- Jeg er skyldig

Mohammed Aslam (33) vil gjøre opp for seg etter drosjejukset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Han erkjente store deler av tiltalepunktene mot seg i dag, sier Mohammed Aslams (33) forsvarer, Joar Berg Henjum, til Dagbladet.no.

Dermed føyer den hovedtiltalte seg inn i rekken av tilståelser fra de tiltalte i den enorme drosjejuksesaken som går i Oslo tingrett de neste tre ukene.

Les også: - 2 000 drosjeeiere og sjåfører involvert i svindelen.

Aslam møtte ikke opp første rettsdag mandag, etter at han falt på isen og brakk armen på søndag. Dermed måtte han svare på skyldspørsmålet i Oslo tingrett i dag.

Sannsynligvis vil han ikke være tilstede hele dagen i dag, og forsvareren ønsket å utsette hans planlagte forklaring til etter de andre fire tiltalte - noe som ble innvilget.

- Vi ønsket å utsette hans forklaring fordi vi har behov for å gjennom en rekke dokumenter vi ikke har hatt anledning til å gå gjennom på grunn av skaden hans. Dessuten er han ikke i veldig god form i dag, sier Henjum.

Innrømmet å ha smuglet penger

Som forespeilet erkjente han seg skyldig i en rekke av de tilsammen sju tiltalepunktene de har mot ham.

- SKYLDIG: Mohammed Aslam (33) lot pressen avbilde armen hans i fatle i retten i dag. I går ble han utskrevet fra sykehus etter at han falt på isen og brakk armen søndag. I dag erkjente han seg skyldig i de fleste tiltalepunktene mot ham. - Han vil gjøre opp for seg, sier forsvareren Joar Berg Henjum. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
- SKYLDIG: Mohammed Aslam (33) lot pressen avbilde armen hans i fatle i retten i dag. I går ble han utskrevet fra sykehus etter at han falt på isen og brakk armen søndag. I dag erkjente han seg skyldig i de fleste tiltalepunktene mot ham. - Han vil gjøre opp for seg, sier forsvareren Joar Berg Henjum. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Selv om han er litt usikker på beløpene, sa han seg skyldig i forskjellige regnskapsjuks i perioden 2000 og helt fram til mars i år.

Han seg skyldig i å ha oppgitt for lave lønnsinntekter for sine sjåfører til ligningsmyndighetene. Han innrømmet samtidig at han ved to anledninger har lurt trygdekontoret til å utbetale ham penger han ikke hadde krav på.

I tillegg til å erkjenne juks i forbindelse med regnskapsforholdene som drosjeeier, erkjente han at han onsdag 21. mars i år smuglet 277 200 kroner ut av landet. Dette er ifølge tiltalen utbyttepenger fra hans skattesvik i drosjevirksomheten.

Han sa seg også skyldig i å oppbevart en pistol uten tillatelse.

Vil gjøre opp

Forsvarer Henjum forteller at Aslam valgte å tilstå det han har gjort av den enkle grunn at man bør erkjenne skyld for det man har gjort galt her i livet.

Hvorfor har han da ikke valgt å gjøre dette på et tidligere tidspunkt?

- Han har allerede akseptert tilleggsskatt. Dessuten dreier dette seg om kompliserte saker som det tar tid å gå i gjennom og ta stilling til, sier forsvareren hans.

Henjum sier at Aslam synes det er ubehagelig med all oppmerksomheten mot hans person.

- Det er belastende for både ham og familien, men han synes det er godt å være i gang slik at han får gjøre opp for seg, sier Henjum til Dagbladet.no.

Uenig i inntekt

I forkant før Aslam skulle svare på skyldspørsmålene, måtte han oppgi en del personalia til retten. Da dommeren spurte om inntekt for 2006 svarte han:

- Jeg er blitt skjønnslignet til over 16 millioner, men det mener jeg ikke er riktig, svarte Aslam.

Det har sin forklaring i at Aslam siden 2003 ikke har levert inn selvangivelse, ifølge tiltalen.

Ligningsmyndighetene har derfor skjønnslignet ham med bakgrunn i papirer som er beslaglagt hos 33 åringen, samt ved bruk av skjønn, skriver Aftenposten.no.