Siv etter 17. mai

- Jeg er så lei meg

Maks ti personer kan samles på nasjonaldagen, også om de er vaksinerte, sa Oslo kommune. På Ullern i Oslo feiret Siv Jensen sammen med minst elleve familiemedlemmer.

LEI SEG: Siv Jensen (Frp) brøt sammen med familien coronareglene om maks antall gjester. Foto: Lise Åserud / NTB
LEI SEG: Siv Jensen (Frp) brøt sammen med familien coronareglene om maks antall gjester. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag var nordmenn samlet for å gjøre mest mulig ut av nasjonaldagen, til tross for strenge restriksjoner. Også nylig avgått Frp-leder Siv Jensen fant sammen med sine nærmeste.

Brøt reglene

På et bilde Dagbladet har fått forevist ser vi Jensen i festlig lag med minst elleve familiemedlemmer. Glassene er hevet og stemningen ser ut til å være god. Bordet er pyntet til 17. mai med norske farger og grønne planter. Bildet er hentet fra Facebook-profilen til Jensens mor.

Problemet er bare at det ikke var tillatt å samle flere enn ti personer i private hjem denne grunnlovsdagen. Årsaken er naturligvis de strenge coronarestriksjonene.

Nasjonalt har riktignok helsemyndighetene gitt unntak fra regelen for fullvaksinerte. Men som Dagbladet skrev i helgen, gjelder ikke denne regelen i Oslo. Her holder byrådet på at regelen er absolutt.

Dermed risikerer man saftige bøter dersom man er flere en ti personer samlet i private hjem.

- Misforstod

Siv Jensen opplyser at fem av gjestene er vaksinerte. Dette kan også stemme med bildet, som viser flere eldre personer.

Den nylig abdiserte Frp-dronninga legger seg flat overfor Dagbladet.

- Jeg er så lei meg for at vi i forbindelse med 17. mai har misforstått koronareglene. Vi var samlet flere enn ti personer, hvorav fem var vaksinerte. Vi hadde ikke fått med oss at de nye anbefalingene fra FHI om å ikke regne beskyttede personer i antallet ikke gjaldt for Oslo, skriver Jensen.

Vil betale bot

Jensen peker altså på forvirringen rundt reglene for vaksinerte i hovedstaden. Hun lover likevel at hun skal ta konsekvensene av regelbruddet, hvis det kommer noen.

- Jeg beklager dette på det sterkeste. Dersom vi blir ilagt bot for denne overtredelsen skal vi selvsagt betale den.

Jensens tidligere sjef måtte selv betale en bot på 20 000 kroner etter feriringen av hennes 60-års dag på Geilo i februar. Årsaken var at hun planla en bursdagsmiddag på restaurant med 14 deltakere. På grunn av sykdom var hun likevel ikke tilstede selv.

– Loven er lik for alle, men alle er ikke like, sier politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt den gang.

Verken ektemannen Sindre Finnes eller restauranten fikk bot etter hendelsen. Sushimiddagen i en privat leilighet dagen etter ble Solberg ikke straffet for, fordi det kun var brudd på anbefalinger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer