KRUTTØNNE: Flere har blitt drept i valgrelatert uro i Kongo den siste tida. Nå som valgresultatene viser at Joseph Kabila er gjenvalgt, er det uttalt frykt for at situasjonen kan eksplodere fullstendig. Foto: AP Photo/Jerome Delay/SCANPIX
KRUTTØNNE: Flere har blitt drept i valgrelatert uro i Kongo den siste tida. Nå som valgresultatene viser at Joseph Kabila er gjenvalgt, er det uttalt frykt for at situasjonen kan eksplodere fullstendig. Foto: AP Photo/Jerome Delay/SCANPIXVis mer

- Jeg er presidenten!

Opposisjonsleder vil ikke godta valgnederlaget i Kongo og utnevner seg selv som vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joseph Kabila er gjenvalgt som president i Kongo, ifølge landets valgkommisjon. Men hovedutfordreren utnevner seg selv til president.

- Jeg anser disse resultatene som en provokasjon mot det kongolesiske folket. Som en konsekvens anser jeg meg selv fra i dag av som Kongos valgte president, sier opposisjonskandidat Etienne Tshisekedi til radiokanalen RFI.

- Jeg ber dere stå sammen bak meg som én mann for å møte hendelsene som kommer, sa Tshisekedi til tilhengerne sine fredag etter å ha avvist valgresultatet som «helt uakseptabelt».

Han ga også verdenssamfunnet beskjed om å «finne en løsning».

Les også: Frykter opptøyer etter at resultatet offentliggjøres.

Forsinket resultat Ifølge valgkommisjonens sjef Daniel Mgoy Mulunda har Kabila fått 49 prosent av stemmene, mens Tshisekedi fikk 32,3 prosent.

Valget fant sted 28. november, og fredag ble resultatet endelig kunngjort etter flere forsinkelser. Valgkommisjonen har begrunnet forsinkelsene med at resultatene måtte dobbeltsjekkes. Tidligere har valgprognoser vist om lag det samme resultatet.

Nå er det opp til høyesterett å ta stilling til resultatet. En avgjørelse her skal etter planen foreligge innen 17. desember.

Spent Situasjonen i det sentralafrikanske landet har de siste dagene vært svært spent i påvente av valgresultatet. Det har vært ventet protester og voldelige opptøyer uansett hvem som ble utropt til valgets vinner.

Opposisjonen har allerede varslet at den ikke kommer til å godta at Kabila har vunnet ettersom de mener valget var preget av fusk. Og Tshisekedis protester bærer trolig bud om mer uro.

Da Dagbladet besøkte de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Ndola fengselet i Kinshasa på mandag uttrykte de bekymring for egen situasjon dersom valgresultatet skulle utløse vold.

- Hva gjør dere om fengselet blir angrepet av opprørere og portene åpnes?

- Da hadde det vært selvmord å bli her. Da blir vi jo tvunget til å stikke, sa Joshua French til Dagbladet da.

Bekymret Fredag formiddag var butikker stengt og gater nærmest folketomme i hovedstaden Kinshasa. Etter at valgresultatet ble kunngjort, ble det hørt skudd fra minst to bydeler i hovedstaden Kinshasa.

Sikkerhetsstyrker var utplassert i flere bydeler, og valgkommisjonens kontorer var omringet av væpnede vakter. Demonstranter satte fyr på bildekk og kastet stein mot sikkerhetsstyrkene i bydelen Bandale.

- Det er umulig for oss å leve som normalt. Vi er alle bekymret for resultatene, sier Clementine Luembe, som til daglig jobber som gateselger i Kinshasa.

(NTB)

- EN PROVOKASJON: Opposisjonsleder Etienne Tshisekedi vil ikke anerkjenne valget i Kongo, og utnevner seg selv som landets rettmessige president. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/SCANPIX
- EN PROVOKASJON: Opposisjonsleder Etienne Tshisekedi vil ikke anerkjenne valget i Kongo, og utnevner seg selv som landets rettmessige president. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/SCANPIX Vis mer