Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Jeg er redd for at begrepet «møkkete tjenestemann» ble nevnt

Einar Aas om de interne ryktene om politimannen Eirik Jensen.

VITNER: Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt vitner i Eirik Jensen-rettsaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VITNER: Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt vitner i Eirik Jensen-rettsaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo Tingrett i dag er det Einar Aas, leder for Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt - og Eirik Jensens leder fra 2009 til 2013, som forklarer seg.

Han har har tidligere i dag redegjort for i hvilken grad hasjbaronen Gjermund Cappelen har vært oppført som informant i politiets informantregister - og for hvilke operasjoner politiet arbeidet med under spesifikke datoer Spesialenheten har bevis på at det var kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen.

«Møkkete tjenestemann»

I retten gir Aas også uttrykk for kollegers og hans egne bekymringer eller mistanker til Jensens arbeidsmetoder.

Han forteller at han allerede rundt år 2003 ble kjent med en bekymringsmelding om Jensen. Aas overtok stillingen som krimisjef i Asker og Bærum-politiet dette året.

- I forbindelse med det vi kalte «Operasjon Bobil» i 2003 eller 2004 valgte etter en stund mine mannskaper å orientere meg med en bekymringsmelding, sier Aas i retten.

- Da var det mannskap i Asker og Bærum som mente at Oslo-politiet hadde en tjenestemann som ikke opptrådde ordinært. Jeg er redd for at begrepet «møkkete tjenestemann» ble nevnt, sier Aas.

På spørsmål fra retten bekrefter han at navnet som ble nevnt i denne forbindelsen var Eirik Jensen. Aas sier at han orienterte politimesteren om dette.

- Jeg anbefalte ham om å kontakte politimesteren i Oslo om en slik graverende påstand, sier Aas.

Han sier at han ikke vet om - eller hva som skjedde siden.

- Interne varslere

Også i perioden da han var Jensens sjef i Oslo-politiet (2009 - 2013), fikk Aas henvendelser som gjaldt Eirik Jensen.

- Jeg fikk henvendelser som etter mitt syn var tunge, sier Aas.

Alle henvendelsene kom fra politiførstebetjenter ved SO, fortsetter han.

- De ønsket ikke Eirik Jensen tilbake som avsnittsleder, og oppga blant annet manglende tilstedeværelse, som grunn. De mente det ikke var sammenheng i hans liv og lære når det gjaldt informantbehandling, sier Aas.

Han sier at det ikke er uvanlig at det oppstår dårlige rykter rundt polititjenestemenn, og at han derfor valgte å se an og avvente litt før han foretok seg noe.

Tok det opp med Jensen

Etterhvert valgte Aas å selv snakke med Jensen om noen av ryktene, forteller han retten.

- Jeg tok opp med Jensen at han hadde frynsete - kanskje et grusomt rennome. Han tok det roligere enn jeg ville gjort. Jeg ville blitt stresset av en sånn samtale, sier Aas, som sier at han snakket med Jensen om dette ved flere anledninger.

- Problemet var at disse ryktene kom med ganske jevne mellomrom, sier han.

Aas forteller videre at han ikke fortalte Jensen om de interne varslerne.

- Jeg har aldri opplevd at en personell har vært borti så mange rykter, og mitt spørsmål da var om det bare var røyk.

- Jeg tok opp med ham at jeg anså arbeidsstilen hans som kontroversiell, at den ble belastende for både ham selv, organisasjonen og for meg.

I 2013 gikk Aas til politimesteren og ba om å få Jensen overflyttet.

Sommeren 2013, fikk Jensen en rådgiverstilling i staben til politimester Hans Sverre Sjøvold. Det var også en prestisjefull jobb, men samtidig en jobb vekk fra gata.

Nekter straffskyld

Spesialenheten mener at Jensen medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj i åra 2004 til 2013 ved å varsle om informasjon som var til nytte for hasjbaronen Gjermund Cappelen (50) og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det. Ifølge Cappelen fikk Jensen 500 kroner per kilo innført hasj.

Jensen nekter straffskyld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media