- Jeg er overbevist om at Breivik er med i en større gruppe

Paul Ray, som er avhørt som mulig Breivik-mentor, synes terroristen framstår overbevisende i retten.

TROR PÅ BREIVIK-NETTVERK: - Jeg tror ikke den heter Knights Templar, men jeg tror det finnes en større gruppe som bruker tempelriddersymbolikk, sier Paul Ray til Dagbladet.
TROR PÅ BREIVIK-NETTVERK: - Jeg tror ikke den heter Knights Templar, men jeg tror det finnes en større gruppe som bruker tempelriddersymbolikk, sier Paul Ray til Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har alltid vært, og er, av den oppfatning at Breivik er med i ei større gruppe. Jeg tror ikke den heter Knights Templar, men jeg tror det finnes en større gruppe som bruker tempelriddersymbolikk, sier Paul Ray til Dagbladet.

Den britiske kristenekstremisten og islamkritikeren har vært gjennom flere timers avhør med norsk politi. Han ble etterforsket som en mulig mentor for Anders Behring Breivik.

Forsvarerne tror Breivik har hatt en mentor. Politiet har imidlertid ikke klart å finne ham. Han blogger under navnet Lionheart - som er navnet Breivik bruker på sin mentor - og hevder å være med i en organisasjon som heter Templar Knights.

Ingen tempelridder - Det er stor forskjell på å bruke tempelriddersymbolikk og å være en tempelridder, sier briten, som selv er sterkt religiøs, og utøver sin islamkritikk i kristendommens navn.

- Politiet er overbevist om at organisasjonen ikke finnes?

- Politiet har påstått mange ting, slett ikke alt har vist seg å stemme. Det sto jo i avisene seinest denne uka at de ikke har fått gått skikkelig igjennom Breiviks internettrafikk. Hvordan kan de være hundre prosent sikre når de ikke har gjort ferdig etterforskningen? spør Paul Ray.

«Fjordman» taus Ray er også overbevist om at Brevik har hatt en britisk mentor - bare ikke ham selv.

En annen islamkritiker som er blitt avhørt i Breivik-saken er den norske bloggeren Peter Are Nøstvold «Fjordman» Jensen. Han skriver følgende i en e-post til Dagbladet:

- Jeg takker for henvendelsen, men sier dessverre nei til nesten alle forespørsler om intervjuer fra internasjonal presse selv via epost nå. Jeg må dessuten innrømme at Dagbladet som institusjon har drevet hets av innvandrings- og islamkritikere over så mange år at dere ikke står øverst på lista over hvem jeg vil møte. Dagbladet får et portrettintervju med meg den dagen griser flyr og synger opera.

Får publisitet Paul Ray har, i den grad han har hatt anledning, fulgt med på rettssaken mot den norske massedrapsmannen, og mener Breivik har framstått svært rolig og overbevisende i retten. Ray har imidlertid ikke sett videobilder fra utspørringen av Breivik.

- Mitt inntrykk er at han vet hva han gjør. Nå vil han få sine politiske syn kringkastet gjennom norsk presse. Han sikret seg denne muligheten gjennom sine grusomme handlinger 22. juli, sier Ray.

- Det må være en tung byrde å bære, men hans overbevisning er trolig sterkere. Han ser et stort bilde, der ting framstår rasjonelt - selv om det ikke gjør det for publikum. Den første sakkyndigrapporten - der Breivik ble erklært psykotisk - var feil. Du kan kalle det galskap, men for ham er alt rasjonelt, sier Paul Ray.

DYPT RELIGIØS: Paul Ray i bønn ved graven til den kristne martyren Sankt Georg i Israel. Foto: Privat
DYPT RELIGIØS: Paul Ray i bønn ved graven til den kristne martyren Sankt Georg i Israel. Foto: Privat Vis mer

Han bedyrer igjen at han aldri hadde noen kontakt med Breivik.

Kulturkonservativ Anders Behring Breivik skryter av organisasjonen English Defence League i sitt såkalte manifest, og framhever organisasjonens evne til å mobilisere ute blant folk og organisere massemønstringer.

Paul Ray er fra Luton i England, og har en fortid i English Defence League. Nå bor han på Malta, der han vier mye av sin tid til blogging, islamkritikk og religion.

- Breivik kaller seg en kulturkonservativ og antikommunist, noe som er noe helt annet enn en kristen tempelridder, sier Paul Ray.

Han hevder også - noe påtalemyndigheten ikke tror på - at Knights Templar ble stiftet i London i 2002. Dagbladet har i dag ettergått det Breivik har sagt om dette i avhør.

AVHØRT: Paul Ray fotografert på Oslo plaza etter å ha vært i avhør hos politiet i Oslo. Foto: Hilde Mesics Kleven / Dagbladet
AVHØRT: Paul Ray fotografert på Oslo plaza etter å ha vært i avhør hos politiet i Oslo. Foto: Hilde Mesics Kleven / Dagbladet Vis mer