- Jeg er redd for å bli avslørt

Horekunden «Sverre» (35), frykter å bli oppdaget av menigheten. Nå får han og andre som kjøper sex et eget hjelpetilbud.

FÅR HJELP: Dette bildet er fra et parkeringshus i Stavanger. Her mottok en mann seksuelle tjenester natt til lørdag. (Mannen er ikke tilknyttet denne saken.)Siden sexkjøpsloven trådte i kraft i 2009 har omlag 200 nordmenn blitt anholdt for sexkjøp. Harald Bøhler, politioverbetjent og leder av politiets STOPP-gruppe, mener et tilbud til horekunder er et nødvendig tilbud. Foto: Stavanger Parkering.
FÅR HJELP: Dette bildet er fra et parkeringshus i Stavanger. Her mottok en mann seksuelle tjenester natt til lørdag. (Mannen er ikke tilknyttet denne saken.)Siden sexkjøpsloven trådte i kraft i 2009 har omlag 200 nordmenn blitt anholdt for sexkjøp. Harald Bøhler, politioverbetjent og leder av politiets STOPP-gruppe, mener et tilbud til horekunder er et nødvendig tilbud. Foto: Stavanger Parkering.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):«Sverre» (35) kjøpte sex første gang da han var på «dimmetur» med guttevenner til Amsterdam:

- Det var en tilfeldighet. Det var spennende, men jeg angret veldig. Da det var gjort, så var det lett å fortsette. I min vennegjeng er det ikke aksept for one-night stands, forteller «Sverre» til Dagbladet.

Han bor i dag i en liten by i Norge, og er del av en menighet i en frikirke. Han forteller at han kjøper sex om lag 3-4 ganger i året av kvinner han møter på Internett.

- Det kan gå lang tid imellom, men så trenger jeg sex. Hver gang angrer jeg. Det bygger seg opp, også glemmer man helt at det er syndig, forteller han. «Sverre» forteller at han er redd for å bli avslørt som horekunde:

- I menigheten er det strenge regler, jeg burde aller helst ha vært gift. Det er en liten by med mye snakk. Jeg tør ikke tenke på hvordan det vil være å bli tatt. Noen av kvinnene i menigheten har snakket litt om prostitusjon, da blir jeg bare stille. Jeg føler meg dårlig og mer alene, forklarer han.

9 av 10 slutter å kjøpe sex Mellom 12—14 prosent av norske menn har kjøpt sex minst en gang i løpet av livet, viser en undersøkelse fra 2002. Etter at sexkjøpsloven trådde i kraft i 2009 har politiet anholdt om lag 200 personer som har kjøpt sex ulovlig, og tall fra Pro Senteret viser at prostitusjonsmarkedet er i kraftig vekst.

I dag lanserer Reform - ressurssenter for menn- et rådgivningstilbudet KAST (Kjøp av Seksuelle Tjenester) til menn som kjøper sex.

- Erfaring fra politiet og forskning viser at menn som kjøper sex ønsker å snakke med noen om det. De kan ikke snakke med venner fordi risikoen er stor for å bli møt med fordommer. Vi møter kunder uten å dømme, sier Lennart Lock som er prosjektleder for KAST.

ÅPNER TILBUD: I dag lanserer Reform - ressurssenter for menn- et rådgivningstilbudet KAST (Kjøp av Seksuelle Tjenester) til menn som kjøper sex. Lennart Lock er  prosjektleder for Kast. Foto: Marie Melgård/Dagbladet
ÅPNER TILBUD: I dag lanserer Reform - ressurssenter for menn- et rådgivningstilbudet KAST (Kjøp av Seksuelle Tjenester) til menn som kjøper sex. Lennart Lock er prosjektleder for Kast. Foto: Marie Melgård/Dagbladet Vis mer

KAST skal tilby helsesjekk, veiledning på chat, SMS- og telefontjenester, og sexologisk og juridisk rådgivning til menn som kjøper sex.

På nettsiden Kast-Norge kan man bestille timer anonymt.

Tall fra Sverige viser at ni av ti menn sluttet å kjøpe sex etter å ha fått liknende rådgivning.

- Våre svenske kollegaer sier at mennene de er i kontakt med slutter å betale for sex fordi de finner bedre alternativ. Vi har fokus på seksuell helse og mestring. Endringer skjer ikke ved å trykke noen ned, men ved samtaler og refleksjon, forklarer han.

«Sverre» forteller at han selv har lengtet etter å dele med noen at han kjøper sex:

- Jeg tror mange trenger å snakke. Jeg holdt på å fortelle en kamerat, men så torde jeg ikke. Å bære på en hemmelighet gnager. Det er deilig å få fortalte det til noen, og få bekreftelse på at jeg ikke er et monster, forteller han.

KAST har fått 700 000 av Justisdepartementet for å etablere tilbudet.

- Nødvendig tilbud Harald Bøhler, politioverbetjent og leder av politiets STOPP-gruppe, sier at KAST er et nødvendig tilbud.

- Det er et naturlig supplement når man har valgt å kriminalisere prostitusjon. Det er rett fokus å gi de med repeterende atferd et tilbud som kan hjelpe dem til å avstå, sier Bøhler.

Astri Aas-Hansen, statssekretær i Justisdepartementet, sier erfaringene fra Sverige viser at et slikt prosjekt virker:

- Et av formålene med forbudet mot kjøp av sex er å skape holdningsendringer, og et forebyggingstiltak er med på å støtte opp om dette. For å forebygge prostitusjon er det viktig å ta tak i årsakene til hvorfor noen velger å kjøpe sex, ikke bare å straffe dem når de gjør det, sier Aas-Hansen.

- Erfaringen fra Sverige viser at et porsjekt som dette når ut til kundegruppen. Målsettingen er å redusere etterspørselen gjennom samtaler og refleksjon, forklarer hun.

IKKE BARE STRAFF: Justisdepartementet finansierer det nye rådgivningstilbudet for menn som kjøper sex. Statssekretær Astrid Aas-Hansen mener det er viktig å ta tak i årsakene til hvorfor noen velger å kjøpe sex, og ikke bare straffe dem som gjør det. Foto: Jørn H.Moen/Dagbladet
IKKE BARE STRAFF: Justisdepartementet finansierer det nye rådgivningstilbudet for menn som kjøper sex. Statssekretær Astrid Aas-Hansen mener det er viktig å ta tak i årsakene til hvorfor noen velger å kjøpe sex, og ikke bare straffe dem som gjør det. Foto: Jørn H.Moen/Dagbladet Vis mer