- Jeg er Økokrims syndebukk, sier Christer Tromsdal

Erkjenner ingen skyld for korrupsjon og grovt bedrageri med eiendommer og luksusbiler.

Arkivfoto: RALF LOFSTAD
Arkivfoto: RALF LOFSTADVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har bare hjulpet venner å få lån, sier den bedrageritiltalte finansmannen Christer Tromsdal til Dagbladet i en pause i rettssaken som begynte i Oslo tingrett i dag.

Han synes det er rart at bare han er tiltalt, og ikke vennene, og mener han er valgt ut som Økokrims syndebukk.

- Stråmenn - Det var en utstrakt bruk av stråmenn, sa aktor Anne Allum i sitt innledningsforedrag.

Ved hjelp av disse stråmennene skal Tromsdal ifølge tiltalen ha sørget for låneutbetalinger for rundt 25 millioner kroner på falske premisser, med fare for tap for långiverne.

I tillegg kommer påtaleunnlatelse for et lån på drøyt åtte millioner.

Luksusbiler
I saken som nå går for retten er Tromsdal tiltalt for grovt bedrageri og korrupsjon i perioden 2005-2008, fordi han skal ha latt banker og långivere tro at en rekke eiendommer og luksusbiler hadde en mye høyere verdi enn i virkeligheten.

Det dreier seg om luksusbiler, blant annet en BMW 625 IA Cabriolet, Jaguar XK8, Audi A8 og en Porsche 996, og eiendommer i Oslo, Røyken og Flå kommuner.

I følge Økokrim var det meste trikset med: Doble kjøpekontrakter, takster og verdivurderinger hvor verdien var satt for høyt, og feilaktige opplysninger om låntakernes inntektsforhold og betalingsevne.
 
Blant långiverne var DnB Nor, Nes Prestegjelds Sparebank og Møller Bilfinans.

Voldsomt persongalleri
Det er satt av åtte uker til saken. Denne uka og den neste skal Tromsdal, etter innledningsforedragene, først forklare seg fritt i fire dager, før han i seks dager skal utspørres av påtalemyndigheten og forsvarerne.

- Det er et sammensatt bilde, med et voldsomt persongalleri, sa Tromsdal selv da han helt kort hadde ordet i formiddag.

En av dem som ble nevnt i retten i dag, var den kjente eiendomsmegleren Odd Kalsnes. Kalsnes trakk seg fra å gjøre forretninger med Tromsdal fordi han mente verdien av eiendommen han skulle kjøpe var grovt overvurdert.

Korrupsjonstiltale For å underbygge en for høy verdi på biler skal Tromsdal ha framstilt kjøpekontrakter hvor det ble oppgitt blant annet feil kilometerstand og for høy innbetalt egenkapital.

Han skal også ha villedet långiveren om hvorvidt en kjøpsavtale gjaldt det ene eller begge eiendommer som ligger på samme gårdsnummer i Røyken kommune.

For å skaffe seg feilaktige takster og verdivurderinger skal Tromsdal ha betalt minst 5000 kroner per takst til en nå avdød takstmann. Det siste betegner Økokrim som korrupsjon. Takstmannen ble i en kjennelse fra Borgarting lagmannsrett fra mars i år frikjent for disse forholdene.

- Ikke skyldig
Den lange lista med tiltalepunkter gjorde tilsynelatende lite inntrykk på Tromsdal selv.

- Jeg sier nei, på alle postene, svarte han på dommerens spørsmål om han erkjente seg skyldig.

Tromsdal forsvares av Erling O. Lyngtveit, som har lang fartstid som forsvarer i økonomiske straffesaker.
Aktorer er Håvard Kampen og Anne Allum.

Stort kompleks
Saken inngår i et større kompleks med flere rettssaker. I en av dem opphevet Borgarting lagmannsrett nylig en dom mot Tromsdal på seks års fengsel og erstatning på 27 millioner kroner, fordi en av dommerne var inhabil.

I den nå opphevede dommen ble også eks-eiendomskonsulent Anthony Bratli og tidligere kunsthandler Terje Hvidsten dømt, til henholdsvis fengsel i 4,5 år, og 3 år og 9 måneder.