Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er redd de vil tilintetgjøre meg

Maria Amelie om hvorfor hun frykter Russland.

FRYKTER FOR SITT LIV: Dagbladet møtte Maria Amelie på Trandum bare minutter før Lagmannsretten kom med sin kjennelse om at hun får slippe fri. Men fortsatt kan hun uten varsel bli kastet ut av landet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
FRYKTER FOR SITT LIV: Dagbladet møtte Maria Amelie på Trandum bare minutter før Lagmannsretten kom med sin kjennelse om at hun får slippe fri. Men fortsatt kan hun uten varsel bli kastet ut av landet. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Maria Amelie (25) kan når som helst blitt tatt av politiet og uttransportert av Norge.

Det er lite hun frykter mer enn å bli sendt til Russland.

Frykten for Russland - Jeg er mer redd for å reise tilbake til Russland enn noensinne. Russiske medier har fått med seg navnet mitt, og jeg vet at de menneskene som har forfulgt min familie, fremdeles lever. Alt medieoppstyret kan ha virket som en provokasjon for disse menneskene. Jeg er redd de vil hevne seg og utrydde meg, sier hun til Dagbladet.

Hvorfor tror du de vil det?

- Som mine foreldre er jeg modig og jeg tør stikke meg frem. Det blir man straffet for, sier hun.

Foreldrene mistet alt Maria Amelie har tidligere uttrykt at hun ikke kjenner alle detaljene rundt foreldrenes fortid i hjembyen Vladikavkaz i Nord-Ossetia.

Dagbladet er imidlertid kjent med at foreldrene mistet alt de eide da politiske motstandere overtok makta i 1998.

Det har også kommet fram at det i 1997 skal ha blitt gjort forsøk på å kidnappe Maria. Dette ble avverget, og Maria sendt til venner i Moskva.

Den tilspissede situasjonen som fulgte gjorde at også foreldrene etter en tid valgte å flykte. Først til Moskva, deretter til Finland og senere til Norge. Siden 2003 har de oppholdt seg ulovlig i Norge.

Lever i uvisshet Maria Amelie ble i dag sluppet ut fra Trandum i påvente av at hennes sak ferdigbehandles. Hun kan bli sendt ut av landet på kort varsel.

- Jeg vet ikke hva som vil skje videre. De kan jo deportere meg etter få timer, sier Maria til Dagbladet.

Tror du de vil gjøre det?

- Jeg har jo ikke fått noen annen beskjed, så jeg vet ikke, sier hun til Dagbladet.

Hun presiserer videre at hun ikke har planer om å gå i dekning nå.

Jeg vil ikke misbruke tilliten jeg har fått, sier hun til Dagbladet.

Vil skrive ny bok Boka «Ulovlig norsk» kom på markedet 10. september i fjor. Nå vurderer Maria Amelie å skrive en ny bok, basert på det hun har opplevd etter at hun ble arrestert forrige onsdag.

De siste seks dagene har den unge fortfatteren tilbrakt på Trandum transittmottak. Dagene har hun blant annet brukt til å skrive, forteller hun til Dagbladet.

- Min forrige bok var ganskje fjern fra norsk asylpolitikk. Nå har jeg fått et sterkt inblikk i det, sier hun.

Vil du skrive en ny bok om det du har opplevd de siste dagene?

- Ja, det er mulig. Alt mediepresset viser jo også at folk er nysgjerrig på hva som foregår i et slikt mottak, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media