Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er såå enig med deg

Obama og Clinton bare gode venner i den siste debatten før Supertirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/USA (Dagbladet.no): Det var et historisk sus over debatten i Kodak Theatre i Los Angeles.

Ikke bare møttes Hillary Clinton og Barack Obama ansikt til ansikt for første gang etter at John Edwards trakk seg fra nominasjonprosessen. Debatten markerte også første gang demokratene ikke kommer til å velge en hvit mann som partiets presidentkandidat.

- Reglene for kveldens debatt er at det ikke er noen regler, erklærte ordstyrer Wolf Blitzer, og satte i gang første runde.

Men dette ble debatten da begge kandidatene beholdt hanskene på, og nøyde seg med lett politisk skyggeboksing før den prestisjetunge Supertirsdagen. Da skal det avholdes nominasjonsvalg i 22 stater.

- Se hvor det brakte oss

Der republikanerne krangler om hvem som er den nye Ronald Reagan, har de to demokratene kranglet om hvem som er den sterkeste eksponenten for forandring. Under denne debatten, var tonen mer forsonlig.

- Bare ved å se på oss er det åpenbart at vi vil forandre Amerika, sa Clinton, da hun fikk ordet innledningsvis.

Som ventet på forhånd dreide mye av debatten seg om de økonomiske nedgangstidene. Ingen av dem så ut til å la seg skremme av republikanernes retorikk rettet mot demokratene, og tanken på å stille mot republikaneren Mitt Romney, han som framstiller seg som direktøren som kan redde økonomien, så ikke ut til å skremme noen.

BARACK OBAMA V. HILLARY CLINTON Fotomontasje: Dagbladet.no/Scanpix
BARACK OBAMA V. HILLARY CLINTON Fotomontasje: Dagbladet.no/Scanpix Vis mer

- Å styre landet er ikke det samme som å drive bedrift. Det er mye mer. Det handler ikke om å skape profitt. Det handler om verdier og hva vi er som nasjon. Og husk på at vi allerede har en president som mente han var direktørtypen. Se hvor det brakte oss, sa Hillary og applausen brøt løs.

Obama nøyde seg med å kommentere tørt:

- Vel, Romney har ikke fått mye igjen for pengene han har investert i valgkampen, sa den 46 år gamle senatoren, og siktet til de millioner av dollar Romney har tatt av egen lomme for å betale for tv-reklamer og annen valgkampaktivitet.

Forskjeller

De to demokratiske kandidatene ble bedt om å utdype forskjellene i deres helse- og velferdspolitikk: Hvorfor er Obamas helsereform, som vil utelukke anslagsvis 15 millioner amerikanere, bedre enn Clintons plan som tar sikte på å gi alle helsedekning?

- Alle eksperter som har sett på mine planer for reform av helsevesenet sier at alle de som ønsker å omfattes av reformen, vil bli det, svarte Obama, som legger vekt på å få ned kostnadene, mens Hillary ønsker universelle ordninger.

Debatten mellom Obama og Clinton ble i mindre grad dominert av Irak-krigen enn hva tilfellet var da republikanerne støtte sammen kvelden før.

Der Clinton har sagt at hun ønsker å starte tilbaketrekking innen 60 dager etter at hun inntar Det hvite hus, har Obama - som hele veien har vært imot krigen - sagt at han vil ha alle amerikanske styrker ut av landet innen 16 måneder.

image: - Jeg er såå enig med deg

Clinton understreket at en vellykket tilbaketrekking avhenger av nøye planlegging og gjennomføring. Obama mente at USA måtte være like forsiktige med å trekke seg ut som USA var uforsiktig med å gå inn i landet.

Obama og Clinton er også splittet i spørsmålet om hvorvidt ulovlige innvandrere skal få lov til å ta lappen.

Obama er for, Clinton var for, men er nå imot. Det forsøkte Obama å gjøre et poeng av i en debatt, der temperaturen aldri ble særlig høy.

Tente Stevie Wonder

Hillary Clintons diplomatiske svar på det siste spørsmålet, om ikke hun og Obama ville vært «dream team» som president og visepresident, oppsummerte essensen av debatten.

- Jeg er så enig med deg, sa hun, og nikket i retning Obama, som mente det var for tidlig å spekulere i sånt.

Spørsmålet fikk imidlertid popstjerna Stevie Wonder til å sprette opp av stolen av glede, bemerket  New York Times i sin livedekning.

Stevie Wonder var ikke den eneste celebriteten i salen. Steven Spielberg, Leonardo di Caprio og en rekke andre Hollywood-stjerner var på plass i lokalet, som vanligvis huser Oscar-utdelingen.

Ifølge CNN gikk det billetter på svartebørsen for så mye som 1000 dollar før debatten startet klokka 02.00 norsk tid.

Obama i støtet

Selv om Hillary Clinton så sent som for ti dager siden ledet med over 20 prosentpoeng på Gallups nasjonale måling, er det Barack Obama som synes å være i støtet før Supertirsdag 5.februar.

I dag kunngjorde Obamas valgkampstab at Illinois-senatoren har samlet inn rekordbeløpet 175 millioner dollar i januar.

I tillegg til at han vant en klar seier i South Carolina, har han vunnet svarte sympatistemmer på Bill Clintons frontalangrep, og ikke minst fått støtte av senator Edward Kennedy.

Les: Bills skittkasting ga Obama en ny sjanse.

Og mens Hillary forsøker å holde ektemannen i tømmene etter de harde utfallene i South Carolina, har Obama trappet opp angrepene.

Foran 10 000 tilskuere i Denver i går, sa Obama at å velge Hillary som president, vil være et skritt tilbake i tiden.

Hillarys fordeler

Men til tross for at 46 år gamle Barack Obama er i medvind, er det Hillary Clinton og hennes meget velsmurte valgkampmaskineri som har de sterkeste kortene på hånda før den viktige Supertirsdagen.

• Hun leder klart i stater som gir mange delegater til partikongressen som til slutt skal nominere en kandidat. Det vil si, Hillary leder i stater som New York, California, New Jersey og Missouri.

• Obama på sin side håper å vinne i hjemstaten Illinois, og i mindre stater som Georgia, Alabama, Kansas og Colorado.

• Demokratens proporsjonale valgsystem gjør det imidlertid vanskelig å peke ut en kandidat selv etter Supertirsdag.

Så langt i nominasjonsprosessen har Obama vunnet i Iowa og South Carolina, mens Clinton har vunnet i New Hampshire, Nevada, Michigan og Florida. Men verken Michigan eller Florida ga uttelling i form av delegater.

Før Supertirsdag står Obama med 63 delegater til demokratenes partikongress i august, mens Clinton har 43 delegater. Regner man imidlertid med de såkalte superdelegatene, det vil si de som ikke er forpliktet til å stemme på en bestemt kandidat, har Clinton 232 delegater sammenlignet med Obamas 158.

FORSONLIG: Barack Obama og Hillary Clinton parkerte gamle personangrep og holdt en forsonlig tone i nattens debatt i Los Angeles.
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media