Daniel Andersen (18) er død:

- Jeg er så utrolig stolt

Sammen med broren Simen, ble Daniel Andersen YouTube-stjerne. Fredag sovnet han inn etter flere ukers sykdom.

NÆR FAMILIE: Daniel Andersen (t.v), faren Bjørn Gunnar Andersen og Simen Andersen. Foto: Privat
NÆR FAMILIE: Daniel Andersen (t.v), faren Bjørn Gunnar Andersen og Simen Andersen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2014 startet brødreparet Daniel (18) og Simen Andersen (20) en egen YouTube-kanal som skulle bli en av landets største. Den store fanesaken var mobbing, og de ble rikskjendiser da NRK viste dokumentaren «Daniel og Simen».

Begge brødrene led av den sjeldne muskelsykdommen Duchennes muskeldystrofi, og de har snakket åpent om livet i rullestol.

I 2017 vant de prisen «årets meningsbærer» på Gullsnutten, som er prisutdeling til norske Youtubere.

De siste ukene har Daniel vært innlagt på sykehus, og fredag sovnet han inn.

Delte nyhet om lillebror

Det var Simen som først delte den triste nyheten på sin Facebook-profil.

«Hei alle sammen

Det har vært en tøff tid de siste 5 ukene, Daniel har vært veldig syk og han har tilbrakt 5 veldig tøffe uker på sykehuset med sine nærmeste, inkludert meg.

I dag kom dessverre dagen vi alle gruet oss til, Daniel sovnet stille og rolig inn på intensiven på Skien sykehus. Heldigvis hadde han det ikke vondt de siste timene før han sovnet stille inn.

Takk for alle meldinger og støtten i denne tunge tiden.»

Kampen mot nettmobbing

Pappa Bjørn Gunnar Andersen sier til Dagbladet at sønnen etterlater seg et enormt tomrom. Men midt oppi det hele, opplever familien enorm støtte og kjærlighet.

- Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne i forhold til hvor mange fine meldinger, hjerter og kondolanser vi har fått. Det er enormt, sier han beveget.

MUSKELSYKDOM: Brødrene har snakket åpent om livet i rullestol og ble kjent for sitt engasjement rundt mobbing. Foto: Privat
MUSKELSYKDOM: Brødrene har snakket åpent om livet i rullestol og ble kjent for sitt engasjement rundt mobbing. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er så utrolig stolt over det guttene og jeg har fått til, og jeg håper Daniel blir husket for den jobben vi har gjort. Vi har tatt kampen mot nettmobbing, og for inkludering. Det er ikke lett å skulle stå i noe slikt når du har en alvorlig sykdom.

Andersen forteller at de to sønnene nærmest har vært som én person, og at det blir vanskelig når det halveres på en slik måte.

- Det er tungt å se at sønnen din har det vondt. Nå er vi takknemlige for at han slipper.

Levd i en boble

Den store oppgaven for faren nå, blir å gi Simen et godt liv videre.

- Så tenker jeg jo på alt jeg fått lov til å oppleve med Daniel og ta fram disse gode minnene. Det er ikke den 18-åring i Norge som kan trekke fram alle de opplevelsene. Han har vært med på utrolig mye, til tross for den situasjonen han befant seg i.

STOLT: Bjørn Gunnar Andersen er stolt over det sønnene har fått til, blant anner økt oppmerksomhet rundt nettmobbing. Foto: Privat
STOLT: Bjørn Gunnar Andersen er stolt over det sønnene har fått til, blant anner økt oppmerksomhet rundt nettmobbing. Foto: Privat Vis mer

Den siste tiden har vært tung for familien. Samtidig takker Andersen menneskene som jobbet på intensivavdelingen for å ha gjort tilværelsen lettere enn det kunne vært.

- Nå må jeg være til stede for Simen, og jeg må ta vare på kona. Vi mister hverandre litt i en slik situasjon. De siste fem ukene har vi levd i en boble som er vanskelig for andre å forstå. Nå gleder jeg meg til å kunne leve litt igjen, og legge til rette for Simen framover.

I 2019 gjorde Dagbladet et lengre intervju med Daniel, Simen og pappa Bjørn Gunnar. Artikkelen kan du lese her (ligger bak betalingsmur).

Gruer seg til fotballkamp

Duchennes muskeldystrofi er ifølge Store medisinske leksikon en av de vanligste arvelige muskelsykdommene. De siste 20 åra har gjennomsnittlig levealder økt til 30-40 år.

Bjørn Gunnar Andersen forteller til Dagbladet at sykdommen innhentet Daniel tidlig. Simen er ifølge faren betraktelig mye friskere enn de fleste som lever med sykdommen.

- Han har lite komplikasjoner, han er forholdsvis frisk selv om han har denne alvorlige sykdommen som tar mer og mer over, sier Andersen før han fortsetter:

- Men han har en så sterk personlighet som jeg er kjempestolt av og han håndterer det så utrolig godt. Han er en voksen gutt som er glad for at Daniel fikk slippe.

Faren forteller at det blir et enormt tomrom etter sønnen.

- Jeg gruer meg allerede til å skulle se Tottenham-kampen alene i morgen, for det var noe jeg bestandig har gjort med Daniel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer