- Jeg er spent og ydmyk

Ola Borten Moe ny olje- og energiminister.

OVERVELDET: Ola Borten Moe (Sp) er ny statsråd i Olje- og energi departementet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet.
OVERVELDET: Ola Borten Moe (Sp) er ny statsråd i Olje- og energi departementet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Dette blir spennende. Det er en stor oppgave. Jeg er svært spent og ydmyk, og gleder meg veldig, sa den ferske olje- og energiministeren Ola Borten Moe (Sp) da han kom ut på Slottsplassen i formiddag.

Han sier han er overveldet og preget av stundens alvor. Borten Moe etterfølger Terje Riis- Johansen og blir statsråd etter å ha vært fem og et halvt år på Stortinget.

Målbevisst og kunnskapsrik Sjefen, statsminister Jens Stoltenberg, sier han har fått en målbevisst, kunnskapsrik dyktig politiker med på laget.
På spørsmål om oljeboring i Lofoten svarer Borten Moe:

- Jeg støtter Senterpartiets posisjon og Soria Moria. Vi har sagt at vi ikke vil ha åpning i denne perioden. Så får vi se hva avgjørelsen blir til slutt. Jeg er sikker på at det blir en klok og god beslutning, sier Borten Moe til Dagbladet.

For gasskraft Han sier at ambisjonene er å videreutvikle norsk energisektor innenfor vann, vind, bioenergi og gasskraft.

- Jeg støtter eget partiprogram og sier ja til gasskraft dersom det blir renset.

På spørsmål om hvor lenge han har hatt lyst til å bli olje- og energiminister, svarer han at han har bekledd mange spennende verv.

- Men jeg tror at veldig mange på Stortinget har lyst til å sitte i regjering, sier han.

Setter spor Statsminister Jens Stoltenberg takker Terje Riis-Johansen for innsatsen.

- Kongen i statsråd har i dag gitt Terje Riis-Johansen avskjed i nåde. Han har satt klare og sterke spor etter seg som landbruksminister  og olje- og energiminister. Han har behandlet store og viktige saker, og fått til gode og balanserte løsninger. Det gjelder både arbeidet med hjemfallsretten, grønne sertifikater og det vanskelige, men viktige arbeidet med forsyningssikkerhet til Bergen og karbonfangst og lagring på Mongstad, sier Stoltenberg.

Ville gå Han understreker att var Terje Riis-Johansen selv som ønsket å slutte.

- Vi var begge opptatt av at det skulle skje på en ryddig måte. og etter at han hadde løst disse to viktige sakene.

- Hvor lenge har du visst om at han ville gå av?

- Jeg har visst det så lenge som jeg skal vite det.

- Blir det nå lettere å få gjennomslag for oljeboring i nord?

- Ola Borten Moe representerer samme parti som Terje Riis-Johansen og står på Soria Moria-erklæringen, svarer Stoltenberg.