- Jeg er overbevist om at de gjorde så godt de kunne den 22. juli

I dag presenteres rapporten om helsesektorens innsats etter terrorhendelsene.

MOTTAR HELSERAPPORT: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får i dag overlevert rapporten som er en gjennomgang av helsesektorens innsats etter terrorhendelsene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
MOTTAR HELSERAPPORT: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen får i dag overlevert rapporten som er en gjennomgang av helsesektorens innsats etter terrorhendelsene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 12.15 i dag vil helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen få overlevert rapporten som er en gjennomgang av helsesektorens innsats etter terrorhendelsene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Rapporten er utarbeidet av Helsedirektoratet på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, og arbeidet har vært ledet av professor Inggard Lereim.  

Leder for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann, forteller at Støttegruppa har kommet med flere innspill til de som har utarbeidet rapporten.  

- Vi har vært i møte med dem, og gitt mange innspill i forhold til hvordan dette har fungert. Det har vært viktig for oss å kunne bidra, og vi ble glad vi ble invitert med til det. Både etterlatte, overlevende og sårede bidratt, sier Blattmann.

- Jeg tror vi har sørget for å gi et mer realistisk bilde av hva som har skjedd, tilføyer han.

- Som hva da?  

- Vi har pekt på manglende oppfølging som har vært, og fortsatt eksisterer.

Blattmann forteller at han håper deres innspill vil bidra til endringer.

- Jeg håper det vil gi et større fokus på utfordringene. Det har vært stor variasjon. Mens noen har fått god oppfølging, har andre ikke fått tilbud overhodet, sier Blattmann.

Han presiserer at han ikke har lest rapporten selv.  

Når det gjelder helsearbeidernes innsats på skadestedene den 22. juli, mener Blattmann at de ikke kan kritiseres.

- Jeg er overbevist om at de gjorde så godt de kunne den 22. juli. Jeg vil ikke gi dem kritikk for innsatsen,  heller takke dem. De gjorde en fantastisk jobb ut fra forutsetningene de hadde.

- For meg er det klart at det var politiet som tok over området ved Utøya, ikke helsearbeiderne. Det kan ikke helsearbeiderne klandres for. Nå viser det seg også at politiet anså området på landsida som farlig, noe som jeg mener aktualiserer kravet fra de som var på landsida og ennå ikke har fått bistandsadvokat, legger han til.

Dagbladet følger pressekonferansen.

HAR BIDRATT: Lederen for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, forteller at han har kommet med flere innspill til de som har utarbeidet rapporten.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
HAR BIDRATT: Lederen for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, forteller at han har kommet med flere innspill til de som har utarbeidet rapporten. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer