- Jeg er risikopervers

Anders Behring Breivik grillet om privat økonomi og aksjeinvesteringer.

 UENIG: Anders Behring Breivik er helt uenig i det som står i den første rettpsykiatriske rapporten.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UENIG: Anders Behring Breivik er helt uenig i det som står i den første rettpsykiatriske rapporten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrortiltalte Anders Behring Breivik droppet i dag sin «høyreekstreme hilsen» etter ønske fra de pårørendes bistandsadvokater.

Etter at aktor Svein Holden hadde gått gjennom planen for dagen startet Breivik med å komme med to ønsker.

- Jeg vil gjerne komme med kommentarer til den første psykiatriske rapporten som er skrevet av Asbjørnsen og Moe, sier Breivik med tydelig henvisning til de første medisinske sakkyndige i saken, Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Han har tidligere sagt at han mener deres rapport, som konkluderer med at han er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig, er full av usannheter.

Holden er enig i at det er viktig at Breivik får snakke om det og de blir enige om å gå gjennom dette på mandag.

Frimurerordenen Aktor ønsket å spørre Breivik om hans medlemskap i frimurerlosjen.

- Når fikk du lyst til å bli medlem av ordenen?

- Jeg fikk lyst når jeg var 17-18 år, sier Breivik. 

- Fikk du innspill fra andre at det var lurt å være medlem?

- Ja. Det er en militant nasjonalist som ba meg bli medlem.

- Sa han hvorfor du burde bli medlem?

- Det er en kristen organisasjon som har ivaretatt en del europeiske tradisjoner som ingen andre har gjort, sier han.

- Svarte medlemskapet til forventningene?

- Jeg var ikke spesielt aktiv.

- Hvorfor ikke?

- Fordi jeg hadde helt andre prioriteringer. Jeg så på det som en hobby.

- Hvor mange møter var du på?

- Under fem.

- Likevel har du tatt med bilde av deg i uniformen?

- Som jeg har nevnt tidligere er det 100 momenter jeg har vektlagt i forbindelse med en markedsføringsfase for å gjøre det vanskeligere for media å sykeliggjøre meg. Bildet er en del av de punktene som gjør det vanskeligere for media å fremstille meg som en innavlet og tilbakestående person, sier Breivik.

Grilles på økonomien hans Aktor Svein Holden kjørte deretter terrortiltalte Anders Behring Breivik på hans økonomi i 2006, i tiden før han flyttet hjem til sin mor. - Jeg hadde mellom 500.000 og 700.000 kroner på konto og kanskje 300.000 kroner i kontanter som jeg oppbevarte i en safe, sier Breivik og hevder at hans likviditet var «utmerket».

Året før investerte han 900 000 kroner i selskapet SunCom, via hans heleide selskap E-commerce Group. Investeringen påførte ham et papirtap på i rundt 25.000 kroner.
- Jeg var aksjonær der et års tid. Jeg kom ut av det break-even, kanskje med et lite tap, sier Breivik og hevder at han ikke kan huske om han havnet i en likviditetskrise da dette selskapet ble suspendert fra handel på børsen.
- Ingen problemer Holden konfronterer Breivik med at SunCom hadde store problemer rundt desember 2006. Det ble rundt denne tiden avgjort at det ikke var tillatt å handle mer i aksjen, ettersom verdien hadde blitt så lav. Aksjen ble åpnet for handel igjen i juli året etter. Da solgte Breivik seg ut av selskapet. Holden spør hvordan Breivik opplevde de økonomiske vanskelighetene. - Jeg har aldri hatt noe likviditetsproblem. Jeg hadde rundt 300.000 kroner i kontanter. Det var aldri noe problem. I mediene gis det inntrykk av at jeg flyttet hjem fordi selskapet gikk konkurs. Men grunnen til at jeg flyttet hjem, var at jeg ikke ville betale 15.000 kroner i leie. Jeg ville konsentrere meg om å lage kompendiet, forteller Breivik. Han sier at E-commerce Group ble slått konkurs bare fordi han dermed sparte penger. -  Det er dessverre slik i Norge at det er rimeligere å ha en styrt konkurs enn å avvikle selskapet på en annen måte. Det var den rimeligste løsningen, og jeg sparte i hvert fall 100.000 kroner, sier han.

Ville blir rik Dagbladet har i flere artikler skrevet at terrortiltalte uttrykte et sterkt ønske om å bli rik, både på nettet og til venner.
Den opprinnelige planen hans var å markedsføre ideologien sin med økonomiske midler, noe han også var inne på i retten i går.

I det såkalte manifestet virker det også som terrortiltalte prøver å framstille seg selv som en vellykket forretningsmann. Dagbladet har funnet flere løgner i hans cv, og i ettertid er det blitt kjent at det var salg av falske vitnemål han trolig tjente mest penger på. 
Breivik sier i dag at han er en person som er vant til å ta risikoer, og mener han ikke reagerte noe særlig da en aksje han hadde investert flere hundre tusen kroner i ble stengt for handel. - Men ble du ikke sjokkert da det ikke lenger kunne handles i SunComaksjen, spør aktor.

Risikopervers  - Jeg var bekymret, men jeg trodde ikke jeg hadde tapt penger. Jeg er en risikopervers person. Jeg er vant til slike situasjoner og har tatt mye risiko tidligere. Det løste seg heldigvis bra, svarer Breivik. 

Totalt tapte E-commerce Group 500 000 kroner på alle aksjeinvesteringene, som hovedsaklig foregikk mellom august 2005 og januar 2006, ifølge innberetningen fra bobestyret.

Breivik skal ha vurdert å oppløse selskapet allerede i 2005, men han hadde ikke penger nok til å engasjere noen til å sluttføre avviklingsprosessen. To år seinere overførte han 600 000 kroner tilbake til seg selv. 
Politiadvokat i Oslo, Christian Hatlo, har bekreftet at Breivik har tjent flere millioner, trolig på salg av falske vitnemål.