Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Julia Sandstø skuffet over ledelsen

- Jeg er neppe den første og siste som opplever trakassering i KrFU

Åtte fylkeslag krever ekstraordinært landsmøte.

STO FRAM: Ungdomspolitiker Julia Sandstø (20) fortalte om grenseoverskridende adferd og trakassering fra en betydelig eldre politiker. En rekke fylkeslag mener saken er dårlig håndtert og krever ekstraordinært landsmøte og valg av nytt styre. Foto: KrFU
STO FRAM: Ungdomspolitiker Julia Sandstø (20) fortalte om grenseoverskridende adferd og trakassering fra en betydelig eldre politiker. En rekke fylkeslag mener saken er dårlig håndtert og krever ekstraordinært landsmøte og valg av nytt styre. Foto: KrFU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åtte fylkeslag har gått sammen om å kreve et ekstraordinært landsmøte i KrFU. Det har de krav på ut fra partiets vedtekter.

Bakgrunnen er håndteringen av saken der KrFU-politikeren Julia Sandstø (20) varslet om trakassering fra en betydelig eldre KrFU-politiker.

- Det er nødvendig i den situasjonen vi har vært i, sier Simen Bondevik, fylkesleder i Akershus KrFU, om kravet fra fylkeslederne, som han er en av flere som har tatt initiativ til.

- Som fylkesleder i KrFU har jeg vært stolt både av politikken vår, men også av organisasjonen vår som en trygg og god organisasjon. Denne saken har vist at heller ikke KrFU er feilfri. Det har vært en alvorlig sak som har vært håndtert dårlig, også i ettertid, mener Bondevik.

Krever valg av nytt styre

I tillegg til kravet om ekstraordinært landsmøte krever fylkeslagene at det fremmes to saker.

En åpen debatt om saken om seksuell trakassering i partiet og mediehåndteringen av dette, og valg av nytt sentralstyre.

- Det er ikke slik at vi vil kaste hele styret, det er mange flinke folk som sitter der. Men vi vil ha en åpen debatt og diskusjon. Så vil vi etterpå gjennomføre valg av nytt styre, sier Bondevik.

De vil også ha en gjennomgang av retningslinjene for håndtering av seksuell trakassering i ungdomsorganisasjonen.

- Vi ønsker at en går gjennom retningslinjene, som tydeligvis ikke er gode nok. Når styret sier at de har fulgt retningslinjene, og saken ble så dårlig håndtert, må retningslinjene gås gjennom, sier han.

Julia Sandstø sier hun er glad for støtten.

- ​Holdningene til ledelsen har gjort at jeg ikke kjenner igjen mitt eget parti, derfor blir jeg veldig glad for at så mange fylkeslag støtter meg, sier hun til Dagbladet.

Hjalp ikke å si fra

Det er to uker siden hun gikk ut med sin historie i Aftenposten. Her fortalte hun om hvordan en KrFU-er som hun fikk tildelt som leder og mentor da hun var 16 år, viste en interesse for henne som ble ubehagelig. Hun avviste ham, men i et år pågikk det hun opplevde som trakassering og forfølgelse. Vedkommende har beklaget belastningen han har påført henne, men mener deler av framstillingen i avisa er feil.

Ifølge Sandstø hjalp det ikke å si fra til KrFU-ledelsen, som den gang var en annen enn dagens ledelse.

VIl LÆRE: Generalsekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson sier partiet vil lære av saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIl LÆRE: Generalsekretær i KrF Hilde Frafjord Johnson sier partiet vil lære av saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Men Sandstø er også skuffet og sjokkert over hvordan dagens ledelse har håndtert at hun valgte å stå fram med sin historie.

- Saken hadde vært ferdig for to uker siden hvis de hadde beklaget seg. Når de i stedet sår tvil om historien min, må jeg svare. Hvis ikke aksepterer jeg at andre unge jenter etter meg blir behandlet slik. Jeg er neppe den første og siste som opplever trakassering i KrFU, sier hun.

Tidligere i uka omtalte Aftenposten hvordan hun opplevde å bli sterkt kritisert av et sentralstyremedlem i KrFU. Aftenposten har også omtalt hvordan KrFU-lederen og generalsekretæren i KrFU skal ha forsøkt å få henne til å trekke saken og uttalt at det ville bli vanskelig for partiet om hun sto fram.

- Jeg føler at de kun vil beskytte partiets omdømme. Jeg hadde aldri trodd at KrF skulle velge denne strategien. Det har ikke vært noe gøy å gå ut med dette, det er veldig ubehagelig å blottlegge seg slik på den måten. Jeg har absolutt ikke gjort dette for å få PR eller noen form for hevn. Jeg syntes det var riktig å stå åpent fram, fordi jeg tror det foregår trakassering i alle partier. KrF er ikke verst, kanskje tvert imot, med KrF må også snakke om dette. Kanskje det fører til at flere står fram med det de har opplevd, sier hun.

KrFU-leder sykemeldt

KrFU-leder Martine Tønnessen er sykemeldt, opplyser partiet. I en skriftlig melding formidlet via KrF sier hun at hun ikke kjenner seg igjen i fremstillingen av hva hun skal ha sagt.

«Mitt ønske har helt tiden vært å støtte henne gjennom denne prosessen, og det er det fremdeles. Og selv om vi ønsker åpenhet i denne saken og tar den på dypeste alvor, ber jeg om forståelse for at vi ønsker å få til en dialog med Julia i partiet og ikke gjennom mediene. Det håper jeg hun snart er klar til», heter det i meldingen.

Hun henviser til generalsekretær i KrFU Otto Galtung for videre kommentar.

-Tar det på alvor

- Det er ting vi i etterpåklokskapens lys ser vi kunne håndtert bedre i saken til Julia for to år siden. Det har vi beklaget og det beklager vi igjen, sier han..

- Jeg er enig med Simen i at det er bra og viktig å få snakket skikkelig ut om dette i organisasjonen, og ser fram til å møte landsstyret i januar. Der vil vi også ha en gjennomgang av retningslinjene våre. Det er en prosess vi er i gang med og der vi også vil få ekstern bistand, sier Galtung.

KrF vil lære

Generalsekretær i KrF, Hilde Frafjord Johnson, sier de vil lære av saken.

- Det var vondt å lese Julias historie i Aftenposten, og i etterkant ser vi at det er ting som burde vært håndtert annerledes. Det beklager jeg. Samtidig er det nettopp hennes opplevelse som førte til at vi forstår at dette ikke var godt nok.

- I KrF ønsker vi å lære av denne saken. Derfor vil vi også gjerne fortsette dialogen med Julia og snu hver stein så vi kan bli bedre. Vi har jobbet med å forbedre våre etiske retningslinjer i flere måneder, og ser flere punkter som må bli bedre og kan tydeliggjøres. Det handler blant annet om at det ikke er riktig å pålegge offeret ansvar ved å spørre om håndteringen er god nok, slik som det ble gjort i denne saken, og å sikre oppfølging også etter at en sak er avslutning, for å avdekke eventuelle senvirkninger. Vi vil dessuten utarbeide mer detaljerte prosedyrer for sanksjoner og opprette et internt register for slike saker, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!