Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er sjefen i nord

- Det er jeg og ikke Helge Lund som bestemmer i nordområdene. Det slår utenriksministeren fast overfor Dagbladet .

SJEF OVER SJEF: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mene kyststatene i Arktis må få oljeselskapene til å betale mer for oljeberedskapen i Arktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
SJEF OVER SJEF: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mene kyststatene i Arktis må få oljeselskapene til å betale mer for oljeberedskapen i Arktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ryktene om oljealderens død var betydelig overdrevet. Men til tross for stadige nye gigantfunn i Nordsjøen, har ikke Statoil mistet appetitten på Arktis. Denne uka lanserte selskapet et offensivt boreprogram for arktiske strøk i 2013.

Arktisk råd har ennå ikke klart å spikre en bindende avtale om oljevernberedskap. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er likevel ikke bekymret for at oljeiveren skal utkonkurrere beredskapen. 

-  Jeg kan bare svare for vår del. Vi har siden 1970 klart å holde den balansen med at det åpnes for leting i områder vi mener det er forsvarlig å lete i. Men for håndteringen av Arktis som region, er det viktig at de arktiske kyststatene samarbeider om felles standarder og regler. Men vi kan ikke avgjøre hvordan Canada løser utfordringene i Canada, sier han.

LES OGSÅ: Is og olje er uforenlig

Isen smelter
Ingen vet hvordan man fjerne oljesøl fra arktisk is. Og selv om Statoil i første omgang ønsker å bore sør for isranden, har selskapet også langsiktige planer om å bore lenger nord, under isen. Omlag 20 prosent av verdens uoppdagede petroleumsressurser ligger nemlig i Arktis, iføge Statoil.

Men isen smelter i rekordvart, viser nye målinger.
 
- Men når isen er rekordtynn i Arktis, skyldes ikke det virksomhet i Arktis. Det skyldes virksomhet i Kina, der man får ett nytt kullkraftverk i måneden.

Støre har ingen tro på at en utfasing av norsk oljeleting vil gjøre klimaet noe godt. 

- Verden har så mye enormt mye kull, og den er lett tilgjengelig for de landene som vokser. Jeg mener at vi bidrar dobbelt med at vi utvinner våre ressurser med verdens mest avanserte teknologi, samtidig som vi utvikler ny teknologi til blant fangst og lagring av CO2.

-  Så gass er bedre enn kull. Gjelder det også for olje?

- Ja, jeg mener at det som produserers av olje på på norsk sokkel, enten det er i nord eller sør, produseres med vesentlig mindre utslipp enn annen type oljeproduksjon. Så jeg ser ikke det at er noe argument mot oljeboring i nord, så lenge regelverket er strengt.

- Jeg er sjefen
I går ble Støre utfordret på lederplass i Dagbladet om hvem som styrer utviklingen i nord. Overfor Dagbladet slår han fast at han er mer sjef i nord enn Statoil-sjef Helge Lund. 
 
- Jeg tilhører den tradisjonen som sier at politikken bestemmer rammeverket enkeltpersoner og bedrifter kan operere og drive virksomhet innenfor. Nå er Norge tjent med at vi har tett dialog mellom myndighter og næringsliv. Men beslutningene må ligge i politikken. Sånn sett er det mer jeg enn ham, svarer Støre.

 - Private må betale mer
Utenriksministeren mener Norge lenge har gått i bresjen for å få på plass internasjonale avtaler som ivaretar miljø og sikkerhet i Arktis. Han viser til at Norge har fått forankret «skritt for skritt» at havretten også gjelder i nord, samt arbeidet i Arktisk råd.

- Men er dette avtaleverket strengt nok?

- Ja. Men selv om det har ikke vært svakt til nå, må det bli sterkere.

Støre viser til at de folketomme isødene i Arktis inviterer til en form for ansvarspulverisering, der risikoen for oljeutvinning blir nasjonalisert mens gevinsten blir privatisert.

- Det kan ikke være sånn at det bare er de offentlige, med skattebetalernes penger, som betaler for sikkerhet og beredskap, som  selskapene så høster av. Dette må også de de private være med på å bære. Hvordan må vi bruke mer tid på, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media