FRYKTER JUSTISMORD: Forsvarer Anders Westeng sier i sin prosedyre at den drapstiltalte klienten er forhåndsdømt, og vil nedlegge påstand om frifinnelse. Foto:  RALF LOFSTAD / DAGBLADET
FRYKTER JUSTISMORD: Forsvarer Anders Westeng sier i sin prosedyre at den drapstiltalte klienten er forhåndsdømt, og vil nedlegge påstand om frifinnelse. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADETVis mer

- Jeg er sliten, jeg har sittet ved siden av henne i fem uker

Forsvareren til Per Gunnar Asheims drapstiltalte kone mener hun er forhåndsdømt, og frykter et justismord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN TINGRETT (Dagbladet): - Vi har å gjøre med en kvinne som framstår som ganske merkelig. Alt tilsier at hun er skyldig; hun hadde motiv, og det gikk ikke lang tid fra hun dukket opp på åstedet, til hun var siktet for drap.

Det sier advokat Anders Westeng i sin prosedyre i Drammen tingrett. Westeng og Hilde Marie Ims forsvarer den 53-årige kvinnen som er tiltalt for å ha drept sin direktørektemann Per Gunnar Asheim (57) for nesten to år siden.

Asheim ble funnet i hennes utbrente bil på en parkeringsplass nær deres hjem 27. mars 2013. Kona ble pågrepet samme dag og har sittet fengslet siden. I går la aktoratet ned påstand om lovens maksimumsstraff - 21 års fengsel.

Foldede hender Tiltalte sitter pent antrukket i retten ved siden av forsvarerne. Hun trykker foldede hender mot haka og munnen, ser rett foran seg eller ned i bordet, rister på hodet og trekker gjentatte ganger pusten dypt, mens advokatene kjemper for å få henne frikjent.

53-åringen har ry på seg for å være utagerende, konfliktskapende og manipulerende, og lå i konflikt med så vel barnevernet som naboer, i tillegg til ektemannen, før han ble funnet død. Det mener forsvaret taler til hennes klare ulempe; Ims sier hun «har skapt et svært uheldig utgangspunkt for seg selv».

- Hun har gjort mye galt og dumt i saken. Jeg er sliten - jeg har sittet ved siden av henne i fem uker - hun er som en kokende kjele. Ims har snart ikke hår igjen på hodet. (Tiltalte) har jevnlig mast. «Nå må du snakke om den Iphonen», har hun for eksempel insistert, sier Westeng.

- En krevende kvinne - uten tvil. Nettopp et slikt menneske som kan, sakens dynamikk tatt i betraktning, bli dømt for drap, sier han - og legger til:

- Men hun er også morsom, full av humor og latter. Hun er en kjærlig og god kvinne.

- Snøballeffekt Han og Ims mener klienten er forhåndsdømt av aktoratet - politiadvokat Vibeke Martins og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, med god hjelp av media.

- Jammen har man funnet mye rart, sier han, og sikter til omtalen av bevisene i saken.

Westeng sier klienten er utsatt for det han kaller en snøballeffekt.

- Hun er ikke det monsteret hun framstilles som. Men når rettssystemets snøball begynner å rulle, skal man ha en ganske sterk rygg for å stå imot. Systemets dynamikk er veldig sterk, og dette kan ende med et justismord, sier advokaten.

Aktoratet mener den 53-årige kvinnen dopet ned ektemannen, før hun plasserte ham i bilen og tente på; motivet skal være samlivsbruddet og barnefordelingssaken de var oppe i. Forsvaret vil på sin side vise at Asheim kan tatt livet av seg selv og plantet bevis for å få kona drapsdømt.

I den videre prosedyren vil Westeng og Ims vise at politiet og aktoratet har gjort en slett jobb, og vil tilbakedrive de framlagte bevisene i saken.