Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er redd for å bli voldtatt

Det har skjedd seks taxivoldtekter i Stavanger hittil i år. Nå frykter kvinner å ta taxi alene.

REDDE: Linda Winther (17)(t.v) og Mari Elise Røed (18) er redde for å ta taxi hjem fra bytur. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
REDDE: Linda Winther (17)(t.v) og Mari Elise Røed (18) er redde for å ta taxi hjem fra bytur. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Politiet i Stavanger advarte i Dagbladets hovedsoppslag på torsdag kvinner mot å ta taxi etter flere taxivoldtekter i byen.

- Vi oppfordrer kvinner til å ikke ta taxi alene hjem etetr en tur på byen. Vi mener kvinner bør reise sammen med andre, sa politiadvokat Jørgen Berner Torstensen i stavangerpolitiet til Dagbladet.

Hentes av foreldre
Politiet i Stavanger har i løpet av 2008 og hittil i år mottatt 17 anmeldelser for overfallsvoldtekter eller forsøk på overfallsvoldtekt, medregnet de seks såkalte taxivoldtektene, skriver Stavanger Aftenblad.

- Jeg hadde aldri tatt taxi alene. Når det har vært fem voldtekter på kort tid, blir man redd, sier Mari Elise Røed (18).

Hun og venninnen, Linda Winther (17), står femti meter fra en lang rekke ledige drosjer midt i Stavanger sentrum, men venter på å bli hentet av Røeds far. Jentene bor i Hundvåg, en kort biltur på rundt ti minutter fra byens hjerte.

Redd for å bli voldtatt
- Det er dumt at det er blitt slik. Grunnen til at man tar taxi er jo for å komme seg trygt hjem, men det tørr jeg ikke nå, forteller Winther.

- Jeg redd for å bli voldtatt, sier hun.

Å gå hjem når klokka har passert ett natt til lørdag er uaktuelt for venninnene. Heldigvis stiller foreldrene opp uansett.

Kvinner må kjempe seg løs
- Jeg kjenner til ei jente som ble forsøkt dratt inn i en taxi, men som klarte å vri seg løs. Det er kjempeekkelt å høre, sier Winther, som synes det er skummelt å bare gå rundt i byen når det er mørkt.

Historien er langt fra unik. Dagbladet skrev torsdag om Kjersti Hammer (23), som opplevde å bli antastet av en drosjesjåfør. Hun klarte å kjempe seg løs fra sjåføren, som tok et fast grep rundt henne da hun kom seg ut fra en først klåfingrete sjåfør. Nå tar hun aldri tax uten at samboeren er med.

Stemplet som seksualforbrytere
Flere drosjesjåfører i Stavanger føler at en hel næring nå er stemplet som seksualforbrytere. Politiadvokat Torstensen understrekte overfor Dagbladet at det er et fåtall sjåfører som ødelegger for flertallet.

- Vi tror medieoppmerksomhet fører til at gjerningsmenn ikke våger å foreta seg noe når det er så kjent i offentligheten. Vi tror også kvinnenes terskel for å anmelde overgrep blir lavere, sa han.

Taxiselskapene i Stavanger merker godt til politiets utspill. Forrige helg gikk antall turer ned cirka 10 prosent fra helga før. Nestleder Aril Birkedal i Stavanger Taxi kunne fortelle at det var over tusen færre turer enn normalt, og nå frykter han at årets travleste taxisesong - julebordene - kan gå tregt.

Ved midnatt natt til lørdag ble det arrangert en markering med en kortesje med 50-100 drosjer og politibiler i Stavanger.

- Både drosjenæringen og politiet i Stavanger vil ved midnatt, vise at vi står sammen mot overgrep mot kvinner, sier politistasjonssjef Henry Ove Berg til Stavanger Aftenblad.

- Styr unna pirattaxiene
I resten av landets storbyer er pirattaxiene et langt større problem. Oslopolitiet kommer med en klar oppfordring:

- Styr unna pirattaxiene. Det har vært mye tull med dem. Vi har hatt stygge voldtektssaker, men også menn blir rana og banket opp, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved sentrum politistasjon i Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media