- Jeg er offer for et hysj-komplott

BERLIN (Dagbladet): Helmut Kohl (69), evighetspolitikeren som i årevis bar økenavnet «pæra», nekter å falle. Nå er han forlatt av selv sine nærmeste politiske kampfeller, og gjort til tema for tyske psykologer som offentlig diskuterer om han er gått fra forstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et motbydelig brygg av påstander som ikke er bevist, baktalelser og anonyme antydninger. Muligens er det intriger fra de hemmelige tjenester, slår Kohl tilbake.

I et intervju i den Springer-eide tyske søndagsavisa Welt am Sonntag, som er blitt hans husorgan, hevder Kohl at han skal være utsatt for et komplott fra krefter innen tysk overvåking.

Absurd og løgnaktig

Han kommer med sine oppsiktsvekkende påstander samtidig som han hevder å fortelle sannheten om hva som foregikk mellom ham og den franske presidenten Frangois Mitterrand da den franske oljegiganten Elf Aquitaine i 1992 kjøpte det tidligere østtyske oljemonopolet Minols anlegg i Leuna.

- Jeg har aldri på noe tidspunkt mottatt penger og har ingen kjennskap til tvilsomme finansoperasjoner.

- Absurd og løgnaktig, sier Kohl til meldingene om at Mitterrand skulle ha gitt Kohls kristeligdemoratiske parti (CDU) 30 millioner mark (over 120 millioner kroner) i bidrag til valgkampen.

- Mitterrand og jeg snakket aldri om penger i forbindelse med valg eller partier, sier Kohl.

Kritikk

- Kohl satte seg formelig på makta. Med henvisningen til at han alltid tjente sitt parti, satte Kohl partiet over staten. Han brukte partiet til å sikre sin egen personlige makt, sier Tysklands eks-president Richard von Weizsäcker.
I intervjuer de siste dagene har von Weizsäcker tatt et voldsomt oppgjør med sin gamle partifelle.

- Etter menneskelige mål kan 25 år som partiformann ikke føre til annet enn forvitring og avhengighet, sier von Weizsäcker.

- Kohl ruinerer sitt livsverk, sier Norbert Blüm, som var den eneste statsråden som overlevde alle Kohls 16 år som forbundskansler.

Er Kohl normal?

- Han vasser gjennom gjørma. Gammelkansleren har muligens mistet kontakten med virkeligheten og lider av irrasjonelt stivsinn, sier psykoterapeuten Hans-Joachim Maaz til nyhetsmagasinet Stern. «Er Kohl fortsatt normal» lyder tittelen på intervjuet og på magasinets førsteside.

- Husk at vår far var offiser. Vi er begge sterkt preget av våre foreldre. Helmut har alltid vært et pålitelig menneske. Slik forklarer Kohls åtte år eldre søster Hildegard Getrey hvorfor eks-kansleren ikke vil ut med hvem som i hemmelighet har gitt ham over åtte millioner kroner i gaver til CDU-kassa.

Æresord

Flere tyske aviser skriver at de ukjente giverne Kohl sier han vil beskytte, ikke eksisterer.

Bak pratet om æresord skjuler det seg én mann, den tyske mediekongen Leo Kirch. Han eier flere fjernsynssendere, og er også tungt inne i Axel-Springer-Verlag og samarbeider med Rupert Murdoch.

Helmut Kohl har nektet å gi opp sin plass i den tyske forbundsdagen. Han reiser hver morgen til sitt kontor, men ingen regner med at han noen gang kommer til å møte i plenumssalen.

Fratas all ære?

Etter at han ga fra seg vervet som æresformann i CDU, diskuterer Berlins folkevalgte å frata Kohl tittelen som æresborger av hovedstaden. Hans bilde er tatt ned fra æresveggen i delstatsparlamentet.

3. april fyller Helmut Kohl 70 år. Det blir ingen offisiell feiring. Men han er fortsatt byens store sønn i idylliske Ludwigshafen i Rheinland-Pfalz.

I Ludwigshafen var det han startet, mens motstanderne ennå kalte ham «pæra» på grunn av fasongen og «landsbytullingen» på grunn av ambisjonene og den lite urbane måten å uttrykke seg på, trass doktortittelen.

I Ludwigshafen reiser partikameratene et festtelt for ett tusen gjester til 70-årsdagen, blant dem eks-president Mikhail Gorbatsjov.