PÅ JOBB: Husam Hamid (11) forsørger familien ved å selge sigaretter. Foto: Hamada Hamada
PÅ JOBB: Husam Hamid (11) forsørger familien ved å selge sigaretter. Foto: Hamada HamadaVis mer

- Jeg er redd. De dreper alt som beveger seg

Husam Hamid (11) er hovedforsørger for en familie på åtte i Gaza by. Han etterlyser hjelp fra verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY/OSLO (Dagbladet.no): I den østlige delen av Gaza by sitter en gutt på elleve. Han er livredd. Onkelens hus har akkurat blitt truffet av bomber, og overalt snakkes det om døde mennesker. Huset til hans familie har også ristet, men er foreløpig ikke knust i stykker, slik som onkelens.

- Vi kan ikke bevege oss ute fordi det er fly og bomber overalt. Vi er redde, sier 11-åringen til Dagbladet.no.

Dagbladet.no møtte Husam og familien i den lille ettromsleiligheten deres øst i Gaza by. De satt tett sammen, mens de hørte drønnene av fly og bomber fra alle kanter. Deres eneste håp der og da, var at ingen bomber traff dem.

- Jeg er redd. De dreper alt som beveger seg og vi er ikke trygge, sier Husam.

- Hvor er verden?

Siden pappaen ble syk, har Husam livnært familien på åtte ved å selge sigaretter ute i Gazas gater. Det gir ikke mange penger, men litt brød og melk på en god dag.

- Alt er trist og vanskelig, men gang på gang tror vi at det ikke kan bli verre. Før fikk jeg penger til familien, sier Husam.

Han fortsetter:

FLYKTER I FRYKT: Palestinere flykter etter et israelsk rakettangrep. Foto: Mohammed Saber/EPA/Scanpix
FLYKTER I FRYKT: Palestinere flykter etter et israelsk rakettangrep. Foto: Mohammed Saber/EPA/Scanpix Vis mer

- Nå rister husene våre og mange faller også ned over hodene til folk. Det verste er at dette skjer mens verdenssamfunnet ser og hører på.

Uten barndom
Den unge gutten snakker som en voksen mann. Og ser eldre ut enn sine elleve år.

- Situasjonen vi opplever er som for alle andre her i Gaza. Vi lever under okkupasjon, blokade, fattigdom og mangel på medisin og grunnleggende varer, forteller Husam.

Han hadde et mål om å utdanne seg, men kom aldri så langt.

- Det gikk ikke, for familien må jo leve. Men overlever vi dette? lurer unggutten.

EKSPLOSJONER: Israelske bomber rammer Gaza by. Foto: Hamada Hamada
EKSPLOSJONER: Israelske bomber rammer Gaza by. Foto: Hamada Hamada Vis mer

Apatiske barn
1,4 millioner palestinere bor tettpakket på Gaza-stripen. Veldig mange av disse er barn, og de aller fleste lider allerede av alvorlige traumer etter år med israelske fly- og bakkeangrep. Hva denne massive israelske aksjonen nå medfører av ytterligere forverring på Gazas framtidige generasjon, aner ingen.

Natt til i dag ble minst seks barn drept, opplyser palestinske sykehuskilder, ifølge NTB. CNN oppplyser at fem barn ble drept i nattas angrep mot flyktningleiren Jebaliya.

- Barna mine har ikke sagt noen ting på to dager. De har heller ikke grått, men sitter apatiske rett opp og ned. Sånn hører jeg det er for veldig mange barn akkurat nå. Barn og voksne — vi er alle redde. Veldig redde, sier Hamada Hamada til Dagbladet.no.

Hamada var i går ute i Gazas gater på oppdrag for Dagbladet. Det var vanskelige møter.

- Hver gang flyene kjørte over Gaza by i dag, hørte jeg barnegråt. Redsel og skrekk er synlig på alle i Gaza. Gazabefolkning drepes, brennes, bombarderes, og folk blir fratatt alt. Jeg klarer ikke å forklare hvor ille dette er, fortsetter Hamada.

Humanitær katastrofe

- Gaza er på vei inn i en «enorm humanitær katastrofe» med mindre kampene stopper snart, sier den anerkjente legen Eyad El-Sarraj til CNN. El-Sarraj har jobbet med Gazas barn i en årrekke og fortalte til Dagbladet for flere år siden at Gazas barn er en tapt generasjon om ikke situasjonen bedrer seg.

