-  Jeg er sliten og lei

Valgerd Svarstad Haugland er sliten og lei etter å ha mistet statsrådsjobb og stortingsplass. Nå ser hun seg om etter ny jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Nå har jeg det tungt. Jeg er sliten etter en lang valgkamp. Jeg er lei meg for et veldig dårlig resultat for KrF, sier Svarstad Haugland.

Hun var partilederen som økte Kristelig Folkepartis velgergrunnlag. Hun tok seg gjerne et glass rødvin, og gikk til valg på at ikke bare kristne kunne stemme på KrF. Med kontantstøtte og ny regjering som valgflesk fosset partiet over 13 prosent i 1997.

Den store nedturen

Oppslutningen holdt seg i 2001.

Men så kom nedturen:Medhaug-saken, indre strid og et elendig kommunevalg i 2003. Dagfinn Høybråten tok over som partileder, og Svarstad Haugland konsentrerte seg om å være kulturminister.

Og da opptellingen av KrFs stemmer stoppet på 6,8 prosent, og med rødgrønt flertall, mistet hun både stortingsplassen og statsrådsposten. Nå er hun på jobbjakt.

-  Jeg er jo nå ledig på markedet, og jeg er spent på om noen har bruk for mine erfaringer.

De nærmeste par dagene skal hun slappe av.

-  Jeg har jo nesten ikke hatt fri i sommer. Nå får jeg tid til å gå på kino og gå turer, sier hun.

Den såkalte havarikommisjonen, som ble satt ned etter det elendige 2003-valget, anbefalte partiet å tydeliggjøre sin politikk. -  KrF har tidligere hatt mange personer i ledelsen. Nå er det viktig at partiet ikke framstår som et smalt one-man-show under Høybråten, sier en sentral partikilde til Dagbladet. Flere av partiets viktigste profiler de siste to åra går nå ut av norsk politikk. Og med Jon Lilletun sykmeldt, står partiet uten de profilene som har ledet partiet de siste åra.

Raust og romslig


-  Valgerd var den som for alvor fikk folk til å forstå at KrF var raust og romslig, og ingen menighet eller sekt, sier Karin Søraune, leder i Nord-Trøndelag KrF.

Hun bekrefter kursendring etter Høybråten tok over.-  Etter det dårlige valget i 2003 ønsket vi å tydeliggjøre partiet -  Det har ikke lyktes?

-  Nei, det har jo ikke det. Nå må vi prøve å finne ut hva årsaken kan være. Jeg mener at mørkemannstempelet på KrF er urimelig. Det er mulig vi har bidratt litt til det sjøl, men mye er medieskapt, sier Søraune.

SISTE NATT MED GJENGEN: Valgerd Svarstad Haugland ledet partiet til rekordoppslutning i 1997, og oppfordret ikke-kristne til å stemme KrF. Katastrofevalget på mandag sendte henne ut av norsk politikk.