- Jeg er nødt til å si fra

- Jeg har sett hvordan alle, ikke minst mediene, har vært opptatt av at det er Ap som ikke vil samarbeide, i stedet for å sette søkelyset på hva sentrumsregjeringen driver med. Jeg er nødt til å si fra om hvor vi står og hva vi mener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik begrunner Ap-leder Thorbjørn Jagland sitt oppsiktsvekkende krasse angrep på Bondevik-regjeringen i et åpent brev i Aftenposten i går:

- Nå må den hele og fulle sannhet om hva som skjer med den norske velferdsstaten fram. Regjeringen skyver så mange milliarder kroner foran seg, og det på en så snedig måte, at det vil bli en meget vanskelig situasjon til høsten. Da må nemlig alle milliardene dekkes inn, eller man kan la være å dekke dem inn, slik det skjedde i fjor høst. Men da vil renta fortsette å stige. Noen må bære konsekvensene av dette, sier Jagland.

Med det sikter han til sin advarsel om at regjeringens politikk truer hus og hjem.

- Men er det noe nytt i det du har lagt fram, i forhold til det du har sagt tidligere?
- Jeg mener at det i artikkelen for første gang blir analysert hvordan regjeringen skyver milliardutgiftene foran seg uten at noen tar det opp. Hadde Arbeiderpartiet gjort dette, ville det blitt et voldsomt kjør mot partiet.

- Statsminister Bondevik har heller ikke funnet noe nytt i brevet ditt, sier han?
- Jeg tror ikke han lenger kan ta den holdningen hvis han vil samarbeide med Arbeiderpartiet. Han kan ikke fortsette å si nei til tre milliarder i økte skatteinntekter fra de rikeste i samfunnet hvis han vil ha et samarbeid med Arbeiderpartiet.

- Noen sier at ditt brev kan oppfattes som syting og klaging og derfor slå negativt ut for deg og partiet?
- Da vil jeg spørre om man skal fortsette å peke på Arbeiderpartiet i denne situasjonen. Vi kan ikke la oss mobbe til å bli med på noe som er uforsvarlig, sier Jagland .

- Med dette brevet har du vel slamret igjen døra for et budsjettsamarbeid med sentrumsregjeringen?
- Nei, det er regjeringen som driver med det. Jeg spør hvordan man kan si nei til å ta inn over tre milliarder i økte inntekter fra de rikeste.

- Men med dette markerer du vel enda en gang at du stiller deg og partiet på sidelinja i norsk politikk?
- Hvem sier at vi plasserer oss på sidelinja?

- Dagbladet har skrevet det flere ganger.
- Ja, jeg er litt overrasket over at Dagbladet med den avisas tradisjoner ikke i større grad har analysert makthaverne i politikken.

- Men det er forunderlig at Ap, som normalt ønsker politisk makt, viser så liten vilje til å ta tilbake makta partiet ga fra seg?
- Vi kan ikke ta ansvar for en politikk som ikke er ansvarlig. Og i dag er det ikke flertall for Arbeiderpartiets politikk med mindre vi får andre signaler fra regjeringspartiene.

- Politiske kommentatorer er samstemte om at din strategi er å klistre sentrumsregjeringen så tett til Høyre og Frp at en eller flere av partene i regjeringen ikke holder ut samarbeidet lenger, kombinert med å la de tre steke så godt og lenge i sitt eget fett at de faller fra hverandre. Dette utspillet er vel ledd i den strategien?

- Det er ikke slik politikken drives. Vi i Ap kan bare stå ansvarlige for det vi mener er riktig. Alle husker valgkampen. Alle husker at jeg i hvert eneste foredrag spurte hva som vil skje hvis oljeprisene faller, og alle husker hva jeg sa om overbudene fra sentrumspartiene. Min strategi er bare å holde fast på det jeg sa i valgkampen. Ap må kunne møte igjen sine velgere uten å møte seg sjøl i døra.

- Men Ap må også ha støtte fra deler av det sentrum som du nå så nådeløst angriper, hvis partiet skal tilbake i regjering?
- Det er ikke umulig. Men nå må sannheten på bordet, slik at vi uten taktiske hensyn får en riktig debatt om hvor velferdsstaten går.

- Til slutt: Noen hevder at ditt knallharde angrep på Bondevik-regjeringen like mye er til innvortes bruk i ditt eget parti for å stagge de utålmodige?
- Tvert imot. Signalene fra partiet er entydige: En oppfordring til partiledelsen om at vi skal holde fast ved den linja vi har valgt.

Vi kan ikke la oss mobbe til å bli med på noe som er uforsvarlig.

ANGREP OG FORSVAR: Thorbjørn Jagland forsvarer sitt brev-angrep på Bondevik- regjeringen. - Nå må den hele og fulle sannheten om hva som skjer med den norske velferdsstaten fram. Noen må bære konsekvensene av dette, sier Jagland og sikter med det til sin advarsel om at regjeringens politikk truer hus og hjem.