- Barna er vettskremte. Voksne klarer ikke å gi dem sikkerhet og varme. Sykehusene er overfylte. Vi trenger blod og medisiner og medisinsk utstyr, konstaterer El-Sarraj.


Kropper revet i stykker

I går formiddag var Hamada like ved en politistasjon i Gaza by, som ble bombet.

- Det gikk noen få sekunder før røykskyene steg opp fra byen. Det var grusomme syn som møtte oss. Over 40 unge politimenn var blitt revet i stykker. Bare tre personer overlevde, og de var alvorlig skadd, forklarer Hamada.

SKADEDE: En såret mann får hjelp. Foto: Hamada Hamada
SKADEDE: En såret mann får hjelp. Foto: Hamada Hamada Vis mer

Sykehusene i Gaza er fulle av mennesker. Noen leter etter sine sårede, andre gråter over sine døde, mens sykehuset ikke har nok kapasitet for å behandle alle de som er blitt rammet. Både mangel på medisinske varer og mangel på drivstoff, strøm og alt setter sine grenser.

- Jeg hører skrik. Jeg hører død. Det hadde jeg ikke trodd det var mulig å høre, sier tobarnsfar og journalist Hamada til Dagbladet.

På et lokalt sykehus møtte Hamada en ung gutt som skrek og skrek. Smertene var enorme og fjeset og overkroppen var dekket med blod.

- Han visste ikke hvem han var, sier Hamada.

Lik i gatene

Over hele Gaza sitter familier tett i tett og venter i hjemmene sine. De håper at ingen bomber vil treffe dem. BBCs utsendte snakket med naboen sin, Iman, en 14-år gammel jente. Hun var redd, klarte knapt snakke:

- Jeg vet ikke hvor jeg skal dra. Jeg vet ikke hvor det er trygt å være. Vi vet ikke når de vil angripe igjen, sier hun.

Likhusene er overfylt. I gatene ligger lik, til tross for at det er veldig viktig å få begravet sine døde så fort som mulig, ifølge muslimsk og palestinsk tradisjon.

- Det har aldri skjedd før, og er veldig talende for situasjonen. Folk har ikke ord for å beskrive det vi nå opplever. Ikke jeg heller. Jeg har opplevd mye elendighet, men det som skjer nå, hadde jeg ikke drømt om i mine villeste mareritt, forteller Hamada.

Han forteller om folk som roper og springer målløst rundt i sykehusgangene. De roper etter Gud — og barna sine — som de savner.

Enorm ydmykelse
Strømmen kommer og går uavbrutt — som vanlig. De fleste butikker er stengt, og Gazas barn har ikke vært på skole på fire dager. Alt mangler, ifølge UNWRA. FN-organisasjonen har ikke klart å levere mat til de rundt 750.000 menneskene som er avhengige av FN-rasjoner.

- Vi mangler alt her. Gass, medisinsk utstyr, medisiner, mat. Men mange orker heller ikke spise sånn som situasjonen er, forteller Hamada.

I SIKKERHET: En skadet mann taes hånd om av hjelpemannskaper. Foto: Hamada Hamada
I SIKKERHET: En skadet mann taes hånd om av hjelpemannskaper. Foto: Hamada Hamada Vis mer

De 1,4 millioner innbyggerne på Gaza-stripen har lenge levd under ekstremt vanskelige forhold på grunn av den israelske blokaden av varer inn og ut av Gaza: Strømmen går av og på, bensin finnes knapt — og mange familier har blitt tvunget til å lage maten sin ute, ved å brenne bål, slik folk gjorde for hundre år siden. Dette føles ydmykende for befolkningen.

- Vi lider. Det er som å leve i undergrunnen. En gang tenkte jeg å brenne ned huset og alle inni det, for å rømme fra denne miseren, sa en mann til BBC i begynnelsen av desember.

Og det var før den massive israelske bombingen som har pågått de siste to dagene. Hva palestinerne i Gaza nå gjennomlever, er ufattelig for oss andre. Og ennå er ikke den israelske militæroperasjonen i Gaza over.

MOBILISERER: En israelsk soldat klargjør en stridsvogn. Israel mobiliserer på grensen mot Gaza. Foto: Ariel Schalit/AP/Scanpix
MOBILISERER: En israelsk soldat klargjør en stridsvogn. Israel mobiliserer på grensen mot Gaza. Foto: Ariel Schalit/AP/Scanpix Vis mer