hvitvasket hele bankens omsetning, sier Bernt Heiberg, som mener det ville vært en konsekvens av aktors juridiske posisjon.

- Det er åpenbart ikke en riktig forståelse av jussen, sier Heiberg.

Høflig

- Jeg er en naiv og uryddig person, fortalte Hawala-mannen til dommerpanelet da han startet sin frie forklaring.

Hawala-mannen framstår som et paradoks, der han høflig håndhilser på alle politifolkene som har etterforsket ham og holdt ham i varetekt i snart tre år. Den ydmyke holdningen, viljen til å forklare seg for retten, stemmer ikke overens med den alvorlige forbrytelsen han risikerer årevis i fengsel for, hvis han blir funnet skyldig.

- Jeg stoler på folk og på den måten kan jeg bli utnyttet, fortsatte han.

I løpet av rettssakens første dager brukte han god tid på å forklare et system som han mener kan virke eksotisk og fremmed på nordmenn, men som for folk med slektninger i land uten fungerende banker, er like vanlig som Vipps her hjemme.

DISKUSJON: Statsadvokat Christian Eckhoff er med-aktor i rettssaken mot Hawala-mannen som er planlagt å vare i fem og en halv måned i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
DISKUSJON: Statsadvokat Christian Eckhoff er med-aktor i rettssaken mot Hawala-mannen som er planlagt å vare i fem og en halv måned i Lillestrøm. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Den 50 år gamle Hawala-operatøren står helst når han forklarer seg til dommerne, og framstår som stolt over forretningsvirksomheten sin og pengene han oppgir å ha tjent på lovlig vis. Han beskriver seg selv som en gründer, men forteller at han ofte iverksetter flere ideer enn han klarer å gjennomføre.

1,2 milliarder

Politiet mener 800 millioner kroner har passert gjennom tiltaltes kontoer og at han skal ha håndtert 400 millioner i kontanter i løpet av sin tid som Hawala-operatør.

- Det er svært mangelfull bokføring. Veldig lite omsetning og klientmidler som er ført, sier statsadvokat Peter Andre Johansen til Dagbladet.

- Min klient erkjenner straffskyld for mangelfull bokføring og er enig at dette burde blitt gjort på en annen måte. Han aksepterer at han skal ha en reaksjon for dette, sier mannens forsvarer, Bernt Heiberg, til Dagbladet.

Hawala-mannen mistet konsesjonen fra Finanstilsynet i 2017, men påklagde vedtaket. 2018 kom det endelige avslaget.

13 464 481 KRONER: Hawala-mannen hadde med seg den enorme pengesummen i en sekk og to kofferter da han ble stoppet på Gardermoen i 2019. Foto: Politiet.
13 464 481 KRONER: Hawala-mannen hadde med seg den enorme pengesummen i en sekk og to kofferter da han ble stoppet på Gardermoen i 2019. Foto: Politiet. Vis mer

Han hevder at han avsluttet betalingsvirksomheten da han mistet konsesjonen sin for godt.

På samme tid sluttet også DNB å gjennomføre overføringer der avsender og mottaker ikke var kjent. Ifølge Hawala-mannen var det da han begynte å fysisk transportere kontanter ut av landet.

Da han ble pågrepet i 2019, hevder 50-åringen at han transporterte penger for et annet betalingsforetak.

Pengetransport

50-åringen virker både tålmodig og sikker i vitneboksen, helt til han kommer til et av punktene i tiltalen der han erkjenner straffskyld.

Stillheten i rommet var like tung som lufta i det varme rettslokalet da han satte seg, ba om unnskyldning og tørket en tåre.

- Jeg hadde konsesjon og trodde at jeg skulle få ubegrenset konsesjon etter hvert, forklarte han.

Hawala-mannens konsesjon var en såkalt begrenset konsesjon, med et omsetningstak på 60 millioner kroner.

50-åringen forteller at han gikk over den tillatte beløpsgrensen. Han meldte ikke inn alle transaksjonene som gikk gjennom Hawala-systemene hans til norske myndigheter.

- Jeg hadde store drømmer om å bli en betalingsinstitusjon og etablere meg i flere land. Jeg ble redd. Hvis de kunne ta tilbake konsesjonen, så ville min drøm bli knust.

Omfattende

- Denne saken er en novellesamling, med mange små historier, forklarte statsadvokaten.

- Informasjonstilsiget i saken er enormt. Temaene er eksotiske og ukjente, fulgte forsvarsadvokaten opp.

PENGETRANSPORT: Den 50 år gamle mannen, som sitter tiltalt for hvitvasking av en halv milliard kroner, ble tatt med 13 411 400 kroner i kontanter på vei ut av landet i 2019. Han hevder å ha drevet såkalt Hawala-virksomhet. På bildet ligger 3,3 millioner kroner på disken og er fra en annen tollkontroll på Gardermoen. I denne situasjonen skal pengetransportøren ha deklarert pengene på riktig måte. Slik var det ikke for Hawala-mannen. Foto: Tolletaten.
PENGETRANSPORT: Den 50 år gamle mannen, som sitter tiltalt for hvitvasking av en halv milliard kroner, ble tatt med 13 411 400 kroner i kontanter på vei ut av landet i 2019. Han hevder å ha drevet såkalt Hawala-virksomhet. På bildet ligger 3,3 millioner kroner på disken og er fra en annen tollkontroll på Gardermoen. I denne situasjonen skal pengetransportøren ha deklarert pengene på riktig måte. Slik var det ikke for Hawala-mannen. Foto: Tolletaten. Vis mer

Statsadvokaten mener han bevisst skjulte pengeoverføringene fra norske myndigheter for å hvitvaske beløpene og beskytte personene som både sender og mottar.

- Han oppga ikke transaksjonene fordi han ville skjule hvem som sendte pengene, men fordi omsetningen hans ble så stor at hvis han oppga alle beløp, så ville han miste konsesjonen sin, sa Bernt Heiberg i retten.

Sentral

Hawala-mannens navn har dukket opp i flere store etterforskninger i løpet av de siste åra.

Den mest kjente er rettssaken mot en kjent gjengstørrelse i Oslo, en person med et langt rulleblad og som politiet mener har stått for innførsel av store mengder narkotika.

Tingretten konkluderte med at Hawala-mannen og gangsteren hadde samarbeidet om transport av penger i en lengre periode. Bevisene skal være politiforklaringer og meldinger fra den dekrypterte meldingstjenesten Encrochat.

- 50-åringen er ikke enig i tingrettens vurdering i den saken. Bevistilbudet til Oslo tingrett er et helt annet enn det bevistilbudet som vil bli presentert i vår sak, sier Bernt Heiberg.

I den samme saken er Hawala-mannen tiltalt for å vaske 140 000 kroner fra det politiet mener er et grovt ran.

Hawala-mannen fortalte retten at han ikke er skyldig i dette.

Erkjenner

Han har heller ikke forklart seg i oslopolitiets sak med kodenavn Operasjon Eksos der Hawala-mannen også dukker opp som mellommann. Ifølge en ikke rettskraftig dom fra Oslo tingrett, skal han ha brukt Hawala-systemet for å flytte 171 000 kroner fra en transportvirksomhet som drev utstrakt fakturasvindel.

Ifølge politiet, skal den totale summen som har passert gjennom Hawala-mannens foretak knyttet til Operasjon Eksos, være fire millioner kroner.

Det alvorligste punktet i tiltalen mot Hawala-mannen består av 38 underpunkter, som politiet mener beviser at mannen skal ha bidratt til å flytte illegale penger.

Han erkjenner brudd på tolloven og brudd på finansieringsvirksomhetsloven og finansforetaksloven.

Hawala-mannen er også tiltalt for å ha avgitt falsk forklaring til myndighetene, for uberettiget ha vært i besittelse av en annens identitetsbevis, samt en annen post for hvitvasking av provisjonen han fikk fra det politiet mener er hvitvasking. Mannen nekter straffskyld for disse punktene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer