Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er Oslos «eneste» norske murer

Murer Eirik Kornmo mener utnyttelse av ufaglærte utlendinger i dyp nød ødelegger byggebransjen.

ADVARER: Eirik Kornmo har drevet eget murerfirma siden 1995. Nå advarer han norsk ungdom mot bransjen. 
Foto: Halldor Hustadnes/Dagbladet
ADVARER: Eirik Kornmo har drevet eget murerfirma siden 1995. Nå advarer han norsk ungdom mot bransjen. Foto: Halldor Hustadnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omgitt av skålende spisegjester og en tilsynelatende endeløs velstand på Aker Brygge, greier ikke murer Eirik Kornmo (51) helt å skjule hvor sint han er.

I et innlegg i gårsdagens Aftenposten la han seg kraftig ut med kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Mens Halvorsen vil ha flere norske ungdommer til å ta fagbrev, oppfordrer Kornmo dem sterkt til å la være.

- Det er lite realt når noen ber deg ta en fireårig utdannelse, og så vet jeg at de ikke får jobb. De skal konkurrere med 20 000 ufaglærte utlendinger i Oslo, sier han til Dagbladet.

Vedder murerøl På grunn av den sosiale nøden mange av disse utlendingene kommer fra, blir konkurransen umulig, ifølge Kornmo. Resultatet er en bransje i forfall, som nordmenn flykter fra.
Kornmo gir EØS-avtalen mye av skylda for at nordmenn mister arbeidet til underbetalte østeuropeere.

«Jeg vedder en kasse murerøl på at det om fem år ikke er noen norske fagarbeidere igjen», skriver han i innlegget sitt i Aftenposten. Han tar til orde for et parti som bare har som mål å få Norge ut av EØS-avtalen, og avslutter med denne hilsenen: God sommer fra Oslos «eneste» norske murer.

- Ingen framtid Overalt i Oslo bygges det. Bare et steinkast fra der vi sitter på Aker Brygge, skyter nye, flotte fasader opp.

- Om du går forbi en fasade i Oslo, vil du ikke høre et ord på norsk. Det er søreuropeere, spanjoler, folk i desperat nød, som blir utnyttet totalt, sier Kornmo.

I denne konkurransen mener han norske ungdommer er sjanseløse.

- Det er ingen framtid for norsk ungdom å bli fagarbeider.

- Folk har kontaktet meg og tilbudt seg å jobbe for hva som helst. 30 - 40 kroner timen er de fornøyde med. De forteller meg at de bor 12 stykker på ett rom, og at de kan jobbe alle dager og 16 timer om dagen. De får dårlig betalt, de mangler tenner, de kaller meg «boss», og det er en sosial nød og en underkastelse som man må langt tilbake for å finne i Norge. Denne bransjen er så hard og rå at jeg kunne ha tatt en jobb for 5000 kroner og gitt den til noen for 1000 kroner. Da kunne de gjerne ha jobbet 35 timer, for den saks skyld. Den typen handler er helt vanlige, sier Eirik Kornmo.

Kornmos forslag Siden 1995 har han drevet sitt eget murerfirma. I konkurransen med billig, utenlandsk arbeidskraft har han gitt opp å bruke både nordmenn og faste ansettelser. Det han ikke vil gi seg på, er at de skal være faglærte - til tross for at han tipper at bare én prosent av de som er i sving i byggebransjen er det.

Han foreslår et offentlig krav om fagbrev for dem som skal utføre for eksempel murerarbeid. Det mener han er nødvendig, om utviklingen skal snus.

- Om et slikt krav hadde blitt innført, hadde du plutselig fått etterspørsel etter faglærte arbeidere.

Ifølge Kornmo er det ikke utlendingene som er problemet, men mangelen på krav.

- LO i dvale - Hele Oslo er omtrent bygget av innvandrere fra Europa, og det er helt greit. Problemet er at de er ufaglærte, og at det ikke stilles noen krav. Hvis jeg hadde fått et oppdrag med å restaurere fasaden på Stortinget, kunne du ha gjort jobben for meg, sier han.

Selv om han i går fikk telefon fra en medarbeider hos Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansens og de avtalte et møte med pressen til stede, er Kornmo pessimist. Han tror utviklingen blir vanskelig å stoppe.

- Men hva med LO?

- LO må ha gått i dvale, sier Eirik Kornmo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!