- Jeg er stemplet som en terrorist

Her er mannen som forårsaket bombealarm ved atomkraftverket i Sverige onsdag. Men Marino Bozic (53) er ingen terrorist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSKARSHAMN/STAVANGER (Expressen/Dagbladet): Alarmen gikk da Marino Bozic (53) forsøkte å få med seg en plastpose gjennom anleggets sikkerhetskontroll. Posen, som reklamerte for fotballaget IFK Norrköping, inneholdt arbeiderens barbersaker.

Men sikkerhetsutstyret indikerte at håndtakene var satt inn med sprengstoff i pulverform.

Marino Bozic (53) og hans 44 år gamle arbeidskamerat satt ett døgn i politiets varetekt før de ble løslatt midt på dagen i går. Politiet har ikke funnet noe som skulle tilsi at de to industriarbeiderne forsøkte å detonere ei bombe inne på kjernekraftverket OKG. Likevel vil de fortsatt være mistenkte for å ha planlagt sabotasje mot kraftverket, fram til saken er endelig avklart.

- Nå er jeg stemplet som terrorist for resten av mitt liv, sier Bozic til Expressen.

De møter ham på arbeidsbrakke nummer 130 i Oskarshamn, hvor begge de mistenkte bor på hverdagene. Marino er nettopp kommet ut av dusjen og tørker seg med et stort håndkle, mens 44-åringen sitter på golvet og snakker med sin kone i telefonen.

- Ikke kriminell

- Nå er vi stemplet som terrorister. Det var en slik pose som satte skrekken i hele verden, sier Marino og vifter med en blåhvit IFK Norrköping-pose. Industriarbeideren, som er enslig og har opphav fra Kroatia, er ihuga fotballfan. De to mistenkte jobber for samme isoleringsfirma og har kjent hverandre i mange år. Marino ble for mange år siden dømt for blant annet vold, narkotika- og våpenlovbrudd.

- Jeg har lagt det kriminelle livet bak meg. Hvorfor skal jeg ikke få jobbe som alle andre mennesker? spør han.

LØSLATT: Marino Bozic ble pågrepet, mistenkt for å frakte sprengstoff inn i atomkraftverket i Oskarshamn. I går ble han løslatt. - Nå er jeg stemplet som terrorist i resten av mitt liv, sier Bozic. Foto: Mikael Sjöberg/Expressen
LØSLATT: Marino Bozic ble pågrepet, mistenkt for å frakte sprengstoff inn i atomkraftverket i Oskarshamn. I går ble han løslatt. - Nå er jeg stemplet som terrorist i resten av mitt liv, sier Bozic. Foto: Mikael Sjöberg/Expressen Vis mer

Onsdag morgen fikk han den mye omtalte plastposen av sin arbeidskamerat. Så snart han kom til kraftverket og gikk inn i sikkerhetsslusen, ble han stoppet av vektere og visitert.

Sprengte posen

- Det pep høyt to ganger. Jeg måtte følge med vaktene til sikkerhetssjefen, forteller Marino. Så kom politiet. De stengte deler av kraftverket, sperret av et stort område og satte karene i lange avhør. Etter hvert sprengte bombeeksperter posen, og etterforskere ransaket huset hans i Norrköping.

- Vi fant ingenting som kan kobles til det de er mistenkte for, sier etterforsker Anders Pernius til Expressen.

Politiet har nå åpnet for at detektoren kan ha vært overfølsom eller ikke virket som den skal. Men både Bozic og hans kamerat er inntil videre utestengt fra jobben.

- Hvis de tvinger meg til å slutte, kommer jeg til å gå til rettssak mot OKG. Og det blir et fett søksmål, truer 53-åringen.

Marino avviser rykter om at han skal ha noen kobling til Hells Angels og bankranere, og sier det er flere andre straffedømte som jobber ved atomkraftverket.

- Mange andre er havnet i samme situasjon, men de ble ikke behandlet på denne måten.