- Jeg er så glad for å se deg

I dag fikk Jung Tae Young (48) se sin gamle tante for første gang siden Koreakrigen. Men bare på video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hundrevis av familiemedlemmer i Nord- og Sør-Korea kunne i dag møtes hverandre igjen, ikke i virkeligheten, men på video.

Jung Tae Young har ikke sett sin 65 år gamle tante Jung Sam-ok siden Koreakrigen. I dag fikk de et glimt av hverandre over en TV-skjerm i et tåredryppende møte.

- Jeg er så glad for å se deg, sier Young til tanten, som bor i Sør-Korea.

Selv bor han i Nord-Korea, og vanligvis har han lite kontakt med familiemedlemmer på den andre siden av grensen. I dag fikk han prate med flere slektninger. Det ble vist fram familiebilder, og de snakket om hvordan de hadde det på hver sin del av den koreanske halvøya, skriver AP.

To timer

Sist det ble arrangert liknende videomøter mellom atskilte familier var i 2006. Møtene i dag kommer som følge av at de to sidene bestemte seg for å gjenoppta kontakten etter at Nord-Korea i fjor prøvesprengte atomvåpen.

Nord-Korea avbrøt møtene i fjor etter at Seoul utsatte sin jevnlige bistand til Pyongyang etter en rekke prøvespregninger.

Sør-Koreas foreningsminister Lee Jae-joung sier at møtene ikke bør bli avlyst av politiske årsaker.

PÅ SKJERM: Her får Jung Tae Young hilse på tanten sin som han ikke har sett siden Koreakrigen. Flere av slektningene hans, inkludert en eldre søster, bor i Nord-Korea. Foto: Reuters/Scanpix
PÅ SKJERM: Her får Jung Tae Young hilse på tanten sin som han ikke har sett siden Koreakrigen. Flere av slektningene hans, inkludert en eldre søster, bor i Nord-Korea. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Jeg vil anstrenge meg for å kunne holde møter jevnlig, sier han.

Ekte møter

Videomøtene vil pågå i tre dager, og hver familie får to timer til å se og prate sammen via en fiberoptisk videokabel.

Young og familien planlegger også å møtes ansikt til ansikt på Diamond Mountain i mai. Så langt har mer enn 14 500 koreanere møtt hverandre her.

Millioner av koreanske familier ble separert under delingen av den koreanske halvøya i 1945, og under Koreakrigen som varte fra 1950 til 1953.

Det finnes ingen telefonkontakt eller andre former for kommunikasjon mellom innbyggerne på hver sin side av grensen.

Han Wan-sang, lederen av Sør-Koreas Røde Kors, har bedt sin kollega på den andre siden om å hjelpe de separerte familiene til å kunne møtes regelmessig.

- Delingen har forårsaket enorme smerter, sier han.

Ifølge det sørkoreanske Røde Kors døde rundt 32 000 sørkoreanere i forrige tiår uten å ha fått sjansen til å se dypt savnede slektninger fra nord.

PRATER MED DATTEREN: På skjermen får den nordkoreanske faren Kim Hae Dong (78) prate med datteren i Sør-Korea, Kim Ki-jo.
TØRKER TÅRENE: Sørkoreanske Kim Yong-hun (71), til venstre, fikk snakke med sine nordkoreanske slektninger i dag.
DIALOG: Den sørkoreanske forsoningsministeren, Lee Jae-joung, sammen med sin nordkoreanske kollega, Kwon Ho-ung.
VENTER PÅ SØSTEREN: Sørkoreanske Lim holder et bilde av søsteren i nord i venterommet før hun får gå inn til skjermene.
SØNNEN: En far venter på å få snakke med sønnen sin i Nord-Korea på video.