Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er redd for at noen skal grave enda mer i dette

Les de avslørende meldingene som ble funnet på SOS Rasisme-sjefens pc.

CHATTER OM PENGER: Beslaglagte datafiler fra Kjell Gunnar Larsens pc etter en ransakelse inneholder lange diskusjoner om juks og kreative løsninger med studielister som de tidligere SOS Rasisme-lederne og -ansatte nå er tiltalt for. Pengene på bildet er fra beslaget hos Larsen, der politiet fant over 60 000 kroner i kontanter og talte opp på stuebordet.
CHATTER OM PENGER: Beslaglagte datafiler fra Kjell Gunnar Larsens pc etter en ransakelse inneholder lange diskusjoner om juks og kreative løsninger med studielister som de tidligere SOS Rasisme-lederne og -ansatte nå er tiltalt for. Pengene på bildet er fra beslaget hos Larsen, der politiet fant over 60 000 kroner i kontanter og talte opp på stuebordet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Etter flere års etterforskning gikk politiet til aksjon mot tidligere daglig leder i SOS Rasisme Kjell Gunnar Larsen og hans hus i 2014.

Der fant de store mengder kontanter, en datamaskin med logger fra den digitale chatte-plattformen Jabber og flere titalls tusen eposter fra Larsens konto i SOS Rasisme.

Chatteloggene, som man kan lese i sin helhet her, viser at aktivistene som diskuterte studiepraksisen i SOS Rasisme var klar over at måten de innrapporterte på var feil. Chatloggen er datert 7. juni 2011.

I løpet av rettssaken blir han trolig konfrontert med de avslørende funnene. Han har avvist å svare på spørsmål om loggene fra Dagbladet.

Larsen var den mest sentrale figuren i SOS Rasisme i over 20-år og involvert i de fleste sidene av driften. Åtte sentrale figurer med bakgrunn fra begge organisasjoner står denne uken tiltalt for omfattende grove bedragerier av 16,8 millioner kroner i Haugaland tingrett. Alle sier seg uskyldige.

Unikt innblikk Dagbladet har lest mange samtalelogger og e-poster fra beslaget. Diskusjonene som gikk i SOS Rasisme og Tjen Folket over flere år gir et unikt innblikk i hvordan et lite, lukket miljø styrte SOS Rasisme og kjempet for å overleve indre og ytre kamper.

Flere av de tiltalte figurerer hyppig i materialet.

Ingen av de tre tiltalte,  Kjell Gunnar Larsen, Kenneth Fuglemsmo og Henrik Ormåsen, eller deres forsvarere ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet.

Kirkens bymisjon varslet Blant de mange krisene aktivistene må håndtere var da en ansatt hos Kirkens bymisjon slo alarm om at SOS Rasisme jukset med studiestøtte, sommeren 2011. Bymisjonen opplevde at folk i minoritetsmiljøer uvitende ble brukt av SOS Rasisme til å lage studier og krav om utbetaling fra Populus uten å tilfredsstilte regelverket.

Som det framgår av chatteloggen ble SOS Rasismes lokale aktivister konfrontert med mistanken. Utad nektet SOS Rasisme for at noe var galt, men Bymisjonen var med å utløse en av de alvorligste tiltalepunktene mot Larsen og flere av de andre tiltalte: grovt bedrageri på 1 838 443 kroner fra Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk (VOX) og studieforbundet Populus.

Glipper på kodeord Samtalene i chatten om studiestøtten i Trondheim er gjort under dekknavn. Disse har vært godt kjent blant flere med bakgrunn på ytterste venstrefløy i mange år, og Dagbladet har tidligere omtalt det.

Aktivistene bruker flere kodenavn for institusjoner og «hemmelige» operasjoner i miljøet. Noen er lette å forstå, fordi aktivistene bruker koden og det ekte navnet om hverandre. Dagbladet har også fått bekreftet betydningen av dem fra kilder.

 Chatteloggene, som man kan lese i sin helhet her, viser at aktivistene som diskuterer var fullt klar over at praksisen var i strid med regelverket. De tiltalte i rettssaken nekter straffskyld for tiltalen om studiestøtte.

- Noe muffens på gang - For en tid tilbake laga ei nærvøs fransk dame mye bråk. Hu trudde det var noe muffens på gang. Jeg er ganske sikker på at hu også ringte til Populus (...) det er litt muggen stemning. Gruppa jobber under vingene til Bymisjonen her i byen som har et flerkulturelt kontorlokale som mange bruker, skriver «Isak».

Kirkens bymisjon har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at de hadde kontakt med SOS Rasismes tidligere nestleder Kenneth Fuglemsmo om studietimene. Han er et kjent ansikt i byens politiske miljø og ledet lenge SOS Rasisme lokalt. Han er også aktiv i Tjen Folket og leder av ungdomspartiet, Revolusjonær kommunistisk ungdom.

Flere uavhengige kilder peker ut «Isak» som dekknavnet brukt av Fuglemsmo, når han opptrer i Tjen Folket-sammenhenger.

Hans advokat Anders Opdahl har blitt forelagt innholdet i chatteloggen og spørsmål om dekknavnet, men sier hans klient ikke vil kommentere saken.

«Folk som ikke var der» «Isak» er bekymret:

- Det jeg er redd for, er at noen skal grave enda mer i dette. Greia er jo at vi har meldt inn saken som 7 tiltak, når det i realiteten var en stor gruppe. I tillegg har vi skrevet opp et par folk som ikke var der.

Ifølge VOX, varslere og politiet meldte SOS Rasisme inn kurs til offentlige støttemyndigheter med navn på folk som ikke var tilstede. Og man delte store grupper på seminarer ned i små når skjemaene skulle fylles ut, fordi det økte støtten. I samtaleloggen bekreftes nå begge deler.

En «Asbjørn» deltar også i chatten. Dagbladet får bekreftet av flere kilder at dekknavnet brukes i Tjen Folket av lederen Henrik Ormåsen. Ormåsen er tidligere organisasjonsekretær i Tjen Folket og står også tiltalt for grovt bedrageri av Populus på over 1,8 millioner kroner. I interne eposter sendt fra Larsens maskin som Dagbladet har sett, går det også fram at Ormåsen har ansvar  for å melde inn avholdte kurs til Populus, for å sikre utbetaling av støtte.

- Han har ingen kommentarer til Dagbladet. De kommer ikke til å gå ut med hvem som har de enkelte navnene, sier hans forsvarer Odd E. Osmundsen.

«Asbjørn» frykter at noen skal kontakte Studieforbundet Populus (SFP) og Dagbladet (DB) om jukset.

Asbjørn: - Hvis det vi risikerer at flere personer står fram og vitner for SFP og DB om at dette ikke er reelle tiltak, så syns jeg ikke vi skal ferdigmelde dem.

Isak: - Vel, det er det jeg er litt redd for.

Asbjørn: Vårt medlemskap i Populus er dessverre ikke knytta sammen med tjukke reip.  

Tyveri Deretter dukker en kjent aksjon mot Israel-venner i Trondheim opp som et sidespor i chatten:

PLASSERTE ANSVAR: I 2009 sendte Larsen en tydelig epost om å ta ansvar for arbeidet med å melde inn studier i Populus, til Henrik Ormåsen, som bekreftet det.
PLASSERTE ANSVAR: I 2009 sendte Larsen en tydelig epost om å ta ansvar for arbeidet med å melde inn studier i Populus, til Henrik Ormåsen, som bekreftet det. Vis mer

Isak: - Jeg tror forresten at bråket med dem starta etter at vi tok det israelske flagget. Mulig jeg husker feil, men tror kanskje det var da :)

Dagbladet omtalte hvordan en gruppe aktivister fra SOS Rasisme og Tjen Folket oppsøkte en stand og en stjal et israelsk flagg i Trondheim vinteren 2011. Saken fikk stor oppmerksomhet, fordi tyveriet førte til at daværende forstander i Det mosaiske samfunn, Anne Sender, ba det jødiske miljøet i Norge boikotte SOS Rasisme.

Bilder viste at Fuglemsmo var tilstede under tyveriet. En annen aktivist ble bøtelagt.

«Høyreekstreme og disse folkene forenes i et felles hat mot Israel», uttalte Sender den gang.

«Joe» på banen Så kommer en tredje person inn i samtalen:

Joehill: - Bymisjonen har vært involvert? I sånne saker så er det lurt å ha møtet på egen grunn.

Dagbladet har flere ganger omtalt Larsens bruk av dekknavnet «Joe» og «Joe Hill». Navnet er inspirert av den svensk-amerikanske fagforeningsaktivisten og dikteren Joel Emmanuel Hägglund, med samme kallenavn. Dagbladet har sendt flere spørsmål til Larsen om chatten, også via Larsens to advokater, men ikke fått svar.

Isak: - Hu kjerringa som lagde bråket har vært inne og nilest på populus-sidene.

- Møte media med tårer «Isak» skriver videre at de vurdere å kontakte studieforbundet selv og fortelle at det har skjedd en feil.

- DA VI STJAL FLAGGET: Isak skriver om da SOS Rasisme og Tjen Folket-aktivister stjal et flagg fra Israel-venner i Trondheim. Bilder viser at Kenneth Fuglemsmo, som bruker aliaset Isak i Tjen Folket, var til stede under tyveriet. Hendelsen førte til en boikott fra norske jøder. Foto: Roy-Cato Myrvang
- DA VI STJAL FLAGGET: Isak skriver om da SOS Rasisme og Tjen Folket-aktivister stjal et flagg fra Israel-venner i Trondheim. Bilder viser at Kenneth Fuglemsmo, som bruker aliaset Isak i Tjen Folket, var til stede under tyveriet. Hendelsen førte til en boikott fra norske jøder. Foto: Roy-Cato Myrvang Vis mer

Joehill: - Hvis du mener at det er en reell fare for opprulling her så bør vi gjøre det.

Men Isak får kalde føtter. Det kan være for mange feil og de rammer ham selv

Isak: - Problemet med å melde fra til marengs (Populus, red. anm.) om en feil, så er det litt dumt, siden navnet mitt går igjen på innmeldinga. Som lærer også. (...) Og gruppene ble ikke delt inn slik som de er meldt inn.(...) Og jeg var bare til stede første dag.

Asbjørn: - Herregud...

Joehill: - Vi holder kjeft. hvis det sprekker så ble det gjort en lokal feil?

Isak: - Ja da skal jeg møte media med tårer i øynene og si at jeg legger meg helt flat? At jeg har vært syk og ikke fått med meg alt?

For mange dekknavn «Asbjørn» bryter stadig vekk med linja om å bruke kodeordet Marengs i chatten. Joehill får til slutt nok.

- Hei asbjørn, synes du dette med marengs er svært vanskelig?

- Ja, sliter litt med alle dekknavna etterhvert...

Når Asbjørn og Isak etterlyser hvilken forklaring de skal komme opp med dersom jukset oppklares, setter Joehill ned foten:

- Er det fruktbart å filosofere rundt hva småborgerskapet kan fabulere om?

Asbjørn: - Ja. Vi må ha en god historie å dra.

Joehill: - Ikke for meg, historien finner vi på etterhvert som vi har behov.

Og mandag fortsetter Kjell Gunnar Larsen å avgi forklaring om saken i Haugaland tingrett.

FANT STORE BELØP: Hjemme hos Larsen fant politiet flere konvolutter med sorterte penger, totalt over 60 000 kroner.
FANT STORE BELØP: Hjemme hos Larsen fant politiet flere konvolutter med sorterte penger, totalt over 60 000 kroner. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media