- Jeg er nok ikke like populær som Aylar

Erling Borgen kritiserte mediene, Forsvaret og norske politikere under lanseringa av sin nye bok.

KONTROVERSIELL: Erling Borgen kommer med ny bok og blir intervjuet av Magnus Marsdal på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Espen Røst / Dagbladet
KONTROVERSIELL: Erling Borgen kommer med ny bok og blir intervjuet av Magnus Marsdal på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Jeg priser meg lykkelig av å være fra Norge, og er veldig stolt av landet mitt, slo Erling Borgen fast i innledningen av intervjuet med Manifest forlag-kollega Magnus Marsdal på Litteraturhuset i kveld, der Borgen lanserte sin nye bok «Fredsnasjonens hemmeligheter».

Avklaringen kunne framstå betimelig, da Borgen i boka kommer med knallhard kritikk av Norge som fredsnasjon.

Den erfarne journalisten tar for seg Statoils rolle i utviklingsland, Aker Kværners gigantkontrakt med fangeleiren på Guantánamo, USAs grove menneskerettighetsbrudd i sistnevnte fengsel og i Bagram-fengselet i Afghanistan - og norske elitesoldaters engasjement i Afghanistan.

Også media fikk på pukkelen av den prisbelønte journalisten. Han kritiserte nedbemanning i norske redaksjoner, og sa det ble satset altfor lite på gravejournalistikk.

- Journalistene må jobbe i nettaviser hvor hva de får jobbe med avgjøres av hvor mange som klikker på sakene. Og Aylar Lie drar nok flere klikk enn Erling Borgen.

Moralsk ansvar
Før debatten sa Borgen til Dagbladet at han mener Norge har et moralsk ansvar for menneskerettighets- bruddene som er blitt begått. I boka sier Borgen at Norge har deltatt i operasjoner hvor det «på grovt vis» er blitt brutt menneskerettigheter og internasjonale konvensjoner.

- Norske soldater har vært til stede der folk er blitt banket opp og torturert. Det er ingen bevis for at norske soldater har deltatt i dette, men Norge har et moralsk ansvar, sa Borgen til Dagbladet.

I debatten på NRKs Dagsnytt 18 i kveld ble det diskutert et forslag fra Borgen om et kontrollutvalg for Norges styrker.

Optisk illusjon
Både PRIO-leder Kristian Berg Harpviken og Halvor Johansen, oberstløytnant og hovedlærer for spesialoperasjoner ved forsvarets stabsskole, sa at dette kunne være aktuelt.

- Dette kan føre til at den norske åpenheten ikke bare er en optisk illusjon, sier Borgen til Dagbladet.

- Det er det offisielle Norge som sender soldater, påpeker Borgen.

KLIKKVINNER: Aylar er en lesermagnet for nettavisene, tror Erling Borgen. Foto: Eirik Helland Urke
KLIKKVINNER: Aylar er en lesermagnet for nettavisene, tror Erling Borgen. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

Ser bort
Borgen skriver en hel del om norske spesialsoldaters rolle i Task Force K-Bar, de første seks månedene i Afghanistan-krigen. Han utdypet dette i kveld.

- Hvordan kan det ha seg, når hele verden vet det, at Norge ser bort når det slippes uranbomber, spurte Borgen retorisk.

Marsdal hentet fram faktafeilene som ble avslørt i dagens utgave av Dagbladet. Borgen innrømmet oversettingsfeil og rot med begreper om anriket og utarmet uran.

- Det forandrer ikke det faktiske forholdet. Men jeg beklager, er glad jeg ble satt på plass av Dagbladet og legger meg helt flat, sa Borgen.

Da begynte publikum å le høyt.

- Men hvis ikke du er snill nå, så slår jeg til deg, fleipet Borgen til Marsdal - trolig med henvisning til det mye omtalte opptrinnet der kjendisdebattant Aslak Nore klasket til journalist Simen Sætre.

Idiot
Borgen fortalte i intervjuet med Marsdal at han etter utgivelsen av dokumentaren «Et lite stykke Norge» i 2006, der han avslørte at Aker/Kværner hadde en kontrakt verdt over 350 millioner kroner for vedlikeholdstjenester på Guantánamo, ble kontaktet av selskapets toppleder i USA.

Borgen sa han forsøkte å få til et intervju med lederen.

- Jeg har googlet deg, og funnet ut hva slags idiot du er. Det er noe ganske annet en plenklipping vi driver med. Derfor ble det ikke noe intervju, var beskjeden Borgen sier han fikk tilbake.

VEKKER OPPSIKT: Erling Borgens nye bok har allerede skapt debatt. Foto: Mette Møller / Dagbladet
VEKKER OPPSIKT: Erling Borgens nye bok har allerede skapt debatt. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer