FELLES FRONT: LO leder Gerd Kristiansen og Unio leder Anders Folkestad gjør felles front mot regjeringens åpning for at flere kan starte privatskole.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FELLES FRONT: LO leder Gerd Kristiansen og Unio leder Anders Folkestad gjør felles front mot regjeringens åpning for at flere kan starte privatskole. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg er rimelig sikker på at kunnskapsministeren vil flire hånlig

Men nå starter kampen om framtidas skole, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO og UNIO med til sammen 1, 2 millioner medlemmer i ryggen gjør felles front mot det de mener er regjeringens frislepp for privatisering og markedskultur i skolen.   - Nå starter slaget om framtidas skole, sier LO-leder Gerd Kristiansen og Unio-leder Anders Folkestad til Dagbladet.

13. mars går fristen ut for et forslag fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isachsen (H) om midlertidig dispensasjon fra friskoleloven. Saken har fått LO og Unio til å mobilisere for fullt. Fagforeningsgigantene lar seg ikke lure av en anonym og tilsynelatende uskyldig overskrift om «midlertidig dispensasjon».

Slå sprekker - Jeg er rimelig sikker på at kunnskapsministeren vil flire hånlig, og si at vi ser spøkelser ved høylys dag. Men vi er ikke naive.

Midlertidig dispensasjon er en prøvestein for å slå sprekker i privatskoleloven, og lure privatisering av skolen inn bakveien. Derfor reagerer vi så hardt på det som kan se ut som en fillesak, og tar kampen nå.

Vi vil synliggjøre hva det betyr for samfunnet dersom regjeringen åpner opp for privatskoler.

Skolesystemet er jo grunnlaget for det samfunnet vi lever i, at vi har unger som går på samme skole, og får de samme mulighetene. Det er fellesskolen som bygger opp under et samfunn uten store forskjeller. For oss i LO er dette en viktig samfunnspolitisk sak, sier Kristiansen.

Hastverk Unio-leder Anders Folkestad understreker at han ikke kritiserer dem som driver og jobber i privatskoler etter dagens lov.

- Jeg tror ikke det er en fantastisk oppslutning i det norske folk om at skolen skal legges ut på marked. Det er en fundamental feil måte å vise handlekraft på, noe regjeringen er veldig opptatt av.

Når de må komme med en foreløpig dispensasjon, tyder det jo på at de har hastverk med å komme i gang. Man kan drøfte om den offentlige skolen er god nok. Men å svare med privatisering, er helt feil. Det er i alle fall et eksperiment.

Dårlige argumenter Regjeringen forklarer i alle fall dårlig hvorfor det er den veien vi skal gå. Dagens privatskolelov har i alle fall ikke vært til hinder for at det har poppet opp privatskoler. Men skole og utdanning skal være offentlig ansvar og gode.

Og denne fellesarenaen er det ikke fornuftig på bryte opp og fragmentere, sier Folkestad.

- Regjeringen har forsikret at det ikke blir lov å ta utbytte, og at man ikke skal kopiere Sverige. Er det da grunn til å frykte storstilt privatisering i skolen?

Kan omgå forbud - Men vi er da ikke dumme! Det er mange måter å omgå forbudet mot utbytte på. Det er bare å lage søsterselskaper som leier ut ansatte til overpris, som eier lokalene og kjører opp husleiepriser osv.

I Sverige har man laget selskaper på siden av skolene. Det eneste friskolene har av inntekter, er pengene som kommer fra myndighetene.

For hver krone som brukes på privatskole, er det en krone mindre til den offentlige skolen. Det er enkel logikk. Hvis dette får omfang, vil det på sikt undergrave den offentlige skolen, sier Kristiansen. - Jeg har liten tro på at det står investorer klare til å satse penger i skolen ut fra bare velvilje. Det vil raskt være penger i spill når en legger ut noe i et marked som til overmål er subsidiert.

Lønnsomme skoler Privatskolene skal jo ha offentlige penger som startkapital. Fordi skolene skal være lønnsomme, må de helst ligge i store, folkerike strøk. Derfor ligger det også en kamp mellom sentrum og periferi i denne saken, sier Folkestad.
- Jeg tror ikke det er noen privatskole som vil etablere seg i Gryllefjord på Senja akkurat, supplerer Kristiansen.

Markedsplass
For å opplyse og mobilisere egne medlemmer har LO laget et notat der det advares mot sorteringsskole, nedlegging av offentlige skoler, markedskultur og karakterinflasjon i skolen.
- Mener dere at Høyre/Frp-regjeringen ser på skolen som en markedsplass? - Vi får jo tro dem nå de sier at den offentlige skolen skal være basis. Men de lar markedet spise seg inn i skolen, sier Folkestad