- Jeg er sjefen i nord

- Det er jeg og ikke Helge Lund som bestemmer i nordområdene. Det slår utenriksministeren fast overfor Dagbladet .

SJEF OVER SJEF: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mene kyststatene i Arktis må få oljeselskapene til å betale mer for oljeberedskapen i Arktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX
SJEF OVER SJEF: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mene kyststatene i Arktis må få oljeselskapene til å betale mer for oljeberedskapen i Arktis. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ryktene om oljealderens død var betydelig overdrevet. Men til tross for stadige nye gigantfunn i Nordsjøen, har ikke Statoil mistet appetitten på Arktis. Denne uka lanserte selskapet et offensivt boreprogram for arktiske strøk i 2013.

Arktisk råd har ennå ikke klart å spikre en bindende avtale om oljevernberedskap. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er likevel ikke bekymret for at oljeiveren skal utkonkurrere beredskapen.  -  Jeg kan bare svare for vår del. Vi har siden 1970 klart å holde den balansen med at det åpnes for leting i områder vi mener det er forsvarlig å lete i. Men for håndteringen av Arktis som region, er det viktig at de arktiske kyststatene samarbeider om felles standarder og regler. Men vi kan ikke avgjøre hvordan Canada løser utfordringene i Canada, sier han.

LES OGSÅ: Is og olje er uforenlig

Isen smelter Ingen vet hvordan man fjerne oljesøl fra arktisk is. Og selv om Statoil i første omgang ønsker å bore sør for isranden, har selskapet også langsiktige planer om å bore lenger nord, under isen. Omlag 20 prosent av verdens uoppdagede petroleumsressurser ligger nemlig i Arktis, iføge Statoil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer