SMILTE TAPPERT: Sarah Ferguson (50) var i går i Los Angeles for å motta en pris for sitt arbeid med vanskeligstilte barn - men prisen kom helt i bakgrunnen på grunn av betalingsskandalen. Foto: PHIL MCCARTEN/REUTERS/SCANPIX
SMILTE TAPPERT: Sarah Ferguson (50) var i går i Los Angeles for å motta en pris for sitt arbeid med vanskeligstilte barn - men prisen kom helt i bakgrunnen på grunn av betalingsskandalen. Foto: PHIL MCCARTEN/REUTERS/SCANPIXVis mer

- Jeg er oppriktig lei meg

Fergie kryper til korset etter betalingsskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Jeg beklager på det aller dypeste situasjonen som er oppstått, og forlegenheten den har forårsaket, uttaler en ydmyk Sarah Ferguson (50) i en erklæring, ifølge Skynews.co.uk.

- Det er sant at min finansielle situasjon er vanskelig - men det er ingen unnskyldning for et totalt fravær av dømmekraft, og jeg er veldig lei meg for at dette er skjedd.

Mottok prisIfølge BBC News skulle hertuginnen av York egentlig være den selvskrevne hovedattaksjonen under et veldedighetsarrangement i Los Angeles seint i går, der hun mottok en pris for sitt arbeid med vanskeligstilte barn. I stedet måtte Fergie lures inn en sideinngang på grunn av det formidable medieoppmøtet.

- Det har vært en tung dag, uttalte Fergie da hun mottok prisen.

Det var ikke hertuginnens veldedighetsarbeid som sto i sentrum. Derimot ville alle vite hva hun hadde å si til avisa News of the Worlds avsløring av at hun prøvde å selge tilgang til sin eksmann prins Andrew for 500 000 pund - eller 4,7 millioner kroner.

Men den indiske forretningsmannen, som via hertuginnen skulle få eksklusiv tilgang på prinsen, nummer fire i arverekkefølgen til den britiske tronen (etter kronprins Charles, prins William og prins Harry), var blant supertabloidens undercover-reportere - og hele seansen ble filmet.

• Se videoen av møtet på News of the Worlds hjemmesider.

Mottok 40 000 dollarI videoen ser man hvordan hertuginnen mottar 40 000 dollar (nærmere 260 000 kroner) i kontanter fra «forretningsmannen», og lover ham at hun «kan åpne hvilken som helst dør du kan ønske deg. [...] Se til meg, og han [Andrew] vil se til deg. Du vil få det tidobbelte igjen».

Det resterende beløpet skulle settes inn på Fergies konto.

- TOTAL INTEGRITET: Buckingham Palace var snare med å erklære at prins Andrew, nummer fire i arverekkefølgen til den britiske tronen, har utført sin gjerning som spesialutsending for handel med «total korrekthet og integritet» - og benektet på det sterkeste at han visste om ekskonas forsøk på å selge kontakt med ham. Foto: LAI SENG SIN/AP/SCANPIX
- TOTAL INTEGRITET: Buckingham Palace var snare med å erklære at prins Andrew, nummer fire i arverekkefølgen til den britiske tronen, har utført sin gjerning som spesialutsending for handel med «total korrekthet og integritet» - og benektet på det sterkeste at han visste om ekskonas forsøk på å selge kontakt med ham. Foto: LAI SENG SIN/AP/SCANPIX Vis mer

Men hertuginnen solgte en tjeneste hun ikke kunne levere, og serverte en regelrett løgn: Andrew, som er Storbritannias spesialutsending for internasjonal handel, ante ingenting om at ekskona prøvde å selge kontakt med ham. Også dette må hun nå innrømme.

- Jeg kan bekrefte at hertugen av York ikke var klar over eller involvert i noen av diskusjonene som fant sted. Jeg er oppriktig lei meg for mine handlinger.

Før Fergie til slutt krøp til korset og uttalte seg om saken, kunne kilder nær henne meddele at hun var «knust» over skandalen som i går ble rullet opp med henne som hovedperson.

- TarveligReaksjonene på stuntet har vært kraftige. I uvanlig sterke ordelag uttaler Storbritannias innenriksminister Lynn Featherstone at hertuginnens handlinger var «snuskete» og «tarvelige».

Fergies pengetrøbbel er fra før viden kjent. I september i fjor innrømte en talskvinne for hertuginnen at ubetalte regninger hadde havnet i retten, og i News of the Worlds video sier hun til «forretningsmannen» at hun «ikke engang har ei potte å tisse i».

Etter skilsmissen fra Andrew i 1996 har eksekteparet holdt nær kontakt, selv om forholdet til andre medlemmer av kongefamilien har vært heller kjølig. Denne siste skandalen vil neppe bidra til å gjøre forholdet særlig varmere.

- Hun har riktignok skapt overskrifter med privatlivet sitt før - men dette er langt mer skadelig fordi det setter spørsmålstegn ved hennes karakter og troverdighet, slår BBCs kongereporter June Kelly fast.

DEN GANG DA: Fra Fergie og Andrews bryllup 23. juli 1986. Ekteskapet skrantet imidlertid fort, og paret tok ut separasjon i 1992. I 1996 ble de skilt, men har opprettholdt et godt forhold seinere. De har to døtre, prinsessene Beatrice (21) og Eugenie (20). Foto: AP/SCANPIX
DEN GANG DA: Fra Fergie og Andrews bryllup 23. juli 1986. Ekteskapet skrantet imidlertid fort, og paret tok ut separasjon i 1992. I 1996 ble de skilt, men har opprettholdt et godt forhold seinere. De har to døtre, prinsessene Beatrice (21) og Eugenie (20). Foto: AP/SCANPIX Vis mer