- Jeg er nok Norges verste

Christian Ringnes ikke særlig imponert over egen miljøinnsats.

MILJØKJENDISENE: Partleder i FrP, Siv Jensen, sammen med Christian Ringnes under en lusj på CC9 Climate Conference på Hafslund Hovedgård i Sarpsborg i ettermiddag.
Foto: SCANPIX
MILJØKJENDISENE: Partleder i FrP, Siv Jensen, sammen med Christian Ringnes under en lusj på CC9 Climate Conference på Hafslund Hovedgård i Sarpsborg i ettermiddag. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||SARPSBORG (Dagbladet.no): Ringnes er en god venn av Bellona, som arrangerer konferansen sammen med Hafslund og Club de Madrid.

- Jeg er her for å lære mer. For tida dreier mye seg om finanskrisa, men den er kortsiktig. Klimaspørsmålet er viktigere og mye mer langsiktig, sier Ringnes til Dagbladet.no.

Likevel innrømmer han at han på hjemmebane ikke er spesielt flink til å tenke klimavennlig.

- Jeg er helt sikkert en av de verste i Norge, men jeg gjør én ting. Jeg plukker ut panteflaskene som mine skjødesløse barn har kastet i søpla. Det er jeg oppdratt til, sier Ringnes.

Bekymret for utviklingen
I forretningslivet er klimaspørsmålet mer sentralt for ham.

Ringnes driver stort innen eiendom og erkjenner at oppvarming og bruk bygninger står for en vesentlig del av energiforbruket i Norge.

- Vi prøver å energioptimere byggene våre og tenker mye på det når vi bygger nytt. Men vi merker at det er ganske vanskelig å få sluttbrukerne til å betale for miljøvennlige valg. Når vi bygger kontorer vil alle ha glassvegger fra gulv til tak, men det er mye mer engergibesparende å bygge med tykke isolerte vegger, sier Ringnes.

Han er bekymret for at utviklingen i klimavennlig retning ikke går fort nok.

- Mye må komme gjennom teknologiske løsninger, men jeg er ikke optmistisk med tanke på om dette går fort nok, sier Ringnes.

Klimaskeptiker
En rekke profilerte personer innen politikk, akademia, klimaorganisasjoner og næringsliv deltar på CC9-konferansen på Hafslund Hovedsgård i Sarpsborg sammen med Ringnes. Deriblant Frp-leder Siv Jensen.

Hun er trolig ganske alene som klimaskeptiker på konferansen.

- Jeg kom fordi jeg fikk en hyggelig invitasjon, og dette kan være en nyttig møteplass, men foreløpig har jeg ikke hørt noen nye argumenter om klimaspørsmålet, sier Jensen til Dagbladet.no.

- Betyr det at du prioriterer å komme hit, at Frp vil bli opptatt av å legge større vekt på klimapolitikken?

- Jeg og Fremskrittspartiet er opptatt av alt som rører seg i norsk politikk. Derfor er det nyttig å komme hit og lytte, sier Jensen.

- Gikk på gasskraftsaken
Begge de to tidligere norske statsministrene Kåre Willoch og Kjell Magne Bondevik deltar også på CC9.

Bondevik er her blant annet fordi han er styremedlem i Club de Madrid — et nettverk av tidligere statsledere fra hele verden.

- Jeg håper anbefalinger herfra kan bli nyttige for en ny global klimaavtale i København. Jeg tror det vil bli en bra avtale, men spørsmålet er om den blir bra nok, sier Bondevik til Dagbladet.no.

Han er travelt opptatt med Oslosenter for fred og menneskerettigheter, men når klimaspørsmålet dukker opp, hender det han savner å være politiker.

- Jeg gikk jo av som statsminister på gasskraftverksaken i 2000, og jeg tror det satte en viktig standard for hvordan regjeringer håndterer miljøspørsmål. Da er det klart det klør litt i fingrene når klimaspørsmålet settes på dagsorden, sier Bondevik.

- Problemet er frykten
Kåre Willoch var veldig godt fornøyd med åpningen av konferansen.

- Det er veldig mye å lære her, sier Willoch til Dagbladet.no.

Han er usikker på om en ny global klimaavtale som er målet med toppmøtet i København i desember vil fungere, og er redd verden går for sakte i klimavennlig retning.

- Problemet er frykten politikere har for tilbakeslag hos velgerne. Høyere skatter på forbruk er ikke populært, og det finnes populister i alle land som utnytter dette, sier Willoch.

På hjemmebane mener han at han lever ganske så klimavennlig.

- Utslippene hos min hustru og meg er relativt begrensede. Jeg er en ivrig bruker av kollektivtrafikk, ikke reiser vi så ofte til Syden eller gjør annet som fører til utslipp. Vi er så gamle vi, vet du, sier Willoch.

Engasjert kronprins
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit åpnet den celebre klimakonferansen.

Kronprinsen kom nylig hjem fra en klimastudietur til Grønland og var veldig fornøyd med å komme til Sarpsborg.

- Det er spennende å være her. Det har vært lærerikt og veldig relevant i forhold til turen til Grønland, sa kronprins Haakon til pressen.

Selv om han er bekymret for konsekvensene av klimaendringer, ser han også mange spennende muligheter.

- Det vil gi masse spennende muligheter innenfor for eksempel innovasjon. Målet må være å legge grunnlaget for en mer sikker verden for våre barn og barnebarn, sier kronsprinsen.

På CC9 konferansen er også svært anerkjente internasjonale deltakere.

Deriblant klimaaktivisten Robert Kennedy jr. fra den mektige amerikanske Kennedy-klanen, direktør for USAs miljømyndigheter, EPA, Stephen O. Andersen og Ira Magaziner, leder for Clinton Climate Initiative, som er en del av Bill Clintons stiftelse.

Fra Club de Madrid er også de tidligere presidentene i Costa Rica og Tanzania.