BESTEMTE SEG I GÅR: Tidligere i dag ble det kjent at SV hadde trukket seg fra forhandlingene om de syriske kvoteflyktningene. I går kveld konkluderte SVs arbeidsutvalg at avtalen som ble lagt på bordet er for lite ambisiøs. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BESTEMTE SEG I GÅR: Tidligere i dag ble det kjent at SV hadde trukket seg fra forhandlingene om de syriske kvoteflyktningene. I går kveld konkluderte SVs arbeidsutvalg at avtalen som ble lagt på bordet er for lite ambisiøs. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Jeg er skuffet over de andre partiene. Vi har gått glipp av en stor mulighet

SV kunne ikke forsvare kompromisset for sine velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette kompromisset er for svakt, og langt unna det vi lovte. Da ville vi heller trekke oss fra forhandlingene, forklarer SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Tidligere i dag ble det kjent at SV hadde trukket seg fra forhandlingene om de syriske kvoteflyktningene. De mente at avtalen som ble lagt på bordet er for lite ambisiøs. 

Litt før 12 ble det klart at partiene som har forhandlet om Syria-flyktninger er blitt enige om en avtale. Resultatet av avtalen blir kjent seinere onsdag, men etter det Dagbladet erfarer går avtalen ut på å ta i mot 8 000 syriske flyktninger i løpet av tre år.

Det mener Lysbakken er altfor dårlig, og allerede i går kveld ble det bestemt at SV ikke lenger ønsket å være med i forhandlingene.

- Vi bestemte oss i SVs arbeidsutvalg i går kveld. Avtalene er for svak til at vi kan anbefale den til våre medlemmer. Jeg er skuffet over de andre partiene, fordi vi hadde større forventninger. Jeg er sikker på at det hadde vært mulig å få til et bedre resultat dersom de andre partiene hadde vært villige til å sette makt bak flertallet. Men de andre var for opptatt av å få med regjeringen, og nå har vi gått glipp av en stor mulighet, sier han.

Fremmer eget forslag Lysbakken sier at SV var forberedt på å gi seg på noen punkter, og at en bedre avtale var innenfor rekkevidde. Men han ønsker ikke å gå inn på detaljene i hva slags enighet han mener var realistisk.

FORHANDLINGER: Partene kom i dag til enighet i forhandlingene om kvoteflyktningene. Fra venstre Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Marit Arnstad (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (Miljøpartiet de Grønne) og Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORHANDLINGER: Partene kom i dag til enighet i forhandlingene om kvoteflyktningene. Fra venstre Høyres parlamentariske leder Trond Helleland, Marit Arnstad (Sp), Knut Arild Hareide (KrF), Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (Miljøpartiet de Grønne) og Ola Elvestuen (V). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Nå kommer vi i stedet til å fremme vårt eget forslag om 10 000 syriske kvoteflyktninger over to år, og fire millioner kroner i år til nærområdene.

- Kommer dere til å stemme mot forslaget som de andre partiene er blitt enige om?

- Det er avhengig av hvordan voteringen legges opp, men vi kommer til å stemme for vårt forslag, og ikke det andre.

Åpnet for kabinettspørsmål Et annet tema som har ført til mye diskusjon på Stortinget i dag, er Per Sandbergs utspill om at Frp kan vurdere å ta dissens eller stille kabinettspørsmåldersom forhandlingene om kvotflyktningene fører til et stortingsvedtak som partiet ikke kan leve med.

- Vi kan ta dissens, kabinettspørsmål. Det er mange løsninger på det, men alt avhenger av hva og hvilket vedtak som Arbeiderpartiet klarer å presse gjennom i Stortinget, sa Sandberg til NRK i Politisk kvarter.

 - Hvis Frp går ut av regjering, så er vi klare til å gå inn, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, trekker Sandberg-uttalelsene ned.

- Jeg ser nok at Sandbergs uttalelser blir tolket annerledes i media enn hva jeg gjør. Sandberg viser til at Frps landsmøte i oktober skal gjøre opp regnskapet for regjeringsperioden hittil, noe jeg antar de fleste andre partier også vil, sier Nesvik.

Men Skei Grande er tydelig på at Frp ikke kan utsette dette spørsmålet.

- De må bestemme seg nå, ikke i oktober. Frp kan ikke sitte «litt» i regjering, sier Grande.