- Jeg er på vei hjem. Dette oppdraget ble for farlig for meg

Legen Gunnar Hasle har behandlet ebola-syke i Liberia.

BEHANDLET EBOLA-SYKE: Lege Gunnar Hasle (med hvit operasjonsfrakk) utenfor mottagelsen paa MSFs sykehus i Monrovia.  Noen pasienter kommer selv gående, andre med ambulanser eller andre biler. Foto: MSF
BEHANDLET EBOLA-SYKE: Lege Gunnar Hasle (med hvit operasjonsfrakk) utenfor mottagelsen paa MSFs sykehus i Monrovia. Noen pasienter kommer selv gående, andre med ambulanser eller andre biler. Foto: MSFVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I to uker har legen Gunnar Hasle befunnet seg midt i katastroferammede Monrovia, hovedstaden i Liberia. Her har han jobbet frivillig for Leger uten grensers ELWA 3-avdeling.

Etter planen skulle Hasle bli i landet til den 11. september, men i dag landet han i Brüssel.

- Jeg er på vei hjem. Dette oppdraget ble for farlig for meg, sier Gunnar Hasle til Dagbladet.

- Ikke smittet Over 120 helsearbeidere har mistet livet av ebola i Liberia, Nigeria, Guinea og Sierra Leone, og mer enn 240 helsearbeidere er smittet, ifølge Verdens Helseorganisasjon.

- Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er smittet, men må være i en slags karantene de neste tre ukene. Jeg føler meg frisk, og er ikke mentalt skadet, sier Hasle.

Han er spesialist i infeksjonssykdommer med diplom i tropemedisin, og leder av Reiseklinikken. Han har jobbet med infeksjoner og smittevern siden 1985.

- Men jeg er ikke vant til å håndtere en flom av kritisk syke mennesker, sier Hasle.

- Det jeg driver med til vanlig er reisemedisin, som innebærer å vurdere og redusere risiko. Det ble unaturlig for meg å befinne meg frivillig i en situasjon der risikoen var så stor, fortsetter han.

- Klarte ikke holde alle fra meg Sammen med en rekke andre frivillige helsearbeidere, tok Hasle imot lokale personer med symptomer på ebola på avdelingen i Monrovia. Noe av det han i ettertid beskriver som det mest farlige ved jobben, var å stå i mottakelsen og vurdere hvem som hadde ebola eller ikke.

- Det var ekstremt viktig å ta de riktige avgjørelsene, da man risikerte å sende ebola-smittede hjem til familien, eller friske inn til de syke der risikoen for smitte var stor, sier legen.

- I denne situasjonen brukte jeg lettere beskyttelsesutstyr enn de «romdraktene» vi bruker inne på avdelingen, det vil si munnbind, beskyttelsesbriller, hansker og operasjonsfrakk, som i utgangspunktet var bra nok, men fordi det kom svært mange til avdelingen ble det vanskelig å holde kontroll, sier Hasle.

- Døde rundt oss Flere av dem som ventet på behandling, døde i køen, forteller Hasle.

- Folk døde rundt oss. Og når du opplever at det er flere lik ute ved mottakelsen, enn inne, er det vanskelig å føle seg trygg, sier han.

Avdelinga tok imot rundt 15 ebola-syke per dag. Men etter noen dager så de seg nødt til å stenge.

- Vi ble nødt til å reorganisere, da vi ikke klarte å holde oversikten.

Gjenåpner avdelinga Hasle forteller at de i starten verken hadde armbånd til å merke pasientene med - eller laboratorium til å analysere blodprøver.

- Vi fikk ikke tatt blodprøver, og manglende bånd innebar at vi mistet oversikten. Noen la seg for eksempel i feil seng og døde, sier Hasle.

Lørdag gjenåpner imidlertid avdelinga, med flere telt og mer helsepersonell, noe som innebærer at de også kan øke fra 120 til 280 plasser. Nå har også CDC åpnet et topp moderne ebola-laboratorium like utenfor sykehuset, opplyser Hasle.

Han sier han er glad han dro til Liberia - han føler han har fått utrettet noe der, til tross for at han valgte å avslutte oppholdet tidligere enn planlagt.

- Verst å se barna - Det har vært to utrolig lærerike og spennende uker. MSF er en fantastisk organisasjon. Jeg er fornøyd med at jeg blant annet har fått laget prosedyrer for hvordan man vurderer folk i mottakelsen, og hva helsepersonell og ansatte skal gjøre når de har påbegynt behandlingene. Av pasienter jeg tok imot, sendte jeg 1/3 hjem. Og av de jeg tok inn, viste cirka 90 prosent seg å være smittet, sier han.

FARLIG OPPDRAG: I to uker har Gunnar Haslen jobbet for Leger Uten grenser i Liberia. I dag landet den erfarne legen i Brüssel. - Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er smittet, men må være i en slags karantene de neste tre ukene. Jeg føler meg frisk, og er ikke mentalt skadet, sier Hasle til Dagbladet. Foto: Privat
FARLIG OPPDRAG: I to uker har Gunnar Haslen jobbet for Leger Uten grenser i Liberia. I dag landet den erfarne legen i Brüssel. - Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er smittet, men må være i en slags karantene de neste tre ukene. Jeg føler meg frisk, og er ikke mentalt skadet, sier Hasle til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Samtidig er det sterke inntrykk han tar med seg hjem.

- Det verste var å se alle barna. Ebola rammer hele familier, men ikke samtidig. Jeg så flere tilfeller av at foreldre døde, og at barna overlevde. Et annet eksempel er en mann som kom til avdelingen. Kona hans var død av ebola, og begge barna hans var smittet. Han la seg inn sammen med ungene, til tross for at han selv var frisk. Begge barna døde. Da faren dro fra oss var han fortsatt frisk.

Slumområdet er stengt Verdens helseorganisasjon har i dag oppdatert tallene over døde av ebola. Totalt har 1 552 personer mistet livet i Vest-Afrika. Samtidig er 3069 smittet.

Antakelig er det reelle tallet mye høyere, tror Hasle.

- Vi kan ikke vite hvor mange som faktisk er døde eller smittet. Slumområdet i Monrovia, West Point, er stengt. Det sendes inn noe mat og medisiner, men ingen får komme ut. Hvor mange som er døde der inne, aner vi ikke - men jeg antar det er mange, sier han.

- Var du selv mye redd under oppholdet?

- Jeg er ikke en engstelig person, men det går en grense for hvor stor risiko jeg vil utsette meg for. FN (UNMIL) trekker seg gradvis ut på grunn av egen sikkerhet. UD fraråder alle reiser til Liberia. Noen mennesker synes det er ok å leve under stor risiko, men for meg var ikke dette greit. Det har jeg fått full forståelse for.

FØR AVREISE: Dagbladet møtte Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, før avreise til Liberia - hvor han har vært i to uker og behandlet ebola-rammede for Leger Uten Grenser. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
FØR AVREISE: Dagbladet møtte Gunnar Hasle, daglig leder på Reiseklinikken i Oslo, før avreise til Liberia - hvor han har vært i to uker og behandlet ebola-rammede for Leger Uten Grenser. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer