BEKYMRET: Arne Eilertsen fra stiftelsen Arkivet i Kristiansand tar imot Hadia Tajik i Lillesand. Ap-toppen er bekymret over utvikling av ekstremisme på den ytre høyrfløy i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKYMRET: Arne Eilertsen fra stiftelsen Arkivet i Kristiansand tar imot Hadia Tajik i Lillesand. Ap-toppen er bekymret over utvikling av ekstremisme på den ytre høyrfløy i Norge. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Hadia Tajik om ekstremisme

- Jeg er redd for den gryende framveksten av voldelige ekstremister på høyresida

Tajik vil ikke snakke om Sylvi Listhaug, og sier kampen mot høyreekstreme er viktigere enn høstens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sensommersola skinner på Hadia Tajik. Ap-nestlederen er i Lillesand, hvor de mørke skyggene fra nynazistmarsjen i nabobyen Kristiansand fortsatt er en snakkis. Enda nærmere i tid ble tre høyreekstreme vist bort fra bysentrum under Arendalsuka.

Tajik sier hun er redd for framveksten av voldelig høyreekstremisme i Norge.

- Vi ser ekstreme tendenser i store deler av det vi kaller den vestlige verden. I USA, Frankrike, Tyskland, Italia og Ungarn, for eksempel. Jeg blir urolig, og vi i Norge må være forberedt på at ingen samfunn er immune mot ekstremisme av seg selv.

For viktig for Listaug-prat

Tajik understreker at hun ikke ønsker å gjøre ekstremismedebatten til en debatt om Sylvi Listhaugs retorikk.

Flere har hevdet at Listhaug bidrar til å polarisere det norske samfunnet gjennom spissformulerte utspill i innvandringspolitikken. Tajik nekter å svare på om hun mener Listhaug bidrar til å skape skarpe konfliktlinjer.

- Vi må ikke gjøre dette til en Sylvi Listhaug-diskusjon, saken er alt for viktig til det. Først og fremst er jeg redd for den gryende framveksten av voldelige ekstremister på høyresida som vil bruke vold for å nå politiske mål. Spisse utsagn og krasse debatter er jeg ikke bekymret for. Det gir ytringsfriheten og demokratiet rom for.

- Langt fra krigen, men...

Tajik er på besøk hos Arne Eilertsen i Lillesand denne dagen. Eilertsen er såkalt tidsvitne i Aktive fredsreiser. Hvert år tar han med hundrevis av ungdom til konsentrasjonsleirene i Auschwitz og Birkenau for å fortelle hvordan krigens høyreekstremisme føltes på kroppen.

Eilertsen har i årevis advart mot høyreekstremisme, og viet store deler av sitt voksne liv til å arbeide for økt forståelse for hvordan nazi-regimet opererte under krigen.

Flere han kjente ble tatt til fange av tyskerne under krigen, og Eilertsen er bekymret for høyreekstreme krefter også i dag. Han sier disse miljøene er eksperter på å identifisere og rekruttere rotløse, unge mennesker.

Tajik nikker samtykkende. Heller ikke Norge er vi trygge for høyreekstremisme, sier hun.

- Også i Norge ser vi framvekst av ekstreme meninger. Mange unge menn går ledige, og under slike forhold kan ekstreme miljøer få et rekrutteringsgrunnlag. Det er et langt sprang til det Arne så under krigen, men vi politikere må forstå hvilke kjennetegn vi skal se etter, sier Tajik alvorlig.

Ekstrem islamisme

Eilertsen sier seg enig. I løpet av årevis med frivillig aktivitet har han fortalt mer enn 50 000 norske ungdom om hva han opplevde under krigen. I løpet av 2017 skal han snakke til 5000 nye fjes.

- I Norge er vi mange som snakker om ekstrem islamisme. Nå må vi være like flinke til å snakke om høyreekstremisme også, sier Tajik.

Men det kan bli mye prat også: Tajik understreker derfor at det er mye politikerne kan gjøre for å forhindre utenforskap, lediggang og den av og til påfølgende rekrutteringen til ekstremisme.

Men Ap-toppen sier også at kampen mot ekstremisme er langt viktigere enn kampen om regjeringsmakt under valget.

- Dette er en verdikamp som er mye større og mer langsiktig enn valget vi skal ha neste uke, så jeg vil ikke gjøre dette til en polemikk mellom Høyre, Frp og Ap. Det handler ikke bare om partilinjer. Det handler om at vi som samfunn skal ta avstand fra ekstreme holdninger og legge til rette for en åpen debatt rundt høyreekstremisme.

Tajik: - Dette kan vi gjøre

Arne Eilertsen serverer kanelboller og kaffe i sørlandssola. Tajik takker høflig og flytter seg inn i skyggesiden av Eilertsens veranda for å nyte bakverket.

Veteranen mumler forsiktig og rister på hodet over markeringen i Kristiansand tidligere i sommer. Han trekker paralleller til krigens dager, og sier det var fælt å se de høyreekstreme tilbake i Markens gate i byen han selv er født i.

Hadia Tajik hevder det er mye politikerne på Stortinget kan gjøre for å forhindre økende rekruttering til høyreekstreme miljøer. Men Tajik innrømmer at utviklingen den siste tida bekymrer henne.

- Vi kan forebygge mer, gi politiet ressurser til å prioritere flere bekymringssamtaler med personer som er sårbare for rekruttering, og vi kan gi kommunene mer penger til skole og turer med Hvite busser. Men dette er ikke en kamp vi bare vinner med penger. Dette er en verdi- og holdningskamp som krever at vi må stå opp mot ekstremisme, snakke om ekstremisme, lære barna våre respekt for fakta og gjøre dem motstandsdyktige mot konspirasjonsteorier som mistenkeliggjør enkeltgrupperinger, sier Tajik.