- Jeg er sjokkert. Dette er en vanvittig utvikling

Kjæresten til Maria Amelie frykter at hun blir kastet ut i løpet av de to neste dagene.

Maria Amelie ble pågrepet onsdag kveld på Lillehammer etter å ha holdt et foredrag ved Nansenskolen om sin tilværelse som papirløs i Norge. Foto: Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Maria Amelie ble pågrepet onsdag kveld på Lillehammer etter å ha holdt et foredrag ved Nansenskolen om sin tilværelse som papirløs i Norge. Foto: Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maria Amelie ble onsdag kveld pågrepet ved Nansen-skolen på Lillehammer, etter å ha holdt et foredrag om sin tilværelse som papirløs i Norge.

Kjæresten hennes befinner seg i Oslo, og er dypt fortvilt over situasjonen.

- Fæl opplevelse - Jeg synes det er absurd at norske myndigheter kan behandle en fantastisk jente som Maria som en kriminell. Hun hadde ikke fått noen beskjed. Plutselig ble hun anholdt, helt uten forvarsel, selv om hun har en søknad inne, sier kjæresten til Maria, Eivind Trædal, til Dagbladet.

Ifølge Simon Strumse som jobber ved Nansen Fredssenter, ble Maria pågrepet av åtte politifolk fra Politiets utlendingsenhet da hun i etterkant av møtet gikk ut for å trekke luft.

- Det er en veldig fæl opplevelse for meg. Vi er samboere, og jeg er sjokkert og synes dette er en vanvittig utvikling, sier kjæresten, som selv befinner seg i Oslo.

- Hun er trolig sendt til ventemottak, og vil antakeligvis bli kastet ut i løpet av de to neste dagene, ut fra hvordan saksgangen er i sånne saker. Hun har ikke fått mulighet til å pakke. Advokaten hennes har ikke fått noe nytt vedtak og ikke noe informasjon om dette, sier Trædal.

Hennes advokat fikk i natt kontakt med Amelie. Hun er ved Trandum mottak.

- Jeg har snakket med Maria. Hun ble fraktet til Trandum og er ved godt mot. Hun er fryktelig glad for at folk bryr seg, sier advokat Brynjar Risnes til Dagbladet.

Vennene i sjokk Maria Amelie har de siste årene studert ved NTNU, hvor hun har tatt en mastergrad. Hun var der svært aktiv i Kulturutvalget ved Studentersamfundet, og hennes nærmeste venner i Trondheim er nå sjokkert og fortvilet over arrestasjonen.

- Vi hadde aldri trodd at hun skulle bli arrestert av flere politimenn midt på natta. Etter alt som har skjedd har jeg mistet all tro på den norske rettsstat, sier Kristine Vedal Størkersen.

Hun betegner seg selv som en av Maria Amelies aller nærmeste venner. De to ble kjent i 2005, og vennskapet oppstod da de to var studenter ved NTNU.

- Vi sitter her og aner ikke hva vi skal gjøre. Vi føler oss maktesløse, sier Vedal Størkersen.

Flere venner av Maria Amelie planla i kveld å kjøre til Gardermoen for å demonstrere og vise sin avsky for pågripelsen, men snudde da det ble klart at forfatteren framstilles for fengsling torsdag.

Aksjon Flere har også sendt e-poster til Politiets utlendingsenhet, der de protesterer mot kveldens pågripelse. Dagbladet har fått tilgang til en av e-postene.

- Jeg har nå sendt epost til Polities utlendingsenhet og skrevet hva jeg syns om arrestasjonen. Jeg har bedt om en redegjørelse og oppfordrer nå mine venner til å gjøre det samme, sier Rocher-Nilsen til Dagbladet.

- Det er stor facebook-aktivitet akkurat nå, men jeg vet ikke om det hjelper så mye. Det man må gjøre er å sende 800 tekstmeldinger til justisminister Knut Storberget. Det er han som kan utgjøre en reell forskjell.