SJOKKERT: Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker (H) fikk sjokk da hun leste om at en lærer som er dømt for seksuell omgang med en elev, fikk ny lærerjobb på tross av at rektoren visste om dommen.  Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX
SJOKKERT: Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker (H) fikk sjokk da hun leste om at en lærer som er dømt for seksuell omgang med en elev, fikk ny lærerjobb på tross av at rektoren visste om dommen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIXVis mer

- Jeg er sjokkert over at det er mulig å få slike ansettelser

Sexdømt lærer fikk ny lærerjobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er sjokkert over at det er mulig å få denne type ansettelser når systemet med politiattester faktisk skulle bidra til det motsatte, sier utdanningspolitisk talskvinne i Høyre, Elisabeth Aspaker.

Tidligere i dag skrev Dagbladet at en lærer som ble dømt for seksuell omgang med en 17 år gammel elev, fikk ny lærerjobb like etter at han var ferdig med å sone straffen.

Dette på tross av at rektor ved skolen hadde sett politiattesten hans, som viste at han var domfelt for å skaffe seg seksuell omgang ved misbruk av sin stilling.

Tvilte - Da søknaden kom inn, var jeg veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre. Så jeg satte kommuneadvokaten og en lokal jurist på saken, sa rektoren til Dagbladet.

- De konkluderte med at han ikke er fradømt å jobbe i skolen.

Aspaker mener denne saken viser at systemet med politiattester muligens ikke fungerer etter intensjonen.

- Hva i all verden er vitsen med dette systemet hvis vi ikke klarer å luke ut personer med denne typen dommer. Jeg hadde trodd det var nettopp sånne typer ansettelser vi skulle beskytte oss mot, sier hun.

- Mot Stortingets intensjon Årsaken til at juristene mener det ikke foreligger noe juridisk forbud mot å ansette læreren, er trolig at fornærmede i saken var 17 år og dermed over den seksuelle lavalder.

- Selv om vedkommende ikke eksplisitt er fradømt å jobbe som lærer, kan det ikke herske noen tvil om hva som var Stortingets intensjon med å innføre dette systemet, sier Aspaker.

Hun synes ikke det spiller så stor rolle at fornærmede var over den seksuelle lavalder.

- Poenget er at hun var eleven hans og han har som lærer begått et alvorlig brudd på loven, samt et alvorlig tillitsbrudd. Han er dømt og straffet for dette. Det at han måtte sone tre måneder i fengsel, understreker alvorlighetsgraden i denne saken her.

«Risikoperson» Marianne Borgen, gruppeleder for SV i Oslo bystyre, har tidligere jobbet hos Barneombudet og som leder av Redd Barnas norgesprogram. Som kontorsjef hos Barneombudet, var hun en av dem som jobbet for å innføre systemet med politiattester i Norge tidlig på 90-tallet.

- Da man fikk innført systemet med politiattest i Norge, handlet det om å hindre at personer man anså som risikopersoner skulle få mulighet til å jobbe videre med barn, sier hun til Dagbladet.

- Når en person er dømt for å ha misbrukt sin stilling og hatt seksuell omgang med en elev, tenker jeg at vedkommende kommer i kategorien «risikoperson».

REAGERER: Bystyremedlem i Oslo, Marianne Borgen (SV), tidligere leder for Redd Barnas norgesprogram.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
REAGERER: Bystyremedlem i Oslo, Marianne Borgen (SV), tidligere leder for Redd Barnas norgesprogram. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Samtidig som vi skal være varsomme med å stemple folk, var grunnen til at vi innførte politiattester nettopp å skjerme barn mot risikopersoner. Tvilen skal komme barna til gode.

Under 18 år Borgen påpeker at 17-åringen var under myndighetsalder, selv om hun var over den seksuelle lavalderen.

- Dette med seksuelle overgrep mot barn handler om alle under 18 år. Selv om hun var 17, er dette likevel et misbruk fordi alderforskjellen var stor og fordi hun var under 18 år.

- Det forundrer meg veldig at skolen ikke ser dette og likevel ansetter ham som lærer.

- En vekker I likhet med bistandsadvokat Tord Jordet, påpeker både Aspaker og Borgen at skolen står helt fritt til å velge hvem de skal ansette, og at de burde ta selvstendige vurderinger uavhengig av lovpålagte forbud.

- Jeg mener dette burde være en veldig viktig vekker. Sånne ansettelser må vi ikke få flere av. Vi kan ikke ta sånne sjanser, sier Elisabeth Aspaker.

Marianne Borgen mener det at han gjør en god jobb som lærer, er underordnet.

- Det er ikke det saken dreier seg om, det dreier seg om tillit og det dreier seg om risiko. Det finnes mange andre typer samfunnsnyttige jobber som lærere kan gjøre uten å jobbe direkte med barn.

REAGERER: Bistandsadvokat Tord Jordet.
Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
REAGERER: Bistandsadvokat Tord Jordet. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer