- Jeg er rein

LAHTI (Dabladet): Dopingsaken rundt Jari Isometsä har kastet en svart sky av rykter mot Mika Myllylä og resten av det finske landslaget. - Det er ikke artig å få slike rykter på seg, sier en skuffet og småsjuk Mika Myllylä til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi møtte den finske skikongen på vei ut fra matsalen i deltakerlandsbyen i går kveld. Tidlig på dagen i går ville ikke Myllylä kommentere den finske dopingskandalen.

- Nei, det kan jeg ikke kommentere, sa han til Dagbladet da han var ute og testet ski.

Men seint i går kveld, tok han bladet fra munnen, og slo tilbake mot ryktene om at han sjøl sto over siste del av jaktstarten lørdag for å slippe å avlegge samme positive dopingprøve som sin lagkamerat Jari Isometsä.

Ryktene om at det fantes flere bloddopede finner, ridde VM-byen som en mare i går. Myllylä var heller ikke ukjent med dem.

- Test meg

- Hva skal jeg si? Det finnes alltid mennesker som er ute etter å kaste mistenksomhet mot andre. Slike ting har jeg ikke sansen for. Jeg gjør aldri det selv, sier Myllylä.

- Så du avviser at du sto over jaktstarten fordi du hadde fått vite om Isometsäs positive prøve?

- Ja. Hvem som helst kan bare komme og teste meg. Når som helst.

- Du er rein?

- Ja, sier Myllylä hest. Så vandrer han inn porten til deltakerlandsbyen.

Blir gransket

Men finnene må likevel finne seg i og bli nøye gransket etter dopingavsløringene. Jari Isometsä sto knallhardt på at det var en lege utenfor den finske landslaget som hjalp han å innføre det ulovlige stoffet Hydroxyethyl-stivelse (HES) intravenøst kvelden før den fatale avsløringen.

Den saken akter den norske antidoping-eksperten Inggard Lereim å komme kjapt til bunns i. Som nestleder i den medisinske komiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS), har han et ansvar for å finne ut hvem som hjalp finnen med å jukse.

- Jeg vil ikke antyde noe som helst om at noen i det finske støtteapparatet har hjulpet Jari Isometsä med å ta dette stoffet. Men han må ha fått hjelp av en lege. Og hvem det er, vil vi i FIS prøve å finne ut av, sier Lereim til Dagbladet.

Han tegner et knusende bilde av legen som oppfordret og hjalp Isometsä.

- Den legen er pill råtten. Og vil bli bannlyst fra internasjonal skisport for resten av sin karriere.

- Hvordan skal du finne legen?

- Jeg skal ha grundige samtaler i løpet av dagen med det finske støtteapparatet. Og jeg håper det finske skiforbundet vil bidra alt de kan for at vi kan finne ut hvem denne legen er.

Får støtte

Lereim er glad for at testmetodene har greid å avsløre en bloddoper, men har medlidenhet med Isometsä.

- Han er et menneske som har jukset, men han er ingen morder. Utøveren har ansvaret for hva han får i seg av stoffer, men lederne har et undervisningsansvar overfor de aktive. Jeg vil finne ut om de finske legene har gjort det klart at dette stoffet var forbudt.

- Synes du det er rart at det kastes et mistenksomt dopinglys mot resten av det finske laget?

- Nei, men jeg vil ikke bidra til å spekulere